Προτεραιότητα η υπεράσπιση των ενισχύσεων της ΕΕ

Διαβεβαίωση Βορίδη στη Βουλή- ανησυχίες εκφράζει η αντιπολίτευση

Τη σαφή διαβεβαίωση της Κυβέρνησης ότι η αποφασιστική υπεράσπιση των ενισχύσεων που λαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες από την Ευρωπαϊκή Ένωση ενόψει και της νέας ΚΑΠ θεωρείται δεδομένη, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, μιλώντας χθες  στη Βουλή και απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

 

Αναφερόμενος στο ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης (σ.σ.: αφορά τη θέση χωρών της Βαλτικής και της Πολωνίας να λάβουν αυξημένες ενισχύσεις μειώνοντας τις αντίστοιχες ελληνικές αλλά και άλλων χωρών), ο Μ. Βορίδης τόνισε ότι αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης να μην αλλάξουν τα μέχρι σήμερα ευνοϊκά, για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα, δεδομένα. Πρόσθεσε δε, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ότι «αυτό δεν είναι γόνιμο πεδίο αντιπαραθέσεων»

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε σαφές ότι η ελληνική θέση και θέση και άλλων χωρών-μελών της ΕΕ, οικοδομείται πάνω στο επιχείρημα ότι κριτήριο για την εξίσωση των ενισχύσεων δεν μπορεί να είναι το στρεμματικό (ανά εκτάριο) αλλά αυτό της αγροτικής εκμετάλλευσης: «Δηλαδή να δούμε πόσα χρήματα λαμβάνει το κάθε νοικοκυριό, η κάθε αγροτική εκμετάλλευση, η κάθε φάρμα», ανέφερε.

Στην ελληνική προσπάθεια να τεθεί αυτό ως κριτήριο η Ελλάδα έχει πολλούς συμμάχους, συμπλήρωσε ο Υπουργός, προσθέτοντας με έμφαση ότι «σε αυτά τα τρία Συμβούλια Υπουργών στα οποία έχω συμμετάσχει (σ.σ.: Βρυξελλών, Ελσίνκι και Λουξεμβούργου), δεν έχει υπάρξει κάποια διαφοροποίηση της θέσης της Επιτροπής».

Σχετικά με τις πρόσφατες αιτιάσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί δήθεν αφωνίας του επί του ζητήματος στην πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο αλλά και περί μη σχολιασμού σχετικών δηλώσεων του υποψηφίου Επιτρόπου Γεωργίας, Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι «αφενός το ζήτημα της εξωτερικής σύγκλισης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής δεν αποτέλεσε αντικείμενο της ημερησίας διατάξεως του συμβουλίου, αφετέρου ότι στο πλαίσιο της διαπραγματευτικής δεινότητάς του ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να σχολιάζουμε δηλώσεις των υποψηφίων Επιτρόπων την ώρα που η Επιτροπή παρίσταται στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ δια του εν ενεργεία Επιτρόπου Φιλ Χόγκαν».

Ο υπουργός ΑΑΤ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι το ζήτημα αυτό θα κριθεί τελικά σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής καθιστώντας βέβαια σαφές ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να υπερασπιστεί τους πόρους για την ΚΑΠ.

You might also like