Μεσογειακή Διατροφή: Εμπιστοσύνη στην κρητική τυροκομία

Συνομιλούμε με τον ιδιοκτήτη του γνωστού καταστήματος λιανικής Ιωάννη Παππά

Αν και βρίσκεται σε μια από τις κεντρικότερες λεωφόρους της πρωτεύουσας, το κατάστημα Μεσογειακή Διατροφή δεν ‘φωνάζει’ αλλά προωθεί με συνέπεια και συνέχεια κρητικά (κι όχι μόνο) τυροκομικά (κι όχι μόνο)  προϊόντα στο απαιτητικό κοινό της Αθήνας, σε λιανική και χονδρική εδώ και 25 χρόνια.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Κατά το διάστημα του δεύτερου lockdown είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τη Μεσογειακή Διατροφή, στη Μεσογείων, κοντά στον ηλεκτρικό σταθμό των Κάτω Πατησίων και να συνομιλήσουμε με τον ιδιοκτήτη Ιωάννη Παππά ο οποίος από το του μετερίζι του, αυτό της λιανικής και χονδρικής πώλησης, δίνει την καθημερινή μάχη για την προώθηση παραδοσιακών προϊόντων και την ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού, με το οποίο συναναστρέφεται καθημερινά, για τον αστείρευτο πλούτο της ελληνικής γης.

Ο Ιωάννης Παππάς δεν είναι Κρητικός, ‘ανακάλυψε’ όμως την Κρήτη πριν από δυόμιση δεκαετίες μέσω ενός καλού φίλου ο οποίος τον μύησε στον γευστικό πολιτισμό και των πρωτογενή παραγωγή του νησιού. Έκτοτε εξυπηρετεί τη λιανική κι επιλεγμένο πελατολόγιο στην χονδρική πώληση με λάδια, κρασιά και τυροκομικά προϊόντα από την Κρήτη, αλλά και δημητριακά, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα κ.ά.

Ομαλοποίηση στην Κρήτη

Η αγορά των κρητικών τυριών μετά από μια περίοδο ‘αναστάτωσης’ στην προ κορωνοϊού εποχή, ομαλοποιήθηκε πριν δύο χρόνια. Αν και η πανδημία έχει αφήσει σημάδια στην αγορά, δεν έχει ανακόψει την πορεία των ποιοτικών κρητικών προϊόντων. Όσο φορά την Μεσογειακή Διατροφή, το κατάστημα παρουσιάζει κάποιες απώλειες πωλήσεων, κυρίως από τους πελάτες της χονδρικής που λειτουργούν καταστήματα εστίασης, ενώ δεν έχει τύχει μέτρων προστασίας καθώς λειτουργεί αδιάλειπτα αν μέσω πανδημίας.


Η Μεσογειακή Διατροφή δουλεύει με λιγοστά τυροκομεία από την Κρήτη, μεταξύ των οποίων οι επιχειρήσεις των Στειακάκη (Ηράκλειο), Γασπαράκη, Καλλιγιάννη (Ρέθυμνο) και Κουβαράκη (Σητεία). Κατά καιρούς όμως βρίσκουν ‘στέγη’ εκεί διάφοροι  παραγωγοί από την Κρήτη κι αλλού. 


Τι είναι όμως κατά την άποψή του, αυτό που κάνει τα κρητικά τυριά περιζήτητα. Ο ίδιος, Ηπειρώτης στην καταγωγή, δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τα γεννήματα της Κρήτης. «Εμείς στα Γιάννενα έχουμε δυο-τρεις μεγάλες τυροκομικές επιχειρήσεις και ορισμένες μικρότερες διασκορπισμένες στην Περιφέρεια. Αυτό  που έχω δει στην Κρήτη όμως, όπου κάθε χωριό έχει δύο και καμιά φορά και τρία τυροκομεία – όπως δύο και τρεις φούρνους- δεν το έχω δει αλλού. Προφανώς οι άνθρωποι στην Κρήτη αγαπάνε αυτό που κάνουν. Είναι επίσης φιλόδοξοι, εργατικοί, βλέπουν μπροστά. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι οι άνθρωποι στην Κρήτη πιστεύουν ακόμα πολύ στον πρωτογενή τομέα και δουλεύουν τη  γη τους, ενώ σε άλλες περιοχές, η γη έχει εγκαταλειφθεί ».

