ΥπΑΑΤ: Προτεραιότητα η προστασία των προϊόντων μας

«Καμία ανοχή στις ελληνοποιήσεις» διαμηνύει η Αχαρνών

Ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αφορμή το περιστατικό νοθευμένης φέτας η οποία κυκλοφορούσε στη γερμανική αγορά. Αν και οι ελληνικές αρχές δεν κινήθηκαν άμεσα, μιας και μεσολάβησαν αρκετές ημέρες από την ημέρα που η καταγγέλλουσα εταιρεία ενημέρωσε για το πρόβλημα, εντούτοις φαίνεται πως αυτή τη φορά  οι θεσμικοί φορείς και η επίσημη πολιτεία είναι αποφασισμένοι να παρέμβουν.

 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, «Η νόθευση των ελληνικών προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ και οι ελληνοποιήσεις δεν γίνονται ανεκτές. Πρακτικές που εκθέτουν τη χώρα, ζημιώνουν την εθνική οικονομία και τους συνεπείς παραγωγούς μας, θα αντιμετωπιστούν με αυστηρότητα και απαρέγκλιτη τήρηση της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας και των προβλεπόμενων κυρώσεων. Το Υπουργείο και οι αρμόδιοι εποπτικοί φορείς προβαίνουν στους αναγκαίους ελέγχους για την προστασία των ελληνικών προϊόντων».

Αναφορικά με τις καταγγελίες εις βάρος εταιρείας παραγωγής φέτας για την διακίνησή της σε αγορά του εξωτερικού χωρίς να πληρούνται οι προδιαγραφές παραγωγής του προϊόντος, από το ΥπΑΑΤ επισημαίνονται τα ακόλουθα:

Το ΥΠΑΑΤ αμέσως μόλις έλαβε γνώση των καταγγελιών, τις διαβίβασε άμεσα στον ΕΛΓΟ, αρμόδιο εποπτευόμενο φορέα για την εφαρμογή της νομοθεσίας για τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ. Ο ΕΛΓΟ αμέσως ξεκίνησε  την προβλεπόμενη ελεγκτική διαδικασία, προβαίνοντας σε επιτόπιους ελέγχους στην έδρα της εταιρείας. Στο πλαίσιο αυτό, και δεδομένων των μέχρι τώρα ευρημάτων, ο ΕΛΓΟ ανακοίνωσε σήμερα την προσωρινή ανάκληση της άδειας πιστοποίησης για την παραγωγή «ΦΕΤΑ ΠΟΠ» της συγκεκριμένης εταιρείας, λόγω μη τήρησης των προδιαγραφών παραγωγής που προβλέπει η σχετική νομοθεσία. Παράλληλα, ο έλεγχος εξελίσσεται και αναμένεται η έκδοση του σχετικού πορίσματος του ΕΛΓΟ.

«Βούληση της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΑΑΤ είναι η συνέχιση των ελέγχων προς πάσα κατεύθυνση διασφαλίζοντας την προστασία των Ελλήνων παραγωγών  και  καταναλωτών» καταλήγει η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ.

You might also like