«Η κτηνοτροφία στην επαρχία είναι οτι πιο φυσιολογικό για έναν άνθρωπο
Συνομιλούμε με την 'Κτηνοτρόφο της Χρονιάς' Σοφοκλή Φιλιππίδη
Κατά την εκδήλωση της 10ης απονομής των βραβείων «Αγρότης της Χρονιάς 2019» από την εφημερίδα Agrenda, ο 36χρονος Σοφοκλής Φιλιππίδης από τις Σέρρες τιμήθηκε για την κτηνοτροφική εκμετάλλευσή του. Το Dairy News καταγράφει τα όσα ενδιαφέροντα μας είπε ο βραβευμένος παραγωγός από τον Γάζωρο.
Συνέντευξη στο Θανάση Αντωνίου
Θυμίζουμε ότι στη συγκεκριμένη εκδήλωση η οποία έφτασε στο 10o χρόνο της, απονεμήθηκαν τρία βραβεία. Το βραβείο ‘Αγρότης της Χρονιάς’ στον Παναγιώτη Πασσά, το βραβείο ‘Κτηνοτροφική Εκμετάλλευση της Χρονιάς’ στον Σοφοκλή Φιλιππίδη (το απένειμε ο Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος της ΕΑΣ Καλαβρύτων) και το βραβείο ‘Συλλογική Προσπάθεια της Χρονιάς’ στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ροβιών.
Η οικογένεια του Σοφοκλή Φιλιππίδη από τον Γάζωρο Σερρών μπήκε στην κτηνοτροφία το 1990 όταν ο αγρότης -μέχρι τότε- πατέρας του είδε στην παραγωγική αυτή δραστηριότητα ένα μέλλον για τον ίδιο και τα παιδιά του. Αν και ο Σοφοκλής σπούδασε κι εργάστηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα ως θερμοϋδραυλικός, τον κέρδισε η κτηνοτροφία.
Η κτηνοτροφική εκμετάλλευση του Σοφοκλή Φιλιππίδη αριθμεί πάνω 100 αγελάδες, είναι μια αμιγώς γαλακτοπαραγωγική μονάδα και το σύνολο της παραγωγής της διοχετεύεται στην Κρι Κρι, τη γαλακτοκομική δύναμη του νομού και μια από τις ισχυρότερες στην Ελλάδα.
Εμείς, το κράτος και οι τράπεζες…
Ζητάμε από τον νεαρό Σερραίο κτηνοτρόφο να μας προσδιορίσει ποια είναι τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του. «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στη μονάδα και συνολικά οι κτηνοτρόφοι είναι κυρίως ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται η πολιτεία αυτή την επιχειρηματική δραστηριότητα. Την κοιτάει περίπου όπως την κοιτούν οι τράπεζες. Δεν την έχει ‘πιστέψει’ αυτή τη δουλειά και δεν καταλαβαίνω το γιατί. Ενώ εμείς ‘πιστεύουμε’ πολύ αυτό που κάνουμε. Για την ακρίβεια είμαστε απολύτως σίγουροι ότι ο πρωτογενής τομέας είναι ο κινητήριος μοχλός για πολλές άλλες επαγγελματικές κατηγορίες. Και τι βλέπουμε; Ότι κρατάμε στα χέρια μας την κτηνοτροφία χωρίς τη βοήθεια της πολιτείας».
Όπως μας εξήγησε η διαδικασία αδειοδότησης των κτηνοτροφικών μονάδων παραμένει ακόμα και σήμερα ιδιαίτερα δύσκολη, την ίδια ώρα που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κοιτάζει τους κτηνοτρόφους …οριακά. «Όλες οι επενδύσεις γίνονται στις πλάτες των προμηθευτών» μας λέει ο Σερραίος παραγωγός.

Επενδύσεις ως ‘απάντηση’
Ο Σοφοκλής Φιλιππίδης έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε σημαντικές επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό της μονάδας του, με στόχο να προσαρμοστεί στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ένα σύγχρονο κτηνοτροφικό σύστημα, ψάχνοντας δικές του μεθόδους για να το κάνει πιο ευέλικτο.
Δεν είναι τυχαίο ότι η μονάδα του είναι μια από αυτές που επισκέπτονται οι διεθνείς καλεσμένοι της βιομηχανίας Κρι Κρι, κυρίως λιανέμποροι από τις κεντροευρωπαϊκές χώρες, προκειμένου να εκτιμήσουν και να πιστοποιήσουν το υψηλό επίπεδο της γαλακτοπαραγωγής στο νομό Σερρών.
