Ο ΣΕΚ ζητά κατάργηση της φορολόγησης στα μέσα παραγωγής

Επιστολή του Συνδέσμου σε αρμόδια υπουργεία

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της κτηνοτροφίας, είναι η άδικη και παράλογη φορολόγηση των παραγωγικών ακίνητων (στάβλοι, αποθήκες κ.ά.

 

Πριν μερικές ημέρες ο Σύνδεσμος έστειλε επιστολή σε μέλη της κυβέρνησης εκθέτοντας τις θέσεις του για το ζήτημα αυτό. Όπως υποστηρίζουν οι κτηνοτρόφοι, σύμφωνα με το Νόμο 4223/2013 (ΕΝ.Φ.Ι.Α), άρθρο 5 παρ. 2. «Για κάθε φυσικό πρόσωπο ο συμπληρωματικός φόρος επιβάλλεται και υπολογίζεται στο μέρος της συνολικής αξίας των δικαιωμάτων, σύμφωνα με κλιμάκια και συντελεστές».

Στους κτηνοτρόφους, ωστόσο προσδιορίζονται πολύ μεγάλες αξίες στα κτηνοτροφικά κτίσματα, αφού για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας η τιμή της ζώνης είναι 200 ευρώ /τετρ. μετ. Έτσι ξεπερνούν το ύψος των 250.000 ευρώ και υπόκεινται σε συμπληρωματικό φόρο ο οποίος υπερδιπλασιάζει την επιβάρυνση.

Ο Σύνδεσμος, όπως το έχει κάνει και στο παρελθόν, ζητάει βελτίωση της σχετικής νομοθεσίας προκειμένου να επιτευχθεί απαλλαγή των παραγωγικών ακίνητων (στάβλοι, αποθήκες κ.α), από κάθε
φόρο ΕΝΦΙΑ, συμπεριλαμβανομένου του συμπληρωματικού, σύμφωνα με το άρθρο 4 παρ. 2θ του Νόμου 4223/2013.

You might also like