Έρευνα Optilog- Dairy News: η θέση των παραγωγών
Στέχη γαλακτοκομικών- τυροκομικών εταιρειών σχολιάζουν την έρευνα
Στο κείμενο που ακολουθεί τέσσερις άνθρωποι της γαλακτοκομικής- τυροκομικής αγοράς σχολιάζουν τα συμπεράσματα της έρευνας που πραγματοποίησε για λογαριασμό του περιοδικού Dairy News η εταιρεία Optilog Advisory Services.
Τις ερωτήσεις έθεσε ο αρχισυντάκτης του περιοδικού Dairy News Θανάσης Αντωνίου και τις απαντήσεις έδωσαν οι: Χαράλαμπος Σκουρφούτας (ΔΕΛΤΑ), Ανέστης Μαγκανάρης (Κρι Κρι, Σέρρες), Παναγιώτης Καρακάνας (Τυροκομείο Καρακάνας, Στεφανοβίκειο Βόλου) και Λευτέρης Τσέλλος (Φάρμα Τσέλλος, Βάγια Βοιωτίας).
Χαράλαμπος Σκρουφούτας
Διευθυντής Logistics της ΔΕΛΤΑ
Dairy News | Ποιες είναι οι σημαντικότερες ενέργειές σας προκειμένου να βελτιώσετε την αποδοτικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας στη βιομηχανία ΔΕΛΤΑ;
Χαράλαμπος Σκουρφούτας | Το πιο σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι το γεγονός ότι το 75% του κύκλου εργασιών σε κάποιες επιχειρήσεις του δείγματος προέρχεται από εξαγωγές. Αυτό δείχνει το μεγάλο περιθώριο στις αγορές εκτός Ελλάδας, ίσως είναι η μεγάλη λύση στην τρομακτική ανέχεια που μαστίζει τις επιχειρήσεις. Το δεύτερο σημαντικό στοιχείο της έρευνας είναι η ανάγκη μείωσης του κόστους και η έλλειψη χρημάτων για επενδύσεις. Από την πλευρά μας, το outsourcing, μας έδωσε λύσεις μείωσης του κόστους χωρίς να χρειάζονται μεγάλες επενδύσεις. Μέχρι το 1996 το 100% των μεταφορών μας γινόταν από ιδιόκτητα οχήματα- είχαμε έναν από τους μεγαλύτερους στόλους στα Βαλκάνια. Δεν μπορεί πια μια εταιρεία να αντέξει τέτοια κοστολόγια, δεν μπορεί να κάνει τέτοιες επενδύσεις με ίδια κεφάλαια. Σήμερα στη ΔΕΛΤΑ το 70% του μεταφορικού έργου είναι outsourcing.
Πως οργανώθηκε η συγκεκριμένη διαδικασία;
Η ΔΕΛΤΑ έδωσε μεγάλο βάρος στη συλλογή της πρώτης ύλης που παλαιότερα γινόταν σε σταθμούς συγκέντρωσης και μεταφορά στη συνέχεια στα κεντρικά: τα τελευταία τρία χρόνια αναδιοργανώνουμε το συγκεκριμένο τμήμα με κατευθείαν μεταφορά στα εργοστάσια με οικονομικά και ποιοτικά οφέλη, μιας και είδαμε ότι η ποιότητα του γάλακτος είναι πια καλύτερη: το γάλα υφίσταται μικρότερη ταλαιπωρία, έχει μικρότερα μικροβιακά φορτία κ.λπ. Όσο αφορά το last mile, εκεί κάνουμε διάφορες ενέργειες για να ρίξουμε το κόστος διανομής.
