Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης: νέο πλαίσιο εν όψει

Αυστηροποίηση γιατί έχουν γίνει λάθη, προαναγγέλλει ο υπουργός

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ΑΑΤ Σπήλιου Λιβανού, προκειμένου να αποτραπούν στρεβλώσεις που αποβαίνουν εις βάρος των παραγωγών, οι οποίοι στερούνται κονδύλια πολύτιμα που πηγαίνουν σε ανθρώπους που δεν τα δικαιούνται,  δρομολογούνται άμεσα αλλαγές στις υπουργικές αποφάσεις που διέπουν το εθνικό απόθεμα στο πλαίσιο της απόλυτης διαύγειας και διαφάνειας.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις του στη Βουλή, από φέτος θα υπάρξει επιπλέον αυστηροποίηση του θεσμικού πλαισίου μέσω των ακόλουθων ενεργειών:

  1.    Αυστηροποίηση των ποινών για όσους δηλώνουν αναληθή στοιχεία ενώ θα αποκλείονται αυτόματα από την διαδικασία της επόμενης χρονιάς.
  2.    Απαγόρευση μεταβίβασης δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης που έχουν ληφθεί από το Εθνικό Απόθεμα εντός της Προγραμματικής Περιόδου.
  3.    Μη χορήγηση δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα σε παραγωγούς που εμφανίζουν αύξηση ζωικού κεφαλαίου χωρίς αντίστοιχα παραστατικά που να αποδεικνύουν ότι έχουν τα ζώα (παραδόσεις γάλακτος σε εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις-καταχωρίσεις σφαγών στο σύστημα Artemis).
  4.    Υποχρεωτική αναγραφή του ΑΤΑΚ στις δηλούμενες εκτάσεις.
  5.    Ηλεκτρονική ανάρτηση του συνόλου των μισθωτηρίων στο taxis.
  6.    Παράλληλα, σε περιοχές όπου υπάρχει υπέρμετρη αύξηση των αιτούμενων δικαιούχων, να γίνεται οριζόντια γραμμική μείωση στους γεωργούς που είναι ήδη κάτοχοι δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης.
  7.    Η κατανομή των βοσκοτόπων του επόμενου έτους θα λαμβάνει υπόψιν της τα αποτελέσματα των επιτόπιων ελέγχων στο ζωικό κεφάλαιο του προηγούμενου έτους.
  8.    Θα υπάρξει αναθεώρηση των συντελεστών αναφορική ενότητα με βάση τα δηλωθέντα στοιχεία του 2020.

«Είναι ξεκάθαρη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης να σταματήσει τις στρεβλώσεις που πριμοδοτούν ορισμένους επιτήδειους εις βάρος των άλλων παραγωγών. Είμαι βέβαιος ότι στην προσπάθεια μας αυτή θα σας έχουμε όλους, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αρωγούς και συμπαραστάτες. Εκεί θα κριθούμε όλοι» είπε ο υπουργός.

Η αναφορά του υπουργού στον ΟΠΕΚΕΠΕ (έκανε λόγο για πορεία εξορθολογισμού) αλλά και η διαπίστωσή του οτι «όταν αλλάζουν κάποια πράγματα πιθανόν να υπάρξουν και κάποιες αναταράξεις», θα πρέπει ασφαλώς να συνδεθούν με την ξαφνική παραίτηση του Φάνη Παππά.

You might also like