Ελληνική Αγορά Αυγών: Ταυτότητα, Ποιότητα Και Τιμή- Μέρος Β’
Αφιέρωμα: Η ελληνική παραγωγή κι εμπορία αυγών απέναντι στις προκλήσεις της εγχώριας αγοράς και των παγκόσμιων καταναλωτικών τάσεων
Share
Μια πρωτοφανή πανδημία που άλλαξε τις ζωές μας μέσα σε ελάχιστες ημέρες, μια Διεπαγγελματική Οργάνωση που επιθυμεί να ‘βάλει τάξη’ στα κακώς κείμενα της ελληνικής παραγωγής- εμπορίας, δυο –τρεις παγκόσμιες τάσεις που έχουν άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίο επιλέγουμε και καταναλώνουμε την τροφή μας αλλά και μια παγκόσμια καμπάνια για την ηθική απέναντι στην εκτροφή των παραγωγικών ζώων, συνθέτουν το πυκνό σκηνικό μέσα στο οποίο κινείται η ελληνική πτηνοτροφία και, ειδικότερα η παραγωγή αυγών.
Οι πτηνοτροφικές μονάδες όπως και κάθε άλλη κτηνοτροφική εκμετάλλευση θα πρέπει να βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως, σε έκταση όπου, βάση των εκάστοτε όρων χρήσης γης, επιτρέπεται η κτηνοτροφία. Επιπλέον αυτού, θα πρέπει να διαθέτουν άδεια για εγκατάσταση (εκδίδεται από τη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της οικείας Περιφερειακής Ενότητας).
Οι μονάδες κατηγοριοποιούνται τόσο ανάλογα τις επιπτώσεις τους στο περιβάλλον, όσο και με βάση τον τρόπο εκτροφής των ζώων. Οι κτηριακές εγκαταστάσεις που θα χρησιμοποιηθούν για την στέγαση των πουλερικών, θα πρέπει κατά περίπτωση είτε να διαθέτουν οικοδομική άδεια είτε να είναι κατασκευασμένες σύμφωνα με εγκεκριμένο τύπο κτηνοτροφικών στεγάστρων με σκελετό θερμοκηπίου είτε να μπορεί να χαρακτηριστούν ως πρόχειρα καταλύματα.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν στην εργασία τους με θέμα «Εκτροφή Πουλερικών για Παραγωγή Αυγών Κατανάλωσης, Αθήνα, Αύγουστος 2019» τα στελέχη του ΥπΑΑΤ Μαρία Ζώτη και Βασίλης Κόλιας, κατά την κατασκευή των κτηριακών εγκαταστάσεων θα πρέπει να τηρούνται όσα ορίζονται στο ΠΔ 374 (ΦΕΚ 251/Α/2001) σχετικά με την προστασία των ζώων στα εκτροφεία.
Επιπρόσθετα κατά την κατασκευή θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες των πτηνών σε φωτισμό, αερισμό και καθαριότητα, να ληφθεί πρόβλεψη τρόπου απομάκρυνσης της παραγόμενης κοπριάς καθώς και η εφαρμογή των απαιτούμενων μέτρων βιοασφάλειας. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα σχετικά με την διαχείριση των παραγομένων ζωικών υποπροϊόντων (κοπριάς και πτωμάτων) όπως ορίζει η σχετική νομοθεσία για τα ζωικά υποπροϊόντα.
Σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς, το κόστος μιας νέας, κοινοτικά σύμφωνης κλωβοστοιχίας μπορεί να ανέλθει μέχρι και 10 ευρώ ανά πτηνό· μια μονάδα με 3.000 πτηνά μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 30.000 ευρώ. Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων του κλάδου προχώρησαν σε μερικό εκσυγχρονισμό των παλαιότερων εγκαταστάσεων. Όπως μας εξήγησε παραγωγός από τη βόρεια Ελλάδα: «Είναι ακριβός ο πλήρης εκσυγχρονισμός μια μονάδας. Εμείς όπως και οι περισσότεροι παραγωγοί στην Ελλάδα κάναμε μετατροπές σε παλαιότερα κλουβιά διότι η αγορά καινούργιων είναι σχεδόν απαγορευτική».
H πανδημία
‘Όπως συνέβη και σε άλλους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, στην παραγωγή αυγών η πανδημία είχε σημαντικές αλλά όχι καταστροφικές επιπτώσεις, καθώς οι λιανικές πωλήσεις διατήρησαν μερίδιο του τζίρου στις περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου. Τις μεγαλύτερες απώλειες είχαν οι επιχειρήσεις που πραγματοποιούσαν τον κύριο όγκο των πωλήσεών τους προς την εστίαση, την ξενοδοχειακή βιομηχανία και το catering, ενώ και η βιομηχανία τροφίμων, προς την οποία κατευθύνεται ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής φαίνεται πως διατήρησε δυνάμεις.
