Τυροκομικό Εργαστήρι Ευθυμίου: Τέσσερα χρόνια στην αγορά

Συζητάμε με τον παραγωγό Μιχάλη Ευθυμίου από τη Νέα Ιωνία Βόλου

Το Τυροκομικό Εργαστήρι Ευθυμίου έχει ήδη δημιουργήσει μια μικρή, ποιοτική γκάμα προϊόντων τα οποία απευθύνονται στην τοπική αγορά ενώ μέσα στα σχέδιά του, όταν θα το επιτρέψουν οι συνθήκες, είναι να διευρύνει τη γκάμα αυτή προς τα κίτρινα τυριά και να τοποθετηθεί στη λιανική αγορά του Βόλου με ένα κατάστημα.

 

Το Dairy News επικοινώνησε με τον Μιχάλη Ευθυμίου και του ζήτησε να περιγράψει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή, ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Είναι πεσμένα τα πράγματα αυτό το διάστημα», μας λέει ο παραγωγός από τη Νέα Ιωνία.  «Από τη στιγμή που η τοπική εστίαση έκλεισε λόγω της πανδημίας, δεν θα μπορούσαμε παρά να έχουμε κι εμείς προβλήματα. Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν υποστεί όλες οι τυροκομικές επιχειρήσεις το ίδιο πλήγμα. Εμείς είμαστε μια νέα εταιρεία, διανύουμε στον τέταρτο χρόνο λειτουργίας και βρισκόμαστε ακόμα στη φάση της ανάπτυξης» μας εξηγεί ο νέος στο επάγγελμα τυροκόμος.

Η γκάμα των προϊόντων που παράγει στη Νέα Ιωνία Βόλου το Τυροκομικό Εργαστήρι του Μιχάλη Ευθυμίου.

 

Το Τυροκομικό Εργαστήριο Ευθυμίου έχει επικεντρώσει τη δραστηριότητά του στα λευκά τυριά άλμης κι αυτή τη στιγμή παράγει  αιγοπρόβειο τυρί, κατσικίσιο τυρί, ανθότυρο, γαλοτύρι, γιαούρτι πρόβειο και γιαούρτι κατσικίσιο και κεφίρ. Στη γκάμα του περιλαμβάνονταν και  ορισμένα κίτρινα τυριά τα οποία έχει σταματήσει προς το παρόν, χαμηλώνοντας κάπως τις ‘στροφές’ λόγω συγκυριών.

Η έδρα του Τυροκομικού Εργαστηρίου Ευθυμίου, στη Νέα Ιωνία Βόλου.

 

Τα προϊόντα που παράγει το Τυροκομικό Εργαστήρι Ευθυμίου διανέμονται προς το παρόν σε τοπικά καταστήματα λιανικής και ορισμένες χονδρεμπορικές επιχειρήσεις. Στο τυροκομείο στη Νέα Ιωνία Βόλου, το οποίο είναι εργαστήρι χαμηλής όχλησης και βρίσκεται εντός του ιστού της πόλης,  διαθέτει πρατήριο λιανικής. Όπως μας αποκαλύπτει ο παραγωγός έχει σκεφτεί την είσοδό του στη λιανική αγορά του Βόλου με ένα κατάστημα, απλώς είναι της άποψης ότι πρέπει να γίνονται μικρά σταθερά και σίγουρα βήματα.

Φέτα: το μεγάλο ερωτηματικό

Όπως είναι φυσικό ζητάμε από τον Μιχάλη Ευθυμίου να μας εξηγήσει για ποιο λόγο δεν έχει φτιάξει μέχρι σήμερα φέτα, το πιο εμβληματικό λευκό τυρί της χώρας.

«Δεν έχουμε αποφασίσει να φτιάξουμε φέτα αν και δεν θεωρώ ότι είναι κάτι δύσκολο, στην ουσία χρειάζεται μια άδεια την οποία εύκολα μπορούμε να εξασφαλίσουμε. Το ζήτημα είναι ότι μερίδα του κόσμου δεν εμπιστεύεται πλέον τα προϊόντα που παρουσιάζονται ως Φέτα ΠΟΠ. Το αν φτιάχνονται δηλαδή από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα. Το αν έχουν ωριμάσει σωστά. Το αν έχει ακολουθηθεί για την παραγωγή τους η νόμιμη διαδικασία. Θεωρώ ότι δεν είναι δυνατόν να πωλείται φέτα κάτω από 7 ευρώ το κιλό, δεν θα είναι αλλιώς φέτα…» μας λέει στην επικοινωνία που είχαμε μαζί του.

Ο ίδιος πάντως διαθέτει το δικό του αιγοπρόβειο τυρί στην τιμή 8,5 ευρώ το κιλό και ο κόσμος το αγοράζει γιατί, όπως μας λέει χαρακτηριστικά, «ξέρει ότι είναι ένα τοπικό, ποιοτικό προϊόν».

Κεφίρ από το Τυροκομικό Εργαστήρι του Μιχάλη Ευθυμίου στη Νέα Ιωνία Βόλου
You might also like