Τα γαλακτοκομικά θα επιζήσουν των ‘εναλλακτικών’

Συμπεράσματα από την 20η διάσκεψη του IFCN στο Βερολίνο

Εμπειρογνώμονες της γαλακτοκομίας από 48 χώρες συζήτησαν για το παρόν και το μέλλον της γαλακτοκομικής παραγωγής κατά τη 20η διάσκεψη του International Farm Comparison Network (IFCN), για τα γαλακτοκομικά προϊόντα η οποία πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 17-19 Ιουνίου στο Βερολίνο.

 

Η διάσκεψη επικεντρώθηκε στις τάσεις των γαλακτοκομικών προϊόντων τα τελευταία 20 χρόνια, τις προοπτικές μέχρι το 2040 και  στο μείζον ζήτημα των καιρών μας που δεν είναι άλλο από τους  διαφορετικούς, τους ‘εναλλακτικούς’ όπως αποκαλούνται διεθνώς, τύπους γάλακτος.

Με την παρουσία πάνω από 85 ερευνητών- συνεργατών, το δίκτυο IFCN γιόρτασε την 20ή επέτειό του. Ξεκίνησε το 2000 και σήμερα το δίκτυό του συνεργάζεται με ερευνητές σε 120 χώρες προκειμένου να συλλέγει πληροφορίες, να επεξεργάζεται δεδομένα και να κατανοεί καλύτερα τον κόσμο των γαλακτοκομικών προϊόντων.


Τα τελευταία 20 χρόνια, η παραγωγή γάλακτος αυξήθηκε πάνω από 60% σε όλο τον κόσμο και η ζήτηση κινείται με παρόμοιο ρυθμό. Ηγέτιδα δύναμη αναδεικνύεται η Ινδία με 115 εκατ. τόνους γάλακτος τύπου SCM (solid corrected milk: 4% λίπος και 3,3% πρωτεΐνη).


Ο Δρ. Torsten Hemme, Διευθύνων Σύμβουλος του δικτύου IFCN, εξηγεί: «Όταν ξεκίνησα το IFCN το 2000, δεν περίμενα αυτή την ανάπτυξη που αντιπροσωπεύει σχεδόν δέκα φορές τη γερμανική παραγωγή γάλακτος».

Εκτός από την Ινδία, χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα, οι ΗΠΑ αλλά και η ζώνη της ΕΕ αύξησαν σημαντικά την παραγωγή γάλακτος. Αντίθετα, σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Ιαπωνία και η Ρωσία η παραγωγή γάλακτος μειώνεται. Ο ερευνητής της IFCN Michael Mishchenko από τη Ρωσία εξηγεί: «Είναι πολύ εύκολο να καταστραφεί ένας γαλακτοκομικός τομέας, αλλά είναι πολύ δύσκολο να τον ανοικοδομήσουμε». Με τον παγκόσμιο πληθυσμό να αυξάνεται και την ανάλογη αύξηση της κατά κεφαλή ζήτησης μέχρι το 2040, οι περισσότεροι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι για τα επόμενα 20 χρόνια.

Η Ινδία είναι αυτή τη στιγμή η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση στην παραγωγή γάλακτος στον κόσμο.

 

Η 20η διάσκεψη για τα γαλακτοκομικά προϊόντα του παγκόσμιου δικτύου IFCN έδωσε έμφαση στους διάφορους τύπους γάλακτος και στις προκλήσεις, τις πολυπλοκότητες και τις δυνατότητές τους στην παγκόσμια αγορά.

Κατά τη διάρκεια των εργαστηριακών συνόδων, οι ερευνητές- συνεργάτες του θεσμικού φορέα, καθόρισαν τρεις βασικές παραμέτρους για την κατηγοριοποίηση των προϊόντων που κυκλοφορούν: η προέλευση (είδος ζώου / φυτικό γάλα / συνθετικό γάλα), η γεωργική πρακτική που ακολουθείται (συμβατική παραγωγή, βιολογική, γάλα απαλλαγμένη από Γ.Τ.Ο. κ.ά.) και η επεξεργασία (σύνθεση υγρού γάλακτος).

Οι ‘εναλλακτικοί’ τύποι γάλακτος  κερδίζουν δημοτικότητα, ειδικά στις ανεπτυγμένες περιοχές του κόσμου όπου οι καταναλωτές (ώριμοι όσο αφορά τις επιλογές τους) απαιτούν νέους τύπους ‘γάλακτος’ – ενώ παράλληλα ενδιαφέρονται λιγότερο για τα αποδεδειγμένα διατροφικά οφέλη του αυθεντικού γάλακτος που παράγεται από τα ζώα.

Ωστόσο, η Andrea Capkovicova, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αναφέρει: «Οι πωλήσεις φυτικών προϊόντων ‘γάλακτος’ αυξάνονται γρήγορα τόσο σε αξία όσο και σε όγκο, αλλά μέχρι στιγμής παραμένουν ένα μικρό τμήμα της αγοράς. Το 2018, αντιπροσώπευαν μερίδιο αγοράς 4% σε όγκο σε σχέση με τις συνολικές πωλήσεις  γάλακτος».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ερευνητών του IFCN, τα γαλακτοκομικά προϊόντα με βάση τα ζώα θα συνεχίσουν να υπερισχύουν των εναλλακτικών ειδών γάλακτος. Ωστόσο, προκειμένου να συνεχιστεί η κυριαρχία των ζωικών προϊόντων, ο γαλακτοκομικός τομέας πρέπει και να καταβάλει σοβαρές προσπάθειες για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των μελλοντικών καταναλωτών και να αναπτύξει καινοτόμα προϊόντα.

‘Φυτικά γάλατα’: αυξάνουν τις πωλήσεις τους παγκοσμίως, ειδικά στις πλούσιες χώρες της Δύσης, αλλά το μερίδιό τους είναι ακόμα μικρό- περίπου 4%.

 

Όπως αναφέρει το  IFCN  στο δελτίο Τύπου που κυκλοφόρησε μετά το πέρας της διάσκεψης, η αντιμετώπιση των προκλήσεων στον παγκοσμιοποιημένο γαλακτοκομικό κόσμο και η ικανοποίηση των μελλοντικών αναγκών απαιτεί μια ευθυγραμμισμένη παγκόσμια πρακτική και ανταλλαγή γνώσεων. «Με τη συλλογή και την ανάλυση δεδομένων σε διεθνές επίπεδο, η IFCN έχει καταστεί ο ηγετικός φορέας παροχής των απαραίτητων πληροφοριών σχετικά με τη γνώση των γαλακτοκομικών προϊόντων τα τελευταία 20 χρόνια και θα συνεχίσει να συμβάλλει στο μέλλον» αναφέρει χαρακτηριστικά.

You might also like