Επιστολή- απάντηση του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στο Dairy News

Σχετικά με την ανάρτησή μας «Φέτα: Από Τη Ρωσία Με….. Απάτη»

Ο ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ έστειλε επιστολή με την οποία σχολιάζει- απαντάει στο δημοσίευμα του Dairy News στο οποίο μέλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας καταγγέλλει την κυκλοφορία στη ρωσική αγορά τυροκομικού προϊόντος το οποίο αποκαλείται φέτα και φέρει μάλιστα και την ελληνική σημαία στη συσκευασία του.

 

Η επιστολή του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ ακολουθεί.

Σχετικά με το δημοσίευμα που αναρτήσατε στις 3.2.2021 στον ιστότοπο «Dairy News» και αποστείλατε με το υπ΄ αριθμ. 19 newsletter σας με τίτλο «Φέτα: Από Τη Ρωσία Με….. Απάτη», θα θέλαμε να σας επισημάνουμε ότι σε αυτό εμπεριέχονται ανώνυμες, αβάσιμες και κακοήθεις κατηγορίες κατά του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Οι κατηγορίες αυτές εκτοξεύτηκαν, όπως αναφέρατε από μέλος της «Διεπαγγελματικής Οργάνωσης (προφανώς της φέτας)» και επί λέξει αναφέρουν: «Ποιος οργανισμός συντονίζει τις νομικές ή διοικητικές ενέργειες που αναλαμβάνονται σε συνέχεια τέτοιου είδους αιτημάτων καταχώρισης σήματος; Η Ελλάδα εν έτει 2021 δεν διαθέτει έναν ανεξάρτητο Οργανισμό εξειδικευμένο στην διεθνή (αλλά και εγχώρια) προστασία των ελληνικών ΠΟΠ/ΠΓΕ» μας επισημαίνει το μέλος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης και αναρωτιέται: Ο AGROCERT / ΕΛΓΟ που θα έπρεπε να παίζει αυτό το ρόλο, εισπράττει τόσα χρόνια τις εισφορές μας και τις νέμεται χωρίς να ασχολείται με την προστασία των ελληνικών προϊόντων»

Για λόγους ορθής ενημέρωσης του κοινού και τήρησης κανόνων της δεοντολογίας, σας παρακαλούμε να αποκαταστήσετε την αλήθεια δημοσιεύοντας την παρακάτω άποψη του Οργανισμού:

  1. Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει οριστεί με την ΚΥΑ 261611/ΦΕΚ Β’ 406/22.03.07, αρμόδιος Φορέας για τον έλεγχο και την Πιστοποίηση των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων με αρμοδιότητες Εκτός της φέτας, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει την ευθύνη της προστασίας (εντός της χώρας) και άλλων 112 ελληνικών που έχουν επίσημα καταχωρηθεί στο μητρώο της ΕΕ ως προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ ελέγχει και πιστοποιεί με μηδενικό κόστος (παρόλο που ο Κοινοτικός Κανονισμός δίνει τη δυνατότητα επιβολής σχετικού κόστους) 1.115 επιχειρήσεις για 1830 προϊόντα
  2. Η ευθύνη της προστασίας των Ελληνικών προϊόντων σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης  ΔΕΝ ΕΜΠΙΠΤΕΙ στις αρμοδιότητες του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ. Θα παρακαλούσαμε λοιπόν να πάψουν όλοι οι ανευθυνοϋπεύθυνοι να κατηγορούν συλλήβδην τον Οργανισμό ότι δεν αναλαμβάνει ενέργειες προστασίας για τα Ελληνικά προϊόντα αφού ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΤΟΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ.
  3. Όσον αφορά την αρρωστημένη εμμονή του «κατήγορου» μας,  για τα τέλη που εισπράττει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τους ελέγχους που διενεργεί στο γάλα, θα θέλαμε να πληροφορήσουμε τους αναγνώστες σας ότι τα τέλη αυτά αφορούν:

Α) τα απαραίτητα έξοδα για τη λειτουργία των επτά διαπιστευμένων εργαστηρίων (αγορές οργάνων, αναλωσίμων, μισθοδοσία κ.λπ.) για τον πανελλαδικό έλεγχο της ποιότητας του γάλακτος.  Αξίζει να επισημανθεί ότι μόνο το έτος 2020 διενεργήθηκαν 739.642 προσδιορισμοί σε γάλατα (πρόβειο, γίδινο, αγελαδινό),

Β) τη λειτουργία των έξι (ανά την Ελλάδα) εποπτειών για τον έλεγχο της διακίνησης του γάλακτος, και

Γ) τη λειτουργία του συστήματος «ΑΡΤΕΜΙΣ», το οποίο με τις καταγραφές του το 2020 πρόσφερε πολύτιμες υπηρεσίες ως σημείο αναφοράς για τον υπολογισμό των αποζημιώσεων στους Έλληνες κτηνοτρόφους που επλήγησαν από την πανδημία.

Κλείνοντας θα θέλαμε υπογραμμίσουμε ότι οι έλεγχοι που διενεργεί ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ αποσκοπούν στην προστασία των συμφερόντων των ελληνικών επιχειρήσεων και παραγωγών και την προστασία του Έλληνα καταναλωτή από φαινόμενα παραπλάνησης. Πραγματοποιούται με τεράστιο αίσθημα ευθύνης και έχουν καταφέρει να επιφέρουν ισορροπία και  νομιμότητα στην αγορά.

You might also like