Ο Ιωάννης Παππάς διαφωνεί με τη διαπίστωση ορισμένων πλευρών ότι τα κρητικά προϊόντα είναι ακριβά και ως ένα βαθμό απρόσιτα στον μέσο καταναλωτή. «Δεν είναι ακριβά τα τυριά της Κρήτης και δεν είναι δύσκολο να το διαπιστώσει κανείς, ακόμα κι αν δεν έχει σχέση με την τυροκομία» μας λέει και συνεχίζει: «Χρειάζονται 6-7 κιλά γάλα για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρα, με το γάλα να βρίσκεται στα 90 λεπτά το κιλό. Ακολουθεί τυροκόμηση και ωρίμαση των προϊόντων από οκτώ ως 10 μήνες. Που είναι η ακριβή τιμή λοιπόν;».  Με την ίδια λογική μας επισημαίνει ότι η πώληση της κρητικής γραβιέρας στα 6 ή 7 ευρώ το κιλό είναι αδιανόητη και τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν είναι …γραβιέρες.

Τυροκομικά προϊόντα από την Κρήτη και ποιοτικές φέτες από διάφορα σημεία της χώρας, διακινούνται από την Μεσογειακή Διατροφή, στην Αχαρνών.

 

Η νοικοκυροσύνη

Θέτουμε στον κ. Παππά μια σειρά από ευρύτερα προβλήματα της ελληνικής αγοράς, τα οποία ταλανίζουν παραγωγούς κι εμπόρους και μας εκπλήσσει η ψυχραιμία αλλά και η περί του ορθού αντίληψή του. «Δεν θα ισχυριστώ ότι δεν υπάρχουν προβλήματα στην Κρήτη και κάποια φαινόμενα που απευχόμαστε. Από την άλλη είναι γνωστό ότι διάφοροι επιτήδειοι εκτός Κρήτης, διακινούν προϊόντα που παράγονται εκτός του νησιού- έχω ακούσει κι εγώ για βυτία με γάλατα από Τυνησία και Μαρόκο. Αλλά η ποιότητα των προϊόντων του νησιού είναι εξαιρετική» μας εξομολογείται.

Όπως μας ενημέρωσε ο κ. Παππάς ο τρόπος της διακίνησης των κρητικών προϊόντων έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, καθώς τα προϊόντα του νησιού φτάνουν στην Αθήνα σε συνθήκες απόλυτα ελεγχόμενες, σε εξαιρετικές συσκευασίες. «Είμαι καθημερινά, εδώ και πολλά χρόνια,  στα πρακτορεία μεταφορών κι έχω δει τυριά εκτεθειμένα σε παλέτες, παρατημένα σε κλούβες κ.ά. ενώ τα τυριά του Κώστα Στειακάκη – για να αναφέρω έναν από τους συνεργάτες μου- έρχονται στην Αθήνα μέσα σε απόλυτα ασφαλείς κι ακριβές συσκευασίες που εγγυώνται τον έλεγχο και διασφαλίζουν την ποιότητά τους. Αυτό έγκειται στο χαρακτήρα του παραγωγού και τη νοικοκυροσύνη του» μας εξηγεί.

Ύστερα από δυόμιση δεκαετίες στο λιανικό και χονδρικό εμπόριο τροφίμων – ειδικά μάλιστα των κρητικών- ο Ι. Παππάς έχει διαμορφώσει γνώμη όσο αφορά το ποιες είναι οι εξελίξεις που έχουν σημαδέψει αυτή την αγορά και τις μοιράζεται μαζί μας. «Υπάρχει σταθερή, ανοδική ζήτηση για τα κρητικά προϊόντα. Ερχόμαστε από μια δύσκολη δεκαετία, αυτή με τα μνημόνια και είμαστε σήμερα σε μια νέα πολύ πιο δύσκολη περίοδο. Θεωρώ όμως ότι τυροκομεία της Κρήτης  βρίσκονται σε ανοδική τροχιά…».

Η Μεσογειακή Διατροφή ήταν αδιάκοπα ανοικτή κατά τη διάρκεια της πανδημίας διαθέτοντας λάδια, κρασιά και τυροκομικά προϊόντα από την Κρήτη, αλλά και δημητριακά, ζυμαρικά, αρτοσκευάσματα κ.ά.

 

You might also like