Αραμπατζή: Χρονιά – «σταθμός» το 2021 για τα Αγροδιατροφικά

Μίνι απολογισμός και τα σχέδια για το μέλλον στη συζήτηση στη Βουλή

Με βασικά εργαλεία το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια της μεταβατικής περιόδου της νέας ΚΑΠ και σημαντικότερη παρακαταθήκη του 2020 τις πολύ καλές επιδόσεις στις εξαγωγές τροφίμων και αγροτικών προϊόντων, η κυβέρνηση δια στόματος της Φωτεινής Αραμπατζή παρουσίαση τα σχέδιά της για τον αγροτικό τι\ομέα, στο πλαίσιο της συζήτηση που διεξήχθη στο Κοινοβούλιο για τον Προϋπολογισμό του 2021.

 

«Το 2021 για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων είναι χρονιά ‘σταθμός’ με βασικά εργαλεία τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και τα κονδύλια της μεταβατικής περιόδου της νέας ΚΑΠ. Γιατί η κρίση του κορωνοϊού απέδειξε περίτρανα ότι ο διατροφικός τομέας είναι ‘το καλάθι για να βάλουμε τα αυγά’ πέραν του τουρισμού. Γιατί είναι αυτός που, όπως επιβεβαιώνεται από την έκθεση της επιτροπής Πισσαρίδη, είναι νευραλγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία με την προστιθέμενη αξία του να ανέρχεται στο 6,6% του ΑΕΠ έναντι 3,5% του ευρωπαϊκού μέσου όρου».

Προτεραιότητες για το 2021

Αυτό επισήμανε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Φωτεινή Αραμπατζή κατά την ομιλία της στη Βουλή επί του κρατικού προϋπολογισμού 2021. Η Υφυπουργός έθεσε για τη νέα χρονιά τις εξής κεντρικές προτεραιότητες στους τομείς ευθύνης της:

-Την ενίσχυση της κτηνοτροφίας με αιχμή την ορεινή εκτατική αιγοπροβατοτροφία καθώς, όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία, είναι πολλαπλασιαστής αξίας. Το 13% των εκμεταλλεύσεων που είναι κτηνοτροφικού προσανατολισμού παράγει το 31% της συνολικής αγροτικής παραγωγής.

– Το Σχέδιο Νόμου -τομή για τη χωροταξία τους, που έρχεται προς νομοθέτηση, για τη νομιμοποίηση των πρόχειρων καταλυμάτων και τη μείωση του κόστους κατασκευής τους στο ένα δέκατο του ισχύοντος σήμερα.

-Τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας του Εθνικού Μελισσοκομικού Ηλεκτρονικού Μητρώου, που για πρώτη φορά στα χρονικά, θα καταγράψει την εγχώρια παραγωγή αυτού του σημαντικού τομέα, του μελισσοκομικού κλάδου.

-Την επέκταση της ψηφιακής πλατφόρμας των εξαγωγών σε τρίτες χώρες και στα προϊόντα φυτικής παραγωγής.

-Την ανασύνταξη και κυριαρχία του Ελληνικού Σήματος στα προϊόντα.

-Την προσέλκυση νέων επενδύσεων στις υδατοκαλλιέργειες μέσω και της ολοκλήρωσης έγκρισης των Περιοχών Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών.

You might also like