Πρόσφατα αλλάξατε συσκευασίες στο φρέσκο γάλα. Πέρα από το επικοινωνιακό μέρος, σας απασχολεί η τεχνολογία που ενσωματώνει η συσκευασία;
Σίγουρα η συσκευασία είναι κάτι βασικό σε κάθε προϊόν. Πόσο μάλλον σε ένα προϊόν, γαλακτοκομικό ή τυροκομικό, το οποίο είναι εξ’ ορισμού ευαίσθητο. Δεν ασχολούμαστε φυσικά μόνο το χαρτί και δεν ασχολούμαστε μόνο με το γάλα. Ιδιαίτερα σημαντικό πλέον είναι να αναθεωρείς όπου μπορείς τη συσκευασία έτσι ώστε να πετυχαίνεις πάντα καλύτερη, ασφαλέστερη μεταφορά με λιγότερες φθορές. Το έχουμε πετύχει- όχι μόνο στα γαλακτοκομικά αλλά και τους χυμούς. Στο γάλα ειδικά, πέρα από την προστασία μας ενδιαφέρουν κι άλλα ζητήματα όπως θερμοπερατότητα. Το ψάχνουμε διαρκώς. Η μεγάλη έννοια της εποχής είναι η ανακύκλωση. Μπαίνουμε σε μα νέα φιλοσοφία όπου η συσκευασία δεν πρέπει να είναι μόνο ασφαλής και να προστατεύει το προϊόν αλλά να μπορεί να ανακυκλωθεί.
Ανέστης Μαγκανάρης
Διευθυντής Logistics της Κρι Κρι
Dairy News | Τα προϊόντα που παράγετε εμφανίζουν έντονη εποχικότητα. Με ποιο τρόπο έχετε ρυθμίσει τις διαδικασίες για τη συνεχή κι αρμονική κάλυψη της ζήτησης;
Ανέστης Μαγκανάρης | Είμαστε μαθημένοι στο να αντιμετωπίζουμε προκλήσεις διότι η Κρι Κρι ξεκίνησε το 1954 με παγωτό το οποίο είναι φυσικά το πιο εποχικό προϊόν μας. Αλλά και το γιαούρτι έχει εποχικότητα. Οι τεχνικές που εφαρμόζουμε βασίζονται στον προγραμματισμό, στο Sales Cooperation Planning- μια σύμπραξη αρκετών τμημάτων της εταιρείας ώστε να ανταπεξέλθουμε στην εποχικότητα. Το πρώτο βήμα είναι να γίνει μια πρόβλεψη, με ποσοτικές ή ποιοτικές μεθόδους, αλλά και με μια …πινελιά εμπειρική. Η πρόβλεψη αυτή πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Οκτώβριο, να έχουν ολοκληρωθεί oι αποφάσεις για τους νέους και τους υπό κατάργηση κωδικούς, να γίνει το Materials Requirements Planning, δηλαδή προγραμματισμός της παραγωγής και των αγορών. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να γίνει και το Distribution Resource Planning ή αλλιώς ο προγραμματισμός αποθήκευσης και μεταφοράς. Τέλος γίνεται ενοποίηση όλων των παραπάνω και καταλήγουμε να έχουμε τον Δεκέμβριο ένα συνολικό σχέδιο δράσης. Θα γίνουν συμβάσεις με τους συνεργάτες και θα είμαστε έτοιμοι να ‘τρέξουμε’ αυτό το σχέδιο.
Φτάνει αυτό;
Δεν λύνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο όλα τα πράγματα. Πρέπει να είσαι συνέχεια πάνω από το σχέδιο, να το παρακολουθείς και να κάνεις παρεμβάσεις και διορθωτικές ενέργειες. Έχουμε επίσης ένα σύστημα Performance Μanagement, το οποίο επίσης παρακολουθούμε κάνοντας σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση άμεσες ενέργειες. Με αφορμή το συμβάν στο εργοστάσιό μας το 2013, διαπιστώσαμε αυτό που αναφέρει η θεωρία του Δαρβίνου: ‘ο ευέλικτος είναι αυτός που θα πάει μπροστά κι όχι τόσο ο δυνατός’. Η ευελιξία είναι το Νο 1 για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε.
