Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων: Εκδήλωση για την ‘ιδιοπαραγωγή’

Με τη συμμετοχή φορέων, επιστημόνων και σπουδαστών στις εισηγήσεις

Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση με σκοπό την ενημέρωση για την ‘Ιδιοπαραγωγή τυροκομικών & γαλακτοκομικών προϊόντων και τη διάθεση τους στον καταναλωτή’ διοργάνωσε η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων με τη στήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου Ιωαννιτών στα Ιωάννινα στις 20 Μαρτίου 2019 στον Πολυχώρο “Δ. Χατζής” (Παλιά Σφαγεία).

 

Η Διευθύντρια της Σχολής Αλεξάνδρα Μέγα προλογίζοντας ανέφερε ότι η ιδιοπαραγωγή είναι μια δραστηριότητα που ενδιαφέρει πολλούς από τους μαθητές και αποφοίτους της Γαλακτοκομικής Σχολής και για το λόγο αυτό η Σχολή έγινε από το 2017 μέλος του δικτύου FACE των κτηνοτρόφων-παραγωγών τυροκομικών γαλακτοκομικών προϊόντων σε όλη την Ευρώπη. Επίσης η Σχολή διοργάνωσε το 2018 πιλοτικό πρόγραμμα κατάρτισης στις βασικές αρχές της τυροκομίας για 10 ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους- μια προσπάθεια που θα μπορούσε να επαναληφθεί.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Αθανάσιος Μπακαλέξης, η αντιδήμαρχος Ιωαννιτών Βάσω Μέγα, ο καθηγητής του Γεωπονικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αναστάσιος Τσίνας, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης και ο πρόεδρος της Ένωσης Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων  Ιωάννης Δεκόλης.

Οι ομιλητές, αφού εξήραν το έργο της Γαλακτοκομικής Σχολής και την προσφορά της στην πρωτογενή παραγωγή και την τυροκομία της χώρας για πολλές δεκαετίες, αναφέρθηκαν στα προβλήματα της κτηνοτροφίας, στην ιδιαίτερη σημασία που έχουν τα ποιοτικά προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα σε τοπικό και εθνικό επίπεδο και το ρόλο που μπορούν να παίξουν τα προϊόντα οικοτεχνίας στη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Το πάνελ της εκδήλωσης. Πρώτη από δεξιά η η διευθύντρια της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων Σχολής Αλεξάνδρα Μέγα.

 

Οι ομιλίες ξεκίνησαν με την παρουσίαση της εργασίας «Εθνική νομοθεσία για την οικοτεχνία» που εκπόνησε πρωτοετής μαθητής της Σχολής για το μάθημα «Εμπορία προϊόντων αγροτουρισμού και αγροβιοτεχνίας» Ακολούθησε η παράθεση των «Ευκαιριών και προβλημάτων κατά την ιδιοπαραγωγή και πώληση γαλακτοκομικών – τυροκομικών προϊόντων» που μοιράστηκε με το ακροατήριο απόφοιτη της Γαλακτοκομικής Σχολής που δραστηριοποιείται στην μεταποίηση του γάλακτος της οικογενειακής φάρμας.

Κατά τις ομιλίες που ακολούθησαν παρουσιάστηκαν οι υποχρεώσεις των ενδιαφερομένων σχετικά με την καταχώριση στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Οικοτεχνίας (ΚΗΜΟ), οι  απαιτήσεις της νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων,  για  την εγγραφή στο Μητρώο του ΕΛΓΟ Δήμητρα και στο σύστημα Άρτεμις όπως και   αυτές που αφορούν την έκδοση άδειας παραγωγού πωλητή υπαιθρίου εμπορίου. Οι ομιλητές οι οποίοι ήταν εκπρόσωποι των αρμόδιων φορέων, επεξήγησαν αναλυτικά και κωδικοποιημένα τα διαδοχικά στάδια που πρέπει να ακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος για την έναρξη της ιδιοπαραγωγής ώστε να τηρεί τις νόμιμες υποχρεώσεις και, το βασικότερο, να παράγει και να προωθεί στον καταναλωτή ασφαλή προϊόντα.

Ακολούθως αναπτύχθηκαν ευρύτερα θέματα όπως οι δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Δικτύου FACE και ο «Οδηγός για τις Ορθές Πρακτικές Υγιεινής στην παραγωγή τυριού και γαλακτοκομικών στο αγρόκτημα» που έχει εκπονηθεί και υιοθετηθεί από την ΕΕ με πρωτοβουλία του δικτύου, όπως και οι όροι που απαιτούνται για τη δραστηριότητα του «Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος».

Ακολούθως αναπτύχθηκαν ευρύτερα θέματα όπως οι δραστηριότητες του  Ευρωπαϊκού Δικτύου FACEnetwork και ο  «Οδηγός για τις Ορθές Πρακτικές Υγιεινής στην παραγωγή τυριού και γαλακτοκομικών  στο αγρόκτημα» που έχει εκπονηθεί και υιοθετηθεί από την Ε.Ε. με πρωτοβουλία του δικτύου, όπως  και οι όροι που απαιτούνται για τη δραστηριότητα  του «Πολυλειτουργικού Αγροκτήματος».

Τέλος αναπτύχθηκαν επίσης λεπτομερώς, από σχετικό ομιλητή υπεύθυνο εταιρείας συμβούλων, θέματα που αφορούν το κόστος ίδρυσης και εξοπλισμού μιας επιχείρησης ιδιοπαραγωγής προϊόντων από γάλα, οι ευκαιρίες χρηματοδότησης και η φορολόγηση του σχετικού εισοδήματος.

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος των εισηγητών με το ακροατήριο για όλα τα θέματα που αναπτύχθηκαν και ή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με γευστική δοκιμή γαλακτοκομικών προϊόντων της Γαλακτοκομικής Σχολής αλλά και από οικοτεχνικές εκμεταλλεύσεις που ήδη λειτουργούν και παράγουν εκλεκτά γαλακτοκομικά προϊόντα.

You might also like