Η Μινέρβα σταθερά επενδύει σε εκσυγχρονισμό και καινοτομία

Το 2018 πραγματοποίησε επενδύσεις που άγγιξαν τα 6 εκατ. ευρώ

Η ανάπτυξη των παραγωγικών υποδομών και η ενίσχυση του εξαγωγικού προσανατολισμού είναι οι βασικές προτεραιότητες της βιομηχανίας τροφίμων Μινέρβα ΑΕ, παρά την πρόκληση της συνεχιζόμενης δύσκολης οικονομικής κατάστασης.

 

Η προηγούμενη χρονιά για τη Μινέρβα, αν και παρουσίασε κάμψη των οικονομικών αποτελεσμάτων της, χαρακτηρίστηκε από συνέχιση των επενδύσεων σε παραγωγικές εγκαταστάσεις και εκσυγχρονισμό που πλησιάζουν συνολικά τα 6 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, η Μινέρβα δίνει έμφαση στην καινοτομία, υλοποιώντας ερευνητικά προγράμματα για τη βελτιστοποίηση της παραγωγής.

Αναλυτικότερα, κατά την οικονομική χρήση που έληξε στις 31 Μαΐου 2018 (1η Ιουνίου 2017 – 31 Μαΐου 2018), η εταιρεία παρουσίασε μείωση πωλήσεων κατά 13% στα 55,64 εκατ. ευρώ έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που διένειμε η εταιρεία “Η κάμψη των πωλήσεων ήταν συνέπεια αφ’ ενός της μεγάλης πίεσης που υπέστη η κατηγορία του ελαιολάδου από τη μείωση της κατανάλωσης και αφ’ ετέρου της πολιτικής της εταιρείας για διατήρηση προσιτών τιμών και προωθητικών ενεργειών”.

Αντίστοιχα επιβαρυμένο ήταν το κόστος πωληθέντων από τις υψηλές τιμές των πρώτων υλών σε βούτυρο και ελαιόλαδο, που οδήγησε το περιθώριο μικτού κέρδους στο 19% από 22%. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μείωση των καθαρών προ φόρων κερδών, που διαμορφώθηκαν στις 617 χιλ. ευρώ έναντι των 2,3 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης.

Ωστόσο, παρά τη δυσμενή κατάσταση, η Μινέρβα παραμένει με υψηλή πιστοληπτική ικανότητα και μηδενικό δανεισμό, ενώ παράλληλα αυτοχρηματοδοτεί σημαντικές επενδύσεις.

Συγκεκριμένα, μέσα στο προηγούμενο έτος, η Μινέρβα ολοκλήρωσε πολυετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά στον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων και της παραγωγικής διαδικασίας στη γραμμή τυροκομικών της μονάδας των Ιωαννίνων και του σταθμού γάλακτος της Ανδραβίδας.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε η μεταφορά και εκσυγχρονισμός της γραμμής παραγωγής προϊόντων ΤΟΠ από τον Πειραιά στο Σχηματάρι, μια επένδυση 2,5 εκατ. ευρώ. Το εργοστάσιο στο Σχηματάρι αναδεικνύεται σε αιχμή του δόρατος για τις πολυσχιδείς δραστηριότητες της Μινέρβα, καθώς συγκεντρώνει το μεγαλύτερο μέρος των παραγόμενων προϊόντων (ελαιόλαδο, βούτυρο, μαργαρίνη, έλαια, ξίδι). Πρόκειται για μια μονάδα με τεχνολογία αιχμής, ένα από τα καλύτερα της Ευρώπης, όπου οι πιο σύγχρονες τεχνολογικές μέθοδοι παραγωγής και τυποποίησης συνυπάρχουν με τον σεβασμό στην ελληνική φύση.

Το ερευνητικό έργο της εταιρείας

Η βελτιστοποίηση της παραγωγής παραμένει πρωταρχικός στόχος και στο πλαίσιο αυτό η Μινέρβα ξεκίνησε το ερευνητικό πρόγραμμα ΥΠΕΡΤΥΡΙ με σκοπό την παραγωγή γαλακτοκομικού προϊόντος όπως τυρί άλμης τύπου Φέτας, με καλύτερες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής και αυξημένης προστιθέμενης αξίας, μεγαλύτερου χρόνου ζωής και μικρότερου αναγκαίου χρόνου ωρίμανσης. Το πρόγραμμα, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ 2014-2020 θα υλοποιηθεί στη μονάδα των Ιωαννίνων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων (ΙΤΑΠ) του ΕΛ.Γ.Ο.-Δήμητρα και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 240 χιλ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου η Μινέρβα έχει έντονη παρουσία στις διεθνείς αγορές και πάνω από το 12% του συνολικού κύκλου εργασιών που πραγματοποιεί αφορούν οι εξαγωγές. “Η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στον εξαγωγικό της προσανατολισμό, προωθώντας ένα ολοκληρωμένο εξαγωγικό καλάθι που περιλαμβάνει ελαιόλαδο, τυροκομικά, φέτα και ξίδι. Έμφαση δίνεται στις εύρωστες οικονομικά αγορές που αποφέρουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, με μεγαλύτερη διείσδυση σε ευρεία δίκτυα διανομής” επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

You might also like