Έρχονται αλλαγές στην αγροτική εκπαίδευση

Το ΥπΑΑΤ ετοιμάζει πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας για την εκπαίδευση

Τη σχολή του ΕΠΑ.Σ. Νεμέας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί  ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στην Κορινθία. Από εκεί έκανε μια πολύ σημαντική ανακοίνωση για την αναδιάρθρωση της αγροτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Μαζί του και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα Σέρκος Χαρουτουνιάν.

Στο πλαίσιο του ενημερωτικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει το ΥπΑΑΤ για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης και κατάρτισης στον πρωτογενή τομέα, ο Σπ. Λιβανός ενημερώθηκε για τα δεδομένα και τις ανάγκες στην περιοχή της Νεμέας, ώστε να ενισχυθεί η εκπαίδευση στη σημαντική αυτή περιοχή για την οινοποιία  σε συνεργασία με παραγωγούς και τοπικούς παράγοντες.

Όπως δήλωσε ο υπουργός : «Το ΥΠΑΑΤ προετοιμάζει πρόταση για να ανοίξει διάλογο με το Υπουργείο Παιδείας στην κατεύθυνση του πρωτογενούς τομέα, ώστε να γίνουν γρήγορα οι υπάρχουσες σχολές πιο παραγωγικές και πιο χρήσιμες, καλύπτοντας έτσι ένα κενό εκπαίδευσης που υπάρχει στη χώρα. Υπάρχει ακόμη σκέψη να δημιουργηθούν μεταλυκειακά προγράμματα  τα οποία να συνδέονται με την τοπική παραγωγή και να έχουν σχέση με την τοπική οικονομία».

Η σχολή ΕΠΑ.Σ. της Νεμέας  με ειδικότητα ‘Αμπελουργίας – Οινοτεχνίας’ βρίσκεται σε αγροτεμάχιο έκτασης 10.820,84τ.μ. και  στεγάζεται σε κτιριακό συγκρότημα  στη μεγαλύτερη ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ερυθρού οίνου της χώρας.

Οι σπουδαστές παρακολουθούν ένα σύγχρονο και εξειδικευμένο πρόγραμμα σπουδών. Στο πλαίσιο των εργαστηριακών μαθημάτων γίνονται από τους μαθητές οι απαραίτητες καλλιεργητικές επεμβάσεις στον αμπελώνα, η οινοποίηση της παραγωγής του, όλες οι μεταζυμωτικές κατεργασίες του παραγόμενου οίνου καθώς και η εμφιάλωσή του. Οι απόφοιτοι ενδιαφέρονται κυρίως να συνεχίσουν και να αναπτύξουν οικογενειακές επιχειρήσεις, ενώ τα τελευταία χρόνια  παρατηρείται  αυξημένο ενδιαφέρον για το αντικείμενο της οινοτεχνίας.

You might also like