Ιγνάτιος Θυμέλης: «Μετά την πανδημία ο  καταναλωτής  θα  είναι πιο επιλεκτικός»

Συνέντευξη με τον νέο πρόεδρο του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Λέσβου – Λήμνου

Το Dairy News συνομιλεί, λίγο μετά την εκλογή του,  με τον Ιγνάτιο Θυμέλη πρόεδρο του νεοσύστατου Συλλόγου Τυροπαραγωγών Λέσβου – Λήμνου για τα προβλήματα αλλά και τις προοπτικές των δύο νησιών του Αιγαίου με τη μεγάλη γαλακτοκομική και τυροκομική παράδοση. [Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε πριν την καταστροφική πυρκαγιά στον Συνεταιρισμό Μεσοτόπου Λέσβου]
Συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου

 

Όπως συμβαίνει και με άλλες γαλακτοπαραγωγές περιοχές της χώρας μας, η Λέσβος και η Λήμνος έχουν τα προβλήματά τους αλλά έχουν κι ένα τρομερό δυναμικό που αν αξιοποιηθεί επαρκώς μπορεί να κάνει ‘θαύματα’. Τα δύο νησιά του βόρειο Αιγαίου Πελάγους έχουν  την τύχη να παράγουν, η μεν Λέσβος τρία ΠΟΠ τυριά, η δε Λήμνος δύο ΠΟΠ τυριά. Η Λέσβος αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο νομό σε παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα μετά την Λάρισα και την Αιτωλοακαρνανία.

Στη Λέσβο παράγεται φέτα κι είναι το μόνο νησί μαζί με τη Λήμνο που έχει το δικαίωμα να παράγει φέτα, παράγεται επίσης  κασέρι ΠΟΠ και λαδοτύρι ΠΟΠ το οποίο δεν παράγεται πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Στην Λήμνο παράγεται φέτα και το τυρί καλαθάκι ΠΟΠ.

Η γαλακτοκομική και τυροκομική κοινότητα των δύο νησιών θα εκπροσωπείται πλέον με το νέο διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Τυροπαραγωγών, θεσμικός φορέας ο οποίος υπό το κράτος των νέων συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί στην εγχώρια αγορά, καλείται να παίξει σημαντικό ρόλο.

Πρόεδρος του νέου διοικητικού συμβουλίου εκλέχθηκε ο Ιγνάτιος Θυμέλης ο οποίος προέρχεται από μια σημαντική οικογένεια, συνώνυμη σχεδόν της τυροκομίας στο νησί της Λέσβου. Λίγες ημέρες μετά την εκλογή του, ο Ιγν. Θυμέλης μιλάει στο Dairy News, αναλύοντας στο μέτρο του δυνατού την κατάσταση που επικρατεί.

Το εσωτερικό του τυροκομείου  Θυμέλης-Τυροκομικά Μυτιλήνης στην Άντισσα Λέσβου.

 

Γάλα, πάντως, υπάρχει…

Ο Ιγν. Θυμέλης μας εξηγεί: «Υπάρχει επενδυτική δραστηριότητα όσο αφορά την γαλακτοκομία και την τυροκομία στα νησιά μας. Ας μην ξεχνάμε ότι η Λέσβος αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο νομό σε παραγωγή γάλακτος στην Ελλάδα. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό των κατοίκων ασχολείται με την κτηνοτροφία με νέους ανθρώπους να εισέρχονται και να υπάρχει μια διαδοχή. Δεν υπάρχει δηλαδή μείωση του ζωικού κεφαλαίου και κατά συνέπεια της παραγωγής της πρώτης ύλης για μας, του γάλακτος. Φαίνεται ότι οι νέοι κτηνοτρόφοι και οι διάδοχοι παραδοσιακών μονάδων αναζητούν τρόπους εκσυγχρονισμού  ώστε να βελτιώσουν την ποσότητα και την ποιότητα του γάλακτος. Όσο αφορά την τυροκομία,  τα προγράµµατα  εκσυγχρονισµού των μονάδων μέσω του ΠΑΑ και του  Αναπτυξιακού Νόμου,  κινούνται με αργούς ρυθμούς δημιουργώντας δυσκολίες. Οι νέες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά των δημιουργούν νέες ανάγκες σε εμάς του τυροπαραγωγούς με τα προγράμματα για των εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων να είναι αναγκαία.  Αυτές τις ανάγκες θα προσπαθήσουμε σαν σύλλογος να μεταφέρουμε στους αρμόδιους φορείς».

Στόχος του Συλλόγου με άξονα το νέο συμβούλιό του, είναι να προστατευτεί, να προβληθεί και να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο  η κτηνοτροφία, η παραγωγή γάλακτος γάλα  και η τυροκομία στα νησιά μας. «Θα κάνουμε ότι μπορούμε καλύτερο…» μας υπόσχεται ο νέος πρόεδρος καθώς αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διάφορα προβλήματα στα νησιά  ζητάει όμως από την πολιτεία «να κρατήσει τα μάτια της ορθάνοιχτα». Σε όμως αναφέρεται ο Λέσβιος τυροκόμος;

Ωριμαντήριο στις εγκαταστάσεις της τυροκομικής Βασίλας, στον Μεσότοπο Λέσβου.

 

Που πάει το γάλα;

Ο Ιγν. Θυμέλης τοποθετείται: «Το κύριο πρόβλημα είναι ότι κάθε χρόνο φεύγει από τα νησιά μας μια αρκετά σημαντική ποσότητα γάλακτος η οποία τυροκομείται για να παραχθεί φέτα κι αυτό δεν το επιτρέπει η νομοθεσία. Δεν μπορεί δηλαδή να αγοράζει κάποιος γάλα από την Λέσβο για να παράγει φέτα σε ηπειρωτική περιοχή της χώρας διότι η νομοθεσία της φέτας ΠΟΠ ορίζει ότι η τυροκόμηση του γάλακτος πρέπει να γίνεται εντός 48 ωρών από την άμελξή του. Ζητάμε λοιπόν από τις ελεγκτικές αρχές να ελέγχουν το αν το γάλα που φεύγει από τα νησιά μας οδηγείται για την τυροκόμηση φέτας. Αν όχι, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως φτιάχνεται με αυτό φέτα, τότε υπάρχει παραβίαση της νομοθεσίας. Στη Λήμνο υπάρχει ένα ακόμα πρόβλημα: εταιρείες εκτός του νησιού τυροκομούν καλαθάκι στο νησί αλλά δεν το αφήνουν να ωριμάσει στη Λήμνο όπως ρητά αναφέρει η νομοθεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες συναδέλφων μας στην Λήμνο αυτό δεν συμβαίνει. Εταιρείες από την υπόλοιπη Ελλάδα τυροκομούν το καλαθάκι εντός του νησιού και μόλις γίνει το φορτώνουν και φεύγουν ενώ αυτό δεν επιτρέπεται. Ο Σύλλογος λοιπόν προτίθεται να απευθυνθεί στο ΥπΑΑΤ για να διακριβώσει το τι γίνεται με την υπόθεση αυτή».

Τι συμβαίνει όμως με τα άλλα τυριά των νησιών; Ρωτάμε τον νέο πρόεδρο για το περίφημο λαδοτύρι και η απάντησή του μας σοκάρει και μας στεναχωρεί ασφαλώς. «Δυστυχώς το λαδοτύρι είναι σχεδόν άγνωστο» μας λέει και συμπληρώνει: «Εκτός από τους Μυτιληνιούς, το λαδοτύρι δεν το ξέρει παρά ελάχιστο από το καταναλωτικό κοινό. Φταίμε κι εμείς. Αλλά