Αντιπαράθεση για τους δασικούς χάρτες

Μεταξύ Ένωσης Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδας και ΣΕΚ

Μεγάλη ένταση έχει δημιουργήσει πανελλαδικά το ζήτημα των δασικών χαρτών καθώς από τη μια πλευρά η ελληνική κυβέρνηση αναλογιζόμενη το πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει η απόφασή της να προχωρήσει σε μια νέα νομοθεσία οδηγείται στο να καθυστερεί τη λήψη τελικών αποφάσεων ενώ από την άλλη κοινωνικοί εταίροι, συλλογικοί φορείς, κτηνοτρόφοι και αυτοδιοικητικοί παράγοντες έχουν διιστάμενες μεταξύ τους θέσεις. Τελευταίο ‘επεισόδιο’ στην αντιπαράθεση η κόντρα ανάμεσα στην Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδας και τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας.

 

Η Ένωση Ιδιοκτητών Αγροτικών Ακινήτων Ελλάδας θεωρεί οτι η πρόσφατη ανακοίνωση του ΣΕΚ είναι απαράδεκτη. Όπως υποστηρίζει η Ένωση, σε επιστολή που έδωσε στη δημοσιότητα και την οποία υπογράφει ο πρόεδρός της Δημήτριος Κοτσώνης, με την ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος περιορίζει το πρόβλημα των δασικών Χαρτών στην Κρήτη,  τα Ιόνια Νησιά, τα Δωδεκάνησα, προσθέτοντας και την Πελοπόννησο, και υποστηρίζει  ότι μόνο σε αυτές τις περιοχές της Ελλάδας δημιουργούν πρόβλημα οι δασικοί χάρτες. Καθιστά δε γνωστό ότι οι προτάσεις του  ΣΕΚ  απορρέουν από την πολύτιμη βοήθεια του Διευθυντή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θωμά Παπαχρήστου.

Παρατηρούμε  ότι τα Ιόνια νησιά, η  Κρλητη, τα Δωδεκάνησα, αλλά και οι  Κυκλάδες εξαιρούνται από την εφαρμογή του τεκμηρίου ιδιοκτησία υπέρ του δημοσίουΥ  (παρ, 2 αρθρ 67 ν,998/79) , όπως και η Μάνη, και  όχι η  Πελοπόννησος. ανεξάρτητα από την πρακτική των δασικών υπηρεσιών, που το εφαρμόζουν και επί όλων  αυτών των περιοχών, επειδή και σε αυτές τις περιοχές  εγγράφουν όλες τις κτηνοτροφικές εκτάσεις ως Δημόσιες στο Κτηματολόγιο, παρά το γεγονός της εξαιρέσεως τους από το τεκμήριο.

Γεγονός απ΄ το οποίο προκύπτει,  ότι εφόσον η κυβέρνηση αντιμετωπίσει τις παράνομες ενέργειες των δασικών υπηρεσιών, που εγγράφουν δικαιώματα του Δημοσίου και επί αυτών των περιοχών, για τους βοσκότοπους και τις χορτολιβαδικές εκτάσεις,  και δια του τρόπου αυτού επιλύσει το ιδιοκτησιακό πρόβλημα αυτών των περιοχών  ο ΣΕΚ συμφωνεί, ότι δεν υφίσταται πρόβλημα ιδιοκτησίας ή χρήσης των βοσκοτόπων επί της υπολοίπου Ελλάδας και ο ΣΕΚ είναι ικανοποιημένος.

Αυτή η  λύση του προβλήματος της ιδιοκτησίας, την οποία ζητάει ο ΣΕΚ για τις συγκεκριμένες περιοχές  που εξαιρούνται απ΄ το  τεκμήριο ιδιοκτησίας είναι ευχερής  για το υπουργείο και  προς την οποία φάνηκε ότι προτίθεται να κινηθεί η ηγεσία του, αφήνει όμως απολύτως ακάλυπτη την λοιπή Ελλάδα !

Όμως  και μετά από την λύση που προτείνει ο ΣΕΚ θα εξακολουθήσει να ισχύει η δέσμευση της χρήσης για τους βοσκότοπους και για τις χορτολιβαδικές εκτάσεις και σε αυτές τις περιοχές, για να περιοριστούμε στις εκτάσεις που αφορούν μόνο την κτηνοτροφία, αφού τον  ΣΕΚ φαίνεται να μην απασχολεί ότι το ίδιο πρόβλημα υπάρχει και επί των λοιπής αγροτικής περιουσίας, όλων αυτών   των περιοχών ( αμπέλια, ελαιώνες, καρυδιές, μηλιές και ών ουκ έστιν αριθμός).