Πως νιώθει όμως ο ίδιος, σε σχέση με τους Ευρωπαίους συναδέλφους του στο χώρο της παραγωγής; «Κοιτάμε πλέον στα ίσια και τον Βέλγο και τον Γερμανό κτηνοτρόφο. Η τεχνολογία ‘ταξιδεύει’ πολύ εύκολα ενώ κι εμείς πραγματοποιούμε ταξίδια στο εξωτερικό, σε μονάδες και σε εκθέσεις. Η πληροφορία μας έρχεται εύκολα, η ενημέρωση από το Internet είναι επίσης εύκολη. Κάποιοι άλλοι κάνουν ασφαλώς την έρευνα κι εμείς παίρνουμε έτοιμη σχεδόν την πληροφορία. Το ζήτημα είναι να προσαρμόσουμε αυτή την πληροφορία στη δικιά μας χώρα και τη δικιά μας εκμετάλλευση- εκεί υπάρχει μια σχετική δυσκολία» μας εξηγεί με υπομονή.
Να το κάνεις ή να μην το κάνεις;
Το τελευταίο διάστημα οι ειδήσεις γύρω από την αγελαδοτροφία έχουν αποκτήσει μια αρνητική ‘χροιά’ καθώς από ορισμένες πλευρές διατυπώνεται η άποψη ότι η Ελλάδα δεν προσφέρεται για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
Ο συνομιλητής μας είναι κάθετα αντίθετος και μας εξηγεί με πάθος: «Δεν ξέρω ποιοι είναι αυτοί που τα λένε αυτά και σε τι στοιχεία πατάνε. Σαν χώρα δεν παράγουμε ούτε τα μισά κιλά αγελαδινού γάλακτος από αυτά που χρειαζόμαστε, επομένως υπάρχει χώρος…».
Αντιπαραθέτουμε ένα άλλο επιχείρημα που θέλει την αγελαδοτροφία να είναι βιώσιμη στην Ελλάδα μόνο αν οι εκτροφές είναι της τάξης αρκετών εκατοντάδων ζώων. «Δεν ισχύει αυτό, δεν ξέρω με ποια στοιχεία λέγονται αυτά τα πράγματα τα οποία στην πραγματικότητα τρομάζουν τον κόσμο και βλέπουν μετά τη δουλειά μας σαν κάτι πολύ ‘παράξενο’ ενώ είναι ότι πιο φυσιολογικό μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος στην επαρχία» μας επισημαίνει.
Σύμφωνα με τον Σ. Φιλιππίδη η σύγχρονη κτηνοτροφία λειτουργεί με διάφορα μοντέλα εκμετάλλευσης που ποικίλουν από τη μικρή οικογενειακή επιχείρηση μέχρι τη μικρομεσαία και τη μεγάλη επιχείρηση με κάθετη παραγωγή αλλά και η συνεταιριστική μορφή. «Σε όλες τις δουλειές υπάρχουν διάφορες μορφές που μπορεί να αναπτυχθεί μια επιχείρηση- δεν συμβαίνει αυτό μόνο στην κτηνοτροφία. Υπάρχει και το σουπερμάρκετ, υπάρχει και το μίνι μάρκετ…» μας λέει με τη σιγουριά αυτού που γνωρίζει καλά το αντικείμενό του και δεν φοβάται να τολμήσει.
Μια επιχείρηση με ζωντανούς οργανισμούς, όπως η κτηνοτροφική μονάδα του κ. Φιλιππίδη δεν μπορεί παρά να είναι ενήμερη για τις ασθένειες και τους κινδύνους που καιροφυλακτούν, ο ίδιος όμως ακούγεται αρκετά ήρεμος κι έχει εμπιστοσύνη τόσο στις κατά τόπους κτηνιατρικές υπηρεσίες που παρακολουθούν το θέμα που έχει προκύψει στη Βουλγαρία τους τελευταίους μήνες, όσο και στην πολιτεία που ενημερώνει τους παραγωγούς για τις όποιες εξελίξεις. «Δόξα τω Θεώ, τα περιστατικά περνάνε ‘ελαφριά’ από πάνω μας χωρίς τις περισσότερες φορές να δημιουργούν προβλήματα» μας λέει και μας καθησυχάζει.
Κλείνουμε τη συζήτησή μας με τον βραβευμένο παραγωγό ζητώντας τη γνώμη του για το ρόλο που παίζει η ύπαρξη μέσα στο νομό του, μιας τόσο μεγάλης γαλακτοκομικής επιχείρησης όπως η Κρι Κρι, η οποία μπορεί και απορροφάει τεράστιες ποσότητες γάλακτος, παρέχοντας σιγουριά στους παραγωγούς.
«Ο ρόλος είναι καταλυτικός, αν δεν υπήρχε μια τέτοια εταιρεία κοντά ίσως να μην το συζητούσαμε τώρα. Από την άλλη όμως και η εταιρεία επωφελείται ανάλογα. Πως μπορεί να αναπτυχθεί μια εταιρεία αν δεν έχει τους παραγωγούς δίπλα της; Αυτά πάνε πακέτο. Είμαστε πολύ τυχεροί που έχουμε την Κρι Κρι και μια ακόμα εταιρεία εδώ στις Σέρρες, αλλά κι αυτές φαντάζομαι ότι το ίδιο πρέπει να αισθάνονται για μας» λέει χαμογελώντας.