Κτηνοτροφία: σύγκρουση κυβέρνησης – αντιπολίτευσης

Με αφορμή το ύψος των ενισχύσεων για την αιγοπροβατοτροφία

Συνεχίζεται με ένταση και διαρκεί από την έναρξη της πανδημίας μέχρι σήμερα η σύγκρουση κυβέρνησης αντιπολίτευσης για την πολιτική του ελληνικού κράτους απέναντι στην αιγοπροβατοτροφία η οποία φαίνεται πως αποτελεί το επίδικο ανάμεσα σε διαφορετικές φιλοσοφίες και πρακτικές για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα. Ενισχύσεις ανακοινώνει το ΥπΑΑΤ, επικρίσεις ασκεί η αντιπολίτευση.

 

Η αιγοπροβατοτροφία έχει βρεθεί – και ορθά- στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολιτικών κομμάτων στην μετά τον κορωνοϊό εποχή καθώς είναι δεκτό απ΄ όλους ότι ο κλάδος έχει υποστεί σοβαρό πλήγμα, τόσο όσο αφορά τις πωλήσεις κρέατος (ειδικά το Πάσχα αλλά και λόγω του lockdown στην εστίαση και τον τουρισμό) όσο και τις πωλήσεις γάλακτος.

Το πρόβλημα είναι (όπως ήταν ασφαλώς και στο πρόσφατο παρελθόν) ότι οι ευρωπαϊκές πολιτικές είναι πολύ ‘σφιχτές’ όσο αφορά τις ενισχύσεις, με την ελληνική κυβέρνηση, τα οικονομικά της οποίας είναι πολύ περιορισμένα,  να είναι συνεχώς σε …διαπραγμάτευση με τα αρμόδια κοινοτικά όργανα για τι θα πράξει.

 

Τι κάνει η κυβέρνηση

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης σε μια προσπάθεια να στηρίξει τους πληττόμενους κλάδους του πρωτογενούς τομέα από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, προχώρησε στη δέσμευση ποσού ύψους 31 εκατ. ευρώ ευρώ για την ενίσχυση της ελληνικής αιγοπροβατοτροφίας. Το ανακοίνωσε επίσημα σήμερα, είχε όμως γίνει γνωστό εδώ και αρκετό καιρό.

Το ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4 ευρώ ανά πρόβατο ή αίγα και δικαιούχοι της ενίσχυσης καθορίζονται οι κτηνοτρόφοι που διατηρούν μονάδα της οποίας το κοπάδι παραδίδει τουλάχιστον 100 κιλά γάλα. Διευκρινίζεται ότι για τα νησιά στα οποία δεν λειτουργεί τυροκομική μονάδα, αίρεται η υποχρέωση παράδοσης γάλακτος.

Σε δήλωση του ο Υπουργός επισημαίνει τα εξής: «Έπειτα από ενδελεχή έλεγχο και προκειμένου να εμπεριστατωθεί πλήρως το μέγεθος της ζημίας που έχει υποστεί ο πληγείς κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας από τον κορωνοϊό, δεσμεύσαμε ένα ιδιαιτέρως σημαντικό ποσό το οποίο πρόκειται να κατανείμουμε με δίκαιο τρόπο στους κτηνοτρόφους μας για τη στήριξη τους. Το Υπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει σταδιακά όλους τους κλάδους που έχουν πληγεί και να δημιουργεί τις απαραίτητες εκείνες προϋποθέσεις που θα τους επιτρέψουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα το άκρως σημαντικό για την ελληνική οικονομία παραγωγικό τους έργο».

Η πρόταση αυτή θα διαβιβαστεί άμεσα στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου και αναμένεται η έγκριση της.

 

Η αντιπολίτευση επικρίνει

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός ΑΑΤ Σταύρος Αραχωβίτης θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πράττει όσα μπορεί και οφείλει και χαρακτηρίζει ‘κολοβή’ τη στήριξη που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.

Σε ανακοίνωσή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί  «η πολιτική επιλογή της ηγεσίας του Υπουργείου για στήριξη είναι πολύ κατώτερη της οικονομικής ζημιάς που έχουν υποστεί οι αιγοπροβατοτρόφοι». Μάλιστα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του πρώην  υπουργού,  αυτή η στήριξη είναι πολύ κατώτερη και από το 2018 (κομμένη κατά 25%), όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ενίσχυσε τους αιγοπροβατοτρόφους με 42 εκατ. ευρώ  μέσω του μηχανισμού ‘de minimis’, που αντιστοιχούσαν σε 1 ευρώ περισσότερα ανά ζώο, με ελάχιστη προϋπόθεση την παράδοση, τουλάχιστον 1 κιλού γάλακτος».

Ο Στ. Αραχωβίτης σχολιάζει σε έντονο ύφος στους σκληρούς όρους και περιορισμούς (παράδοση 100 κιλά γάλακτος τουλάχιστον) οι οποίοι, κατά την άποψή του, καθιστούν τη στήριξη της πολιτείας προς τους αιγοπροβατοτρόφους ‘κολοβή’.

You might also like