Ο Γιώργος Σαρηγιάννογλου της εταιρείας Αυγά Τόψι, από τη Θεσσαλονίκη, ανήκει σε αυτούς που είχαν απώλειες λιγότερες από τις αναμενόμενες. «Το κλείσιμο της εστίασης προξένησε πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα σε κάποιους συναδέλφους. Σε μας όχι διότι εμείς τροφοδοτούμε κατά κύριο λόγο τη μικρή λιανική. Το μόνο πρόβλημά μας ήταν τα παραθεριστικά καταστήματα, τα οποία τροφοδοτούμε καθ’ όλη τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου, καταστήματα όμως που δεν δούλεψαν φέτος…» μας λέει
Ελένη Μιχελάκη, γενική διευθύντρια Αβγά Βλαχάκη
Το Dairy News ζήτησε από την Ελένη Μιχελάκη, τη γενική διευθύντρια της εταιρείας Αβγά Βλαχάκη, να τοποθετηθεί σε δύο από τα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο αυτό το διάστημα.
Καραντίνα
«Στην πρώτη καραντίνα είχαμε μια σημαντική αύξηση πωλήσεων όσο αφορά την αγορά των σουπερμάρκετ- της λιανικής για την ακρίβεια, αύξηση η οποία για κάποιο χρονικό διάστημα ξεπερνούσε το 30%. Προφανώς στα άλλα κανάλια υπήρχε μείωση- το κανάλι του HORECA για παράδειγμα, υπέστη σημαντική μείωση. Στο συγκεκριμένο κανάλι όμως η δική μας συμμετοχή ως εταιρεία είναι μικρή. Στη συνέχεια υπήρξε μια ισορροπία σε σχετικά καλά επίπεδα, με ελαφρά άνοδο σε σχέση με την περυσινή χρονιά. Αυτό το διάστημα, υπάρχει επίσης μια άνοδος, πιο ήπια όμως αυτή τη φορά και είναι λογικό. Αναμένουμε ότι η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί, ακόμα πιο ήπια, μέχρι τις γιορτές».
Καταναλωτικές τάσεις
«Όπως συμβαίνει και με όλα τα προϊόντα, έτσι και στο αυγό υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ των προϊόντων στην κατηγορία. Η διαφοροποίηση που βλέπουμε σταθερά τα τελευταία χρόνια είναι ότι ο καταναλωτής στρέφεται περισσότερο στις εναλλακτικές εκτροφές: αυγά αχυρώνα, αυγά ελευθέρας βοσκής και βιολογικά αυγά, τα οποία αυτή τη στιγμή πλησιάζουν το 40% των πωλήσεων στο retail. Παλαιότερα υπήρχε μόνο το …αυγό κι ενδεχομένως μικρό, μεσαίο, μεγάλο και πολύ μεγάλο. Στη συνέχεια όμως είχαμε διαφοροποίηση και μάλιστα ουσιαστική: αυγά από κότες που μεγαλώνουν σε κλουβιά, αχυρώνα, ελευθέρας βοσκής, βιολογικά. Στις τρεις τελευταίες κατηγορίες μάλιστα ήμασταν η πρώτη εταιρεία που λάνσαρε τα προϊόντα αυτά. Αν βάλατε και τα διάφορα μεγέθη, τα εμπλουτισμένα αυγά, τα πολύ φρέσκα’ κ.ά. αντιλαμβάνεστε πόσο έχει διαφοροποιηθεί η αγορά του αυγού σε σχέση με το παρελθόν».
H υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Φωτεινή Αραμπατζή στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Αβγά Βλαχάκη.
Για να παρέχουμε την καλύτερη εμπειρία, χρησιμοποιούμε τεχνολογίες όπως cookies για την αποθήκευση ή/και την πρόσβαση σε πληροφορίες συσκευών. Η συγκατάθεση για τις εν λόγω τεχνολογίες θα μας επιτρέψει να επεξεργαστούμε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όπως συμπεριφορά περιήγησης ή μοναδικά αναγνωριστικά σε αυτόν τον ιστότοπο. Η μη συγκατάθεση ή η ανάκληση της συγκατάθεσης, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά ορισμένες λειτουργίες και δυνατότητες.
Λειτουργικά
Πάντα ενεργό
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απολύτως απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της δυνατότητας χρήσης συγκεκριμένης υπηρεσίας που ζητείται ρητά από τον συνδρομητή ή τον χρήστη ή με αποκλειστικό σκοπό τη μετάδοση επικοινωνίας μέσω δικτύου ηλεκτρονικών επικοινωνιών.
Προτιμήσεις
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση είναι απαραίτητη για τον νόμιμο σκοπό της αποθήκευσης προτιμήσεων που δεν ζητούνται από τον συνδρομητή ή τον χρήστη.
Στατιστικά
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για στατιστικούς σκοπούς.Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση που χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ανώνυμους στατιστικούς σκοπούς. Χωρίς κλήτευση, η εθελοντική συμμόρφωση εκ μέρους του Παρόχου Υπηρεσιών Διαδικτύου ή πρόσθετες καταγραφές από τρίτο μέρος, οι πληροφορίες που αποθηκεύονται ή ανακτώνται για το σκοπό αυτό από μόνες τους δεν μπορούν συνήθως να χρησιμοποιηθούν για την αναγνώρισή σας.
Εμπορικής Προώθησης
Η τεχνική αποθήκευση ή πρόσβαση απαιτείται για τη δημιουργία προφίλ χρηστών, για την αποστολή διαφημίσεων ή για την καταγραφή του χρήστη σε έναν ιστότοπο ή σε διάφορους ιστότοπους για παρόμοιους σκοπούς εμπορικής προώθησης.