Αραχωβίτης: “Στόχος μας η προστασία παραγωγών & προϊόντων”

Συνέντευξη Τύπου εν όψη εκλογών. Πεπραγμένα της θητείας & σχέδια για το μέλλον

Κλείνοντας κοντά οκτώ μήνες στο τιμόνι του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο υπουργός Σταύρος Αραχωβίτης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, ώστε εν όψη εκλογών να παρουσιάσει το έως τώρα έργο του ΥπΑΑΤ, καθώς επίσης και τις εκκρεμότητες που βάσει του στρατηγικού σχεδιασμού, μένουν να υλοποιηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα.
Ρεπορτάζ & φωτογραφίες: Πάνος Κατσαχνιάς

 

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν επίσης και οι δύο γενικοί γραμματείς, Νίκος Αντώνογλου και Χαράλαμπος Κασίμης, ενώ παραβρέθηκαν και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Αθανάσιος Καπρέλης, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ, Πολυχρόνης Πολυχρονίου, ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Νίκος Κατής, και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Φάνης Κουρεμπές.

Κάνοντας τον απολογισμό του από τότε που ανέλαβε, ο υπουργός και βουλευτής Λακωνίας τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του έχουν υπογραφεί 750 υπουργικές αποφάσεις, έχουν πάρει ΦΕΚ 320 και έχουν αναρτηθεί 14 τροποιητικές αποφάσεις (τροπολογίες). «Ο στόχος μας από το 2015 ήταν πάντα η προστασία των μικρών και μεσαίων αγροτών, ιδιαίτερα θεσπίζοντας τα τρία αφορολόγητα των αγροτών, ενώ ο νόμος του 2013 φορολογούσε τα αγροτικά εισοδήματα από το πρώτο ευρώ», είπε σχετικά ο αρμόδιος υπουργός, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, τόσο «για τη στήριξη προς το υπουργείο όσο και για το ενδιαφέρον που δείχνει για τον αγροτικό τομέα».

Σε ότι αφορά τον τομέα της κτηνοτροφίας όπως σημείωσε ο κ. Αραχωβίτης, θα δοθούν επιπλέον 5 εκατ. ευρώ μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο πρόγραμμα για τη βιολογική κτηνοτροφία λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος που υπάρχει. Επίσης, σημείωσε ότι ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων για το Μέτρο της ενίσχυσης της μεταποίησης γεωργικών και μη γεωργικών προϊόντων στο οποίο εντάσσονται 306 έργα με προϋπολογισμό 405 εκατ. ευρώ και δημιουργούνται έτσι 1.000 νέες θέσεις εργασίας, ενώ τόνισε πως ολόκληρο το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) δημιουργεί περισσότερες από 50.000 θέσεις εργασίας.

Στιγμιότυπο από την ενημέρωση των δημοσιογράφων στο ΥπAAT, την περασμένη Τρίτη.

 

Ενισχύσεις de minimis

 Ο κ. Αραχωβίτης υπογράμμισε πως σε ό,τι αφορά τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας (de minimis), από τον Οκτώβριο του 2018 μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί περί τα 85 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της αιγοπροβατοτροφίας και των καλλιεργειών που υπέστησαν μη καλυπτόμενες ζημιές από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, με σκοπό την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών.

«Το 2018 ήταν μια δύσκολη χρονιά, λόγω καιρικών συνθηκών, για τους αγρότες», είπε σχετικά. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει η καταβολή ενισχύσεων de minimis ύψους 9 εκατ. ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης. Συνολικά όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, από το 2015 έως σήμερα, ο αγροτικός κόσμος έχει λάβει 11 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων πληρωμή τρεχουσών υποχρεώσεων και εκκρεμοτήτων.

Διεπαγγελματικές οργανώσεις

Σύμφωνα με τον Στ. Αραχωβίτη, το επόμενο διάστημα θα τεθεί προς δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Υπουργικής Απόφασης, που αναμορφώνει το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση και τη λειτουργία των εθνικών διεπαγγελματικών οργανώσεων αγροτικών προϊόντων, το οποίο, όπως υπογράμμισε, «έχει να ανανεωθεί από το 2000», ενώ σε φάση ωρίμανσης και ευρείας διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς βρίσκεται το νομοσχέδιο για τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των επαγγελματιών αγροτών και των αγροτικών συνεταιρισμών.

Σχολιάζοντας τις αναφορές του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη Λάρισα, την προηγούμενη, για τον ΕΛΓΑ, τη φορολόγηση των αγροτών, τους ελέγχους και τις εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες, ο κ. Αραχωβίτης ξεκαθάρισε ότι «πολλά από αυτά που προτείνουν έχουν ήδη γίνει» και πρόσθεσε πως «τα πάντα γίνονται με δουλειά και όχι με συνθήματα».

Σχετικά με το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι είναι το μοναδικό που περιλαμβάνει εν ενεργεία και κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, καθώς και καθηγήτρια για την κλιματική αλλαγή, δείχνοντας έτσι το ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτό το θέμα.

Σημαντικά νομοσχέδια και παρεμβάσεις με στόχο την προστασία παραγωγών και προϊόντων αναμένονται από το ΥπΑΑΤ το επόμενο διάστημα.

 

Έλεγχοι στα τρόφιμα

Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών του ΥπΑΑΤ ο Στ. Αραχωβίτης ανακοίνωσε την απόκτηση 51 καινούργιων αυτοκινήτων που θα διατεθούν στους αρμόδιους υπαλλήλους για το σκοπό αυτό, κάνοντας πράξη τους αποτελεσματικότερους και πυκνότερους  ελέγχους της αγοράς.

Στη συνέχεια, το λόγο πήρε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Νίκος Αντώνογλου, ο οποίος αναφερόμενος στους ελέγχους του υπουργείου, τόνισε ότι το 2018 έγιναν 7.460 έλεγχοι σε εισαγωγές τροφίμων και 2.184 εξαγωγές τροφίμων. Ο Ν. Αντώνογλου σημείωσε ανέφερε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια «98 από τα ακίνητα που ανήκουν στο υπουργείου δόθηκαν σε δήμους, περιφέρειες, καθώς και σε άλλες οργανώσεις».

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό η ανάκτηση της αξιοπιστίας του υπουργείου, τόσο με τον αγροτικό κόσμο όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε, από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης και πρόσθεσε ότι «οι επιδόσεις της χώρας βρίσκονται πάνω από το μέσο όρο της Ε.Ε.». Ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο προϋπολογισμός σε κάποια μέτρα, ενώ πρόσθεσε ότι οι αγροτικές εξαγωγές αντιπροσωπεύουν το 1/5 των συνολικών εξαγωγών της χώρας.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ

  • Τέλη Ιουνίου κατατίθεται από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο ο φάκελος για την πιστοποίηση ως ΠΓΕ του ‘Ελληνικού Γιαουρτιού’.
  • Κατάθεση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των σταβλικών εγκαταστάσεων. Νέο νομοθετικό πλαίσιο για τις νέες αδειοδοτήσεις.
  • Ένα βήμα πριν (20 χρόνια μετά) την υπογραφή για την οριστική αναγνώριση της Διεπαγγελματικής για την φέτα.
You might also like