Ορθή χρήση πεχάμετρων στη γαλακτοκομία

Λύσεις από την εταιρία testo Voultherm Κ. ΒΟΥΛΤΣΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε.

Τα πεχάμετρα αποτελούν μία από τις βασικότερες κατηγορίες οργάνων μέτρησης στον τομέα των τροφίμων, και όχι μόνο. Με τα κατάλληλα όργανα μέτρησης, όπως αυτά της testo, η διασφάλιση της ποιότητας είναι πιο εύκολη από ποτέ.
Κείμενο: Δήμητρα Μουρατίδου- Voultherm*

 

Η τιμή pH, με άλλα λόγια η ενεργός οξύτητα ενός τροφίμου, καθορίζει άμεσα την ποιότητα, τη γεύση, τον χρόνο ζωής του αλλά και λειτουργεί ως δείκτης πιθανής μόλυνσής του. Το επιτρεπόμενο εύρος pH για κάθε τρόφιμο ορίζεται από επίσημους φορείς με βάση τα προαναφερθέντα κριτήρια. Συνήθως, όσο αυξάνεται η τιμή του pH -επομένως όσο πιο όξινο γίνεται- μειώνεται ο χρόνος ζωής του προϊόντος.

Αν και πολύ συνηθισμένο στη χρήση, ένα πεχάμετρο είναι πολύτιμο και ιδιαίτερα ευαίσθητο, καθώς το Ph μετριέται μέσω ενός γυάλινου διαφράγματος. Η σωστή χρήση και η τακτική βαθμονόμηση/επαναρύθμιση είναι απαραίτητες, ώστε να διασφαλιστεί η υγιεινή αλλά και η αξιοπιστία των μετρήσεων. Αρχικά, ανάλογα με τη ρευστότητα του υλικού (γάλα, γιαούρτι, τυρί) είναι προτιμότερο να επιλέγεται το κατάλληλο ηλεκτρόδιο. Για χρήση κυρίως σε τυριά, το πεχάμετρο testo 205 με εργονομικό σχεδιασμό, βοηθάει στην ευκολότερη διάτρηση του τροφίμου. Αντίστοιχα, το testo 206pH1 προτείνεται για μέτρηση σε υγρά τρόφιμα. Για ελέγχους σε διαλύματα ποικίλων ρευστοτήτων, το testo 206pH3 είναι ιδανικό, καθώς διαθέτει σύστημα εναλλασσόμενων αισθητήρων.

Έπειτα, δεν πρέπει να παραλείπεται ο καθαρισμός του ηλεκτροδίου μετά από κάθε μέτρηση, καθώς υπάρχει κίνδυνος παραποίησης του αποτελέσματος αλλά και επιμόλυνσης των τροφίμων, στην περίπτωση που κάποιο προϊόν κριθεί ακατάλληλο προς κατανάλωση. Ανάλογα με τη ρευστότητα του υλικού, για τον καθαρισμό του ηλεκτροδίου μπορεί να χρησιμοποιηθεί απλό νερό ή σαπουνόνερο. Για την αποφυγή της ηλεκτροστατικής φόρτισης του αισθητήρα πρέπει να στεγνώνεται πάντα ταμποναριστά με απαλές κινήσεις.

 

Σημαντικές πληροφορίες

Μια άλλη πληροφορία, η οποία πολλές φορές διαφεύγει από τους χρήστες, είναι η σωστή αποθήκευση του οργάνου, η οποία θα πρέπει να γίνεται σε όρθια θέση για την αποφυγή δημιουργίας κενού αέρα στον αισθητήρα. Επιπλέον, η αποθήκευση του ηλεκτροδίου σε ηλεκτρολυτικό τζελ, όπως αυτό του πώματος όλων των πεχάμετρων testo, παρατείνει τη διάρκεια ζωής του και διασφαλίζει τη διατήρηση των αξιόπιστων αποτελεσμάτων.

Τέλος, πολλοί χρήστες δε γνωρίζουν ότι τα περισσότερα πεχάμετρα πρέπει να βαθμονομούνται/επαναρυθμίζονται πριν από κάθε σειρά μετρήσεων, στην περίπτωση που αυτές πραγματοποιούνται καθημερινά/εβδομαδιαία κ.λπ., και έπειτα από 8-10 μετρήσεις στην περίπτωση αλλεπάλληλων μετρήσεων. Ωστόσο, η βαθμονόμηση είναι μια πολύ σύντομη και απλή διαδικασία και με τα πιστοποιημένα από τον διεθνή φορέα πιστοποίησης ποιότητας DAkkS ρυθμιστικά διαλύματα testo η αξιοπιστία των αποτελεσμάτων μέτρησης είναι ακόμη μεγαλύτερη (προσοχή στις ημερομηνίες λήξης).

Η σωστή μέτρηση pH προϋποθέτει και μέτρηση της θερμοκρασίας. Τα πεχάμετρα testo τη μετράνε σε εύρος 0 … 60 °C. Για έλεγχο της θερμοκρασίας σε υψηλότερα εύρη συνιστάται η προμήθεια ενός θερμομέτρου διείσδυσης ή/και υπερύθρων (π.χ. testo 104iR).


*   Η Δήμητρα Μουρατίδου είναι υπεύθυνη του τμήματος δημιουργίας περιεχομένου της εταιρείας Testo – Voultherm. Η εταιρεία testo Voultherm Κ. ΒΟΥΛΤΣΙΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. είναι ο επίσημος αντιπρόσωπος της testo σε Ελλάδα και Κύπρο.

www.voultherm.gr

You might also like