Zootechnia 2019: προβληματισμός για την κτηνοτροφία

Θεσμικοί παράγοντες, συνδικαλιστές και κτηνοτρόφοι ανησυχούν για την πτώση της τιμής του γάλακτος, την εκτεταμένη παραβατικότητα και το μέλλον της παραγωγής.

Την ανησυχία και την αναστάτωση που επικρατούν αυτή τη στιγμή στον κτηνοτροφικό κλάδο της Ελλάδας ανέδειξαν με τις ομιλίες και τις παρεμβάσεις τους στα διάφορα συνέδρια της φετινής Zootechnia που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, οι κτηνοτρόφοι και οι αγροτοσυνδικαλιστές απ΄ όλη τη χώρα.

 

Παρά τις κατευναστικές δηλώσεις των κυβερνητικών βουλευτών που πρόβαλαν το τελευταίο μπαράζ θετικών μέτρων (αφορολόγητο αγροτών, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος συνεταιρισμένων αγροτών, νόμος ευαλλοίωτων προϊόντων, de minimis ενισχύσεις κ.ά.), η ελληνική κτηνοτροφική κοινότητα βλέπει μπροστά της ένα αβέβαιο μέλλον καθώς οι όροι της παραγωγής έχουν δυσκολέψει, η διάθεση των προϊόντων γίνεται ολοένα και πιο προβληματική ενώ οι αντιστάσεις της φτωχής και της μεσαίας αγροτιάς στην Ελλάδα κάμπτονται από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Στο επίκεντρο των συνεδριακών εκδηλώσεων βρέθηκαν οι τιμές του γάλακτος που έχουν πάρει την κατιούσα κι απειλούν πλέον ευθέως τον κτηνοτροφικό κλάδο στο σύνολό του, αλλά παρά τον έντονο προβληματισμό απ΄ όλες τις πλευρές, δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις για το πως θα σταματήσει ο κατήφορος.

Από την πλευρά της η ελληνική πολιτεία, δια της υφυπουργού ΥπΑΑΤ Ολυμπίας Τελιγιορίδου η οποία συμμετείχε σε κάποιες από τις εκδηλώσεις του 4ημέρου, στάθηκε στη νομοθεσία για τους ελέγχους στην αγορά γάλακτος, νομοθεσία η οποία αναμένεται πως θα εφαρμοστεί άμεσα και προσδοκάται οτι θα περιορίσει σε μεγάλο βαθμό την ανομία που επικρατεί.

Τα άκουσε απ΄ όλους η Ολυμπία Τελιγιορίδου, υφυπουργός ΥπΑΑΤ. Η ίδια παρουσίασε τις πρόσφατες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης.

 

Από την ίδια πλευρά οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΟ Δήμητρα υπεραμύνθηκαν του έργου τους, διευκρινίζοντας οτι  και πρόστιμα υποβάλλονται και έλεγχος υπάρχει στην αγορά στο βαθμό που το επιτρέπει ο φόρτος εργασίας της υπηρεσίας και η στελέχωσή της σε προσωπικό.

Οι εκπρόσωποι του ΕΛΓΟ αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένες κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν σε βάρος του Οργανισμού όπως η αδικαιολόγητη άρση των προστίμων που επιβάλλονται στις βιομηχανίες, οι αθρόες σφαγές ζώων που δεν καταγράφονται στο σύστημα Άρτεμις, η απουσία ελέγχων στις εισαγγγές γάλακτος και τις ελληνοποιήσεις ξένου γάλακτος με σκοπό να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ΠΟΠ προϊόντων, η καθυστερημένη διαφημιστική και προωθητική καμπάνια για τη φέτα στις; αγορές του εξωτερικού κ.ά.

Χαρακτηριστική ήταν η εισήγηση της Αλεξάνδρα Μέγα, Διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων και Προϊσταμένη Εποπτείας Γάλακτος Ηπείρου στον  ΕΛΓΟ-Δήμητρα,η οποία ανέφερε σχετικά: “Κάποιοι ισχυρίζονται οτι ο ΕΛΓΟ κατά τη διάρκεια των ελέγχων του δεν βρίσκει ευρήματα, εκτιμώντας οτι δεν κάνει σωστά τη δουλειά του. Αυτή είναι μια λανθασμένη εκτίμηση. Η μη καταγραφή ευρημάτων, δεν σημαίνει οτι δεν γίνονται σωστοί έλεγχοι, αλλά οτι υπάρχει πλέον στην ελληνική αγορά ένα υψηλό ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων που κάποιοι παραβλέπουν”.

