ΗΠΑ: Στο έλεος του …κράτους οι γαλακτοπαραγωγοί

Η Ομοσπονδιακή κυβέρνηση δαπανάει τεράστια ποσά για τη στήριξη της παραγωγής

Δραματικές εβδομάδες ζουν οι παραγωγοί γάλακτος στις ΗΠΑ καθώς οι τιμές του προϊόντος τους κατρακυλούν συνεχώς, ακόμα και μετά το πέρας του πρώτου κύματος της πανδημίας, ενώ οι προοπτικές για τον Σεπτέμβριο είναι εξίσου δυσοίωνες. Όσο κι αν ακούγεται παράξενα, οι παραγωγοί στις ΗΠΑ στηρίζονται αυτή τη στιγμή από τις κρατικές ενισχύσεις και σε αυτές μάλιστα προσβλέπουν για το άμεσο μέλλον.

 

Πριν από λίγες ημέρες σε μια διαδικτυακή συζήτηση για το παρόν και το μέλλον της αμερικανικής γαλακτοπαραγωγής, ο Mark Stephenson, διευθυντής του τμήματος Γαλακτοκομικών Θεμάτων στο  Πανεπιστήμιο του Wisconsin και ο Jim Mulhern, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ισχυρής θεσμικά National Milk Producers Federation των γαλακτοπαραγωγών, παρουσίασαν εισηγήσεις στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποίησε η επίσης ισχυρή  ομάδα των Professional Dairy Producers του Wisconsin.

Ο καθηγητής Stephenson τόνισε ότι με βάση την τρέχουσα κατάσταση στις ΗΠΑ, περίπου το ένα δέκατο της τελικής τιμής του γάλακτος που θα πληρωθούν οι παραγωγοί, θα προέρχεται από τις ενισχύσεις της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα το Coronavirus Financial Assistance Program (CFAP) θα ενισχύσει τους παραγωγούς με περίπου 3 λεπτά το λίτρο (απευθείας πληρωμή στον παραγωγό),  ενώ σημαντική βοήθεια περιμένουν οι παραγωγοί από το μεγάλο πρόγραμμα Food Box του αμερικανικού υπουργείου Γεωργίας· πρόκειται για πρόγραμμα (κρατικής) προμήθειας τυροκομικών προϊόντων και βουτύρου για την ενίσχυση των αγορών.

Υπάρχουν επίσης άλλα δύο περιφερειακά προγράμματα στήριξη της παραγωγής και μεταποίησης γάλακτος το Dairy Margin Coverage Program  και το Dairy Revenue Protection από τα οποία έχουν ήδη πληρωθεί μικροποσά οι χειμαζόμενοι γαλακτοπαραγωγοί των ΗΠΑ.

Οι μέχρι σήμερα δαπάνες της κυβέρνησης

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Jim Mulhern, από τα μέσα Μαΐου, το πρόγραμμα Food Box έχει πραγματοποιήσει προμήθειες γαλακτοκομικών προϊόντων ύψους 317 εκατ. δολαρίων και ελπίζει, πιέζοντας φυσικά κι ο ίδιος μέσω των θεσμικών οργάνων των παραγωγών, ότι μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου (όπου λήγει και το οικονομικό έτος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης), οι συνολικές προμήθειες να ανέλθουν στο ένα δισ. δολάρια. Αυτό κι αν είναι κρατική ενίσχυση.

Το μεγαλύτερο από τα προγράμματα, το οποίο ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρόεδρο Τραμπ την περίοδο που ο κορωνοϊός κατέφθασε στις ΗΠΑ και σάρωσε την δυτική Ακτή, το CFAP, έχει μέχρι σήμερα καταβάλει άμεσες αποζημιώσεις και ενισχύσεις σε περίπου 22.000 παραγωγούς γάλακτος ύψους 1,3 δισ. δολαρίων ενώ αναμένεται να πληρωθούν ακόμα 700 εκατ. δολάρια.

Η σημαντική χρηματοδότηση της γαλακτοκομίας στις ΗΠΑ αναμένεται να συνεχιστεί, όχι μόνο διότι η κρίση συνεχίζεται αλλά και διότι η χώρα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο και όπως είναι γνωστό, η πλειοψηφία των παραγωγών γάλακτος στις μεγάλες γαλακτοπαραγωγικές ζώνες των ΗΠΑ στηρίζουν τον πρόεδρο Τραμπ ο οποίος έχει δώσει και ισχυρίζεται ότι θα δώσει και άλλες μάχες με την Ευρώπη και τον Καναδά για την προστασία των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων που παράγουν οι ΗΠΑ.

Προς το παρόν οι θεσμικοί παράγοντες των κτηνοτρόφων απευθύνουν συστάσεις για να κρατηθεί χαμηλά η παραγωγή γάλακτος γιατί ακόμα και σε μια πιθανή ανάκαμψη της αγοράς η ζήτηση γάλακτος θα είναι χαμηλή.


Κεντρική φωτογραφία: USDA/ Preston Keres

You might also like