Είναι δε ευχερής και βολική για το υπουργείο αυτή η τακτοποίηση, την οποία ζητάει ο ΣΕΚ, διότι οι δασολόγοι εμφανίζονται να αποδέχονται αυτά τα ελάχιστα- εάν και εφόσον κρατήσουν τις υποσχέσεις τους  και δεν προσφύγουν στο ΣτΕ, για να τις ακυρώσουν-, προκειμένου να διατηρήσουν την αρμοδιότητά τους επί της χρήσεως τόσο επί αυτών των εκτάσεων,  όσο και επί του 73% του Εθνικού Χώρου, με προφανή τον σκοπό τους,  που είναι η διατήρηση των αρμοδιοτήτων τους,  αφετέρου δε για να χαϊδέψουν τις ιδεοληψίες υπό τις οποίες ως φαίνεται κατέχεται  η πλειονότητα τους, που με τις έως τώρα μεθοδεύσεις τους  αποβλέπουν την εξαθλίωσης των πολιτών, ώστε να ανέλθει μια ώρα  αρχύτερα το προλεταριάτο στην εξουσία, στην οποία οι συνδικαλιστές τους ελπίζουν ότι θα διατηρήσουν τις θέσεις τους, χωρίς να ανησυχούν για τις εκκαθαρίσεις που θα έρθουν αργότερα.

Δηλαδή αφού  ο βοσκότοπος των 5.000 στρεμμάτων  της Ιθάκης, στον οποίο θα γίνει το ξενοδοχείο κι βίλες εκατομμυρίων ευρώ, αφού  η δασική υπηρεσία  ενέκρινε την κατασκευή του, ο ΣΕΚ θα είναι ικανοποιημένος, και δεν τον πειράζει, που στη παραλιακή χορτολιβαδική έκταση των 2.000 στρεμμάτων  στην Ήπειρο, της οποίας η ιδιοκτησία είναι αναγνωρισμένη από τον Άρειο Πάγο, γιατί οι ιδιοκτήτες τους είχαν  κιτάπια του Σουλτάνου, οι Βλάχοι, δεν μπορούν  να κτίσουν το σπίτι, αλλά ούτε και στρούγκα για τα πρόβατα και οι όποιοι ακόμη τα αρμέγουν τα πρόβατα με τα χέρια γιατί είναι πολλοί, επειδή ο Δασάρχης δεν το εγκρίνει. Και δεν το εγκρίνει επειδή εάν το εγκρίνει τότε οι Βλάχοι θα γίνουν …πλούσιοι.

 

Η λύση του προβλήματος

Η λύση του προβλήματος της ιδιοκτησίας, την οποία ζητάει ο ΣΕΚ   είναι η ίδια με αυτή προς την οποία φαίνεται ότι προτίθενται να κινηθεί η ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, αποδεχόμενη προδήλως τις εισηγήσεις των δασολόγων.

Είναι λύση που θα επιτρέψει να συνεχίζεται ο χαρακτηρισμός των βοσκότοπων και των χορτολιβαδικών εκτάσεων ως δασικών εκτάσεων και  η απαγόρευση αλλαγής της χρήσεις επί του συνόλου των περιοχών για τις οποίες ενδιαφέρεται ο ΣΕΚ και για τις οποίες ζητάει την «λύση» που ζητάει και όχι μόνο για την χορτολιβαδική των 2.000 στεμμάτων, αλλά για όλη την  την Ελλάδα.

Οφείλει όμως  ο ΣΕΚ να εξηγήσει για ποιο λόγο δεν υφίσταται το πρόβλημα από τους δασικούς  χάρτες για τους κτηνοτρόφους της λοιπής Ελλάδας, τη στιγμή που ξεσηκώθηκαν οι πάντες, όχι βέβαια με τον δυναμισμό των Κρητικών, που προφανώς οφείλεται στους  προέδρους των κτηνοτρόφων και στους συλλόγους  τους, σε αντίθεση με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας  που προτείνει λύση εκεί που δεν υπάρχει υπάρχει πρόβλημα.

Πιστεύουμε  ότι εκ λάθους παρασύρθηκε ο ΣΕΚ  σε πρόταση που προξενεί ζημιά  στο σύνολο των κτηνοτρόφων, στους οποίους περιλαμβάνονται και αυτοί που θέλει να βοηθήσει, αλλά και στους περισσότερους Έλληνες, καθώς και ότι εκ λάθους  υποστηρίζονται, δια της προτάσεως του,  οι επιδιώξεις των Δασολόγων, που είναι η  διατήρηση του  δικαιώματός τους  να εγκρίνουν μόνον αυτοί και κανένας άλλος την αδειοδότηση κάθε επένδυσης ή κτιρίου που η πολιτεία θέλει να χτίσει,  στο σύνολο της έκτασης που βρίσκεται εκτός σχεδίου  και δεν καλλιεργείται, επειδή την  έχουν χαρακτηρίσει δάσος, χωρίς να είναι.


Φωτογραφίες: Πέτρος Καραπέτης.

You might also like