Δεν κρατιόταν με τίποτα ο Νίκος Παλάσκας, Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων. Στην παρέμβασή του τόνισε οτι το επάγγελμα του κτηνοτρόφου κινδυνεύει.

 

Οι κτηνοτρόφοι όμως ήταν λάβροι ενάντια στους κυβερνητικούς φορείς. Ο Νίκος Παλάσκας (κτηνοτρόφοι Θεσσαλίας), ο Παναγιώτης Πεβερέτος (ΣΕΚ), ο Παύλος Σατολιάς (Νέα ΠΑΣΕΓΕΣ, Καλάβρυτα), ο Γιώργος Βαγιόπουλος (δυτική Θεσσαλία), ο Τίτος Δασκαλάκης (Ρέθυμνο), o Νίκος Τάχας (Τύρναβος) και πολλοί άλλοι συνδικαλιστές, στις παρεμβάσεις τους περιέγραψαν τη ζοφερή εικόνα που παρουσιάζει η ελληνική κτηνοτροφία και την αδυναμία των κρατικών μηχανισμών να ελέγξουν την παραβατικότητα, να σχεδιάσουν εθνικές πολιτικές για την κτηνοτροφία και το γάλα και να στηρίξουν τη μικρομεσαία αγροτιά.

Ο Λάμπρος Χατζηζήσης, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τυροκόμος από τη Δεσκάτη Γρεβενών, κατέθεσε ενδιαφέρουσες προτάσεις για την προστασία των ΠΟΠ τυροκομικών προϊόντων.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αντιπολίτευσης που έστρεψαν τα βέλη τους στην κυβέρνηση χωρίς όμως ορισμένοι από αυτούς να αναγνωρίσουν – ως όφειλαν- τις δικές τους ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κτηνοτροφία.

Ο Νίκος Τάχας, πρόεδρος Τυροπαραγωγών Θεσσαλίας. Μια ήρεμη δύναμη στο χώρο της μεταποίησης με άποψη για τα τεκταινόμενα στον κλάδο.

 

Από την πλευρά της γαλακτοβιομηχανίας, ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος διευκρίνισε στις παρεμβάσεις του οτι το πρόβλημα της απαξίωσης των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές – κυρίως της φέτας που αποτελεί την ατμομηχανή των εξαγωγών μας- θα λυθεί με το να προσδώσουμε προστιθέμενη αξία στο προϊόν καθώς σε θέματα ανταγωνιστικότητας υστερούμε ως χώρα και ως παραγωγικός μηχανισμός.

Τα γαλλικά τυριά εξασφαλίζουν τιμές άνω των 25 ευρώ το κιλό στις διεθνείς αγορές όταν τα ελληνικά δυσκολεύονται να ξεπεράσουν τα 10 ευρώ, με τη φέτα να κινείται πολύ πιο κάτω. “Μήπως κάτι δεν κάνουμε καλά;”, αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ Χρήστος Αποστολόπουλος.

 

Η πιο σημαντική, η πιο ουσιώδης και οπωσδήποτε η πιο φορτισμένη από τις παρεμβάσεις που καταγράψαμε – πέρα από τις εμπεριστατωμένες επιστημονικές εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 4ημέρου από εκπροσώπους διαφόρων πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας- ήταν αυτή του Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρου Καχριμάνη, ο οποίος κατακεραύνωσε κυβερνήσεις και φορείς που αδιαφορούν για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίες, κατήγγειλε αθέμιτες πρακτικές κυρίως από ιδιώτες παραγωγούς και ζήτησε ουσιαστικούς ελέγχους κι όχι τυπικές και λίγο ως πολύ ανούσιες διαδικασίες.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης στην εκδήλωση για τη φέτα. Ίσως ο πιο ουσιαστικός αν και έντονα φορτισμένος λόγος στην Zootechnia 2019.
You might also like