Μικρά Οικογενειακά Τυροκομεία: υπάρχουν αρκετές λύσεις…

Δημόσια διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής

Πραγματοποιήθηκε στις 2/9/2020 η δημόσια διαδικτυακή συζήτηση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής «Άγιος Γεώργιος» με αντικείμενο την καθετοποίηση της κτηνοτροφικής παραγωγής με τυροκόμηση σε εργαστήρια τροφίμων, την οικοτεχνία.
Ρεπορτάζ: Δημήτριος Μιχαηλίδης, ΑγροΝέα

 

Στην συζήτηση μετείχαν ο Γιάννης Κοντογιάννης (Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αττικής), ο Δημήτρης Ρουκάς (ζωοτέχνης, επιστημονικός συνεργάτης Π.Ε. Πιερίας), ο  Γιώργος Λαλιώτης (επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Κώστας Μαντζουράνης (ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ) και από τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του παλαιού «Βουστασίου Κοντογιάννη»  η Μάγδα Κοντογιάννη (κτηνοτρόφος, Μενίδι), με συντονιστή τον Δημήτρη Μιχαηλίδη (συγγραφέα, ΑγροΝέα).

‘Ζεστό’ χρήμα στον παραγωγό

Ο Δημήτρης Ρουκάς παρουσίασε φωτογραφίες από ήδη λειτουργούσες οικοτεχνίες σε εφαρμογή του νόμου 4235/2014 και με εργαστήρια τροφίμων για τυροκόμηση. Όπως ισχυρίστηκε, αυτού του είδους οι επενδύσεις είναι μια λύση για να φθάσει ο παραγωγός στον καταναλωτή, πουλώντας τα μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα, εκεί στον χώρο παραγωγής, χωρίς να υπόκειται σε εκβιασμούς λόγω του ευαλλοίωτου χαρακτήρα τους. Επίσης στην ουσία πρόκειται για  νέα μορφή χρηματοδότησης καθ’ όσον ο καταναλωτής διαθέτει ‘ζεστό’ χρήμα, και καθιστά τον αγρότη περισσότερο ανεξάρτητο.

Τα μεγέθη του τυροκομείου

Τα παρουσιασθέντα μικρά τυροκομεία ανταποκρίνονται στις ανάγκες κτηνοτρόφων με 150-600 αιγοπρόβατα, δηλαδή μέχρι 85.000lt/ετησίως (240 ημέρες), δηλαδή για μικρούς κτηνοτρόφους που πουλάνε κατευθείαν σε καταναλωτές. Το κόστος της επένδυσης είναι από 20-50.000 ευρώ και ένας πρακτικός οδηγός είναι η συνολική επένδυση να μην υπερβαίνει το διπλάσιο του ετήσιου τζίρου του κτηνοτρόφου.

Ο απαιτούμενος χώρος είναι μόλις 25 τ.μ. για την επεξεργασία του γάλακτος και άλλα 25 τ.μ. για τα ψυγεία-αποθήκες. Πέραν της οικοτεχνίας υπάρχει και η άδεια μικρού τυροκομείου για εγκατεστημένη ισχύ λιγότερη από 37KW και επεξεργασίας γάλακτος λιγότερης από 2tn/ημερησίως. Και όλα αυτά με παραδοσιακή τυροκόμηση (ακόμα και απαστερίωτα …).

Αδειοδοτημένο μικρό τυροκομείο: μια σχετικά μικρή επένδυση η οποία μπορεί να αποφέρει πολλαπλά οφέλη στον παραγωγό. Φωτογραφία: Δημήτρης Ρουκάς.

 

Οι δυνατότητες των τυροκομείων

Ο επίκουρος καθηγητής Γεώργιος Λαλιώτης έδωσε βαρύτητα στην διάθεση του τελικού αγροτικού προϊόντος στον καταναλωτή. Διότι η καθετοποίηση-μεταποίηση του ζωικού προϊόντος δεν δίνει διέξοδο στα πολλαπλά προβλήματα της κτηνοτροφίας, αν ο κτηνοτρόφος και η οικογένειά του δεν μπορούν να πουλήσουν. Έτσι επεσήμανε με παραδείγματα την ανάγκη για ‘έξυπνη ετικέτα’ του τελικού συσκευασμένου αγροτικού προϊόντος, την ανάγκη να φαίνεται-αναγράφεται το φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ του αγαθού, να τονίζεται ότι πρόκειται για παραδοσιακό προϊόν, τα αναφέρονται στοιχεία από την τοπική γαστρονομία, να χρησιμοποιηθεί ειδικός για μια έξυπνη μακέτα κλπ.

Ο καθηγητής Γ. Λαλιώτης επεσήμανε ότι θα ήταν πολύ καλό να συμπεριληφθεί κώδικας QR, να προβάλλεται η χημική ανάλυση του προϊόντος και μάλιστα με πιθανούς γνωστούς ισχυρισμούς υγείας και βέβαια να γίνει κατανοητό από όλους και κυρίως από τους ίδιους τους κτηνοτρόφους, ότι ο κτηνοτρόφος δεν είναι απλά εκτροφέας, αλλά επιχειρηματίας του αγροτικού τομέα, με επενδύσεις, ανάληψη κινδύνων και γνώση των αναγκών της αγοράς που καλείται να καλύψει.


Από τον ίδιο διοργανωτή θα πραγματοποιηθούν άλλες τρεις online συζητήσεις, ανοικτές στο ευρύ κοινό με θέματα: α) Τιμές Αγροτικών Προϊόντων (9/9/2020), β) Βοσκοτόπια (16/9/2020) και γ) Ελληνίδα Αγρότισσα (14/10/2020).

www.facebook.com/Skywalker.gr/videos/2662731847316109/?t=10

You might also like