Κάθε χρόνο φιλοξενείτε στις Σέρρες εκπροσώπους λιανεμπορικών αλυσίδων από την Ευρώπη. Ποια είναι η εικόνα που έχετε αποκομίσει όσο αφορά τις προτεραιότητές τους σχετικά με τη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας;
Οι απαιτήσεις τους είναι στην ίδια βάση με τις απαιτήσεις των ελληνικών σουπερμάρκετ- κοινή βάση είναι η ποιότητα. Επειδή όμως τα προϊόντα πρέπει να ταξιδέψουν σε μεγαλύτερες αποστάσεις, οι κίνδυνοι αυξάνουν. Στο εξωτερικό υπάρχουν ιδιωτικά πρότυπα διασφάλισης ποιότητας, τα οποία είναι αρκετά αυστηρά κι ελεγχόμαστε πολύ τακτικά για την τήρησή τους. Από την άλλη όμως, εάν έχεις ήδη διασφαλιστεί με τα διεθνή, τα γνωστά, πρότυπα που υπάρχουν και τα τηρείς ανελλιπώς και με πειθαρχία, όχι μόνο δεν αυξάνεται το κόστος, αντίθετα μειώνεται. Τα logistics είναι ένας ευαίσθητος τομέας για τη διασφάλιση της ποιότητας. Σας θυμίζω οτι τα πρότυπα, όπως π.χ. το HACCP ξεκίνησαν πάνω στις αρχές του food safety με σκοπό τη διασφάλιση απέναντι σε μια ακούσια επιμόλυνση του προϊόντος, σταδιακά όμως αναπτύχθηκαν άλλοι δύο τομείς και μάλιστα στο πλαίσιο μιας παγκοσμιοποιημένης αγοράς αυτοί οι τομείς ανέβηκαν πολύ ψηλά στην παγκόσμια ατζέντα των επιχειρήσεων: α) το food fraud δηλαδή η εσκεμμένη νοθεία με σκοπό το οικονομικό όφελος, π.χ. από κάποιον προμηθευτή που σκοπίμως θα σου δώσει κάτι υποδεέστερο ως πρώτη ύλη από τη συμφωνημένη για να δημιουργηθεί πρόβλημα και β) το food infection με ολοένα συχνότερα συμβάντα τελευταία, όπου στόχος είναι η διασφάλιση από εσκεμμένη επιμόλυνση του προϊόντος με σκοπό τη δολιοφθορά.
Τι μπορεί να κάνει μια εταιρεία;
Πρέπει να θωρακιστεί απέναντι στους κινδύνους. Να αποκτήσει τα συστήματα αυτά για να μειώσει τον κίνδυνο κατά πολύ. Να έχει αποτελεσματικό Quality Assurance ενισχυμένο με προσωπικό. Να είναι πάρα πολύ προσεκτική στην επιλογή των προμηθευτών. Το κυριότερο όμως είναι η εταιρική κουλτούρα ποιότητας. Αυτή έχουμε στην Κρι Κρι και τη βελτιώνουμε καθημερινά. Αυτά ζητάνε οι εταιρείες στο εξωτερικό κι όποιος την έχει πηγαίνει μπροστά.
Παναγιώτης Καρακάνας
Τυροκομείο Καρακάνα
Dairy News | Δείχνετε ιδιαίτερη προτίμηση στη διανομή των προϊόντων σας σε μικρά εξειδικευμένα καταστήματα και delicatessen. Πως επηρεάζει αυτή η επιλογή σας το κόστος;
Παναγιώτης Καρακάνας | Επιλέγουμε να διανέμουμε τα προϊόντα μας σε μικρά καταστήματα διότι κάποια από τα προϊόντα που παράγουμε θέλουν ιδιαίτερη ‘μεταχείριση’. Δεν είναι προϊόντα που τα τοποθετείς σε ένα ράφι και τα αφήνεις στην τύχη τους. Τα τελευταία χρόνια ‘πειράζουμε’ κάποια παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα κι αυτό θέλει ‘επικοινωνία’ – κάτι που δεν μπορεί να γίνει στα μεγάλα σουπερμάρκετ. Εκεί δίνουμε κλασικά προϊόντα μας όπως η φέτα και το κασέρι. Στα μικρά καταστήματα πολλές φορές είναι ο ίδιος ο ιδιοκτήτης που εξυπηρετεί τους πελάτες, κάνει διάλογο μαζί τους και μπορεί να ‘μεταφέρει’ …λεπτομέρειες.
Όλη αυτή η διαδικασία δεν ανεβάζει το κόστος;
Είναι κάτι που δεν επηρεάζει το κόστος, άλλωστε τις περισσότερες φορές τα ίδια τα καταστήματα ενδιαφέρονται για τα τυριά μας. Πολλές φορές το κόστος μιας προβολής το αναλαμβάνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης!
Συχνά αναρτάτε δημοσιεύσεις με τα εξαιρετικά προϊόντα σας σε διάφορα καταστήματα κυρίως στη δυτική Ευρώπη. Οι καταναλωτές τα λατρεύουν. Τα απολαμβάνουν όμως σε σταθερή βάση;
Το κακό που έχουμε ως Έλληνες, παρά την πολύ υψηλή κατανάλωση τυροκομικών προϊόντων στη χώρα μας, είναι το ότι δεν δοκιμάζουμε νέα προϊόντα και περιοριζόμαστε σε αυτά που έτρωγαν οι πατεράδες και οι παππούδες μας. Ένα ιδιαίτερο προϊόν όμως είναι δύσκολο να το ‘τεστάρεις’ σε ένα καταναλωτικό κοινό που δεν δοκιμάζει. Γι’ αυτό στέλνουμε τα προϊόντα στο εξωτερικό, όπου βλέπουμε τις αντιδράσεις- κάτι που μας επιτρέπει να γίνουμε καλύτεροι. Έτσι παρατηρήσαμε το εξής περίεργο: υπάρχουν προϊόντα μας που πρώτα έγιναν αποδεκτά στο εξωτερικό, από καταναλωτές πρόθυμους να τα δοκιμάσουν και να τα αγοράσουν και στη συνέχεια έγιναν …αντιληπτά κι αποδεκτά στην Ελλάδα. Έχουμε πετύχει κάποια ροή εξαγωγών προς το εξωτερικό, υπάρχουν μάλιστα σημεία τα οποία έχουν σε σταθερή βάση τα προϊόντα μας. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι επειδή τα προϊόντα μας στηρίζονται στις τοπικές παραγωγές, είμαστε πολύ προσεκτικοί στο τι μπορούμε και τι λέμε ότι θα κάνουμε. Στο εξωτερικό χρειάζονται μεγάλες ποσότητες και ο Έλληνας τυροκόμος πρέπει να είναι έτοιμος να υποστηρίξει μια συγκεκριμένη ζήτηση- δεν μπορεί να κάνει πισωγυρίσματα. Κάνουμε δειλά βήματα λοιπόν.
Λευτέρης Τσέλλος
Φάρμα Τσέλλος
Dairy News | Λανσάρατε πρόσφατα δύο κωδικούς φρέσκου γάλακτος. Ποιες ήταν οι σημαντικότερες έννοιες σας, όσο αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα;
Λευτέρης Τσέλλος | Το κόστος δεν μας απασχόλησε σε πρώτη φάση διότι τα καταστήματα στα οποία τοποθετήσαμε το προϊόν μας, προϋπήρχαν. Αν κάτι μας απασχόλησε ήταν το αγελαδινό γάλα διότι μέχρι τότε, η Φάρμα Τσέλλος δεν δούλευε με αγελαδινό γάλα. Η ανεύρεση της πρώτης ύλης ήταν το πρώτο ζήτημα που αντιμετωπίσαμε.
Πότε με το καλό θα κατεβείτε στην Αθήνα; Φαίνεται ότι είναι απλό αλλά μήπως κρύβει παγίδες μια τέτοια κάθοδος;
Τα προϊόντα μας βρίσκονται εδώ και πολύ καιρό στην Αθήνα, σε επιλεγμένα φυσικά καταστήματα, περίπου 80 τον αριθμό. Το γάλα όμως είναι μια άλλη υπόθεση, χρειάζεται σημαντική υποδομή γιατί δεν μπορείς να εφοδιάζεις τα σημεία πώλησης μια φορά την εβδομάδα. Το δεύτερο που μας απασχολεί είναι ο ανταγωνισμός που είναι έντονος στην πρωτεύουσα.
Μετά το πέρας της εκδήλωσης κι από αριστερά: Χαράλαμπος Σκουρφούτας (ΔΕΛΤΑ), Στράτος Μπαλαντίνος (Τυροκομικά Μπαλαντίνος, Χανιά Κρήτης), Λευτέρης Τσέλλος (Φάρμα Τσέλλος, Βάγια Βοιωτίας), Θανάσης Αντωνίου (δημοσιογράφος, Dairy News) Ανέστης Μαγκανάρης (Κρι Κρι, Σέρρες ) και Παναγιώτης Καρακάνας (Τυροκομείο Καρακάνας, Στεφανοβίκειο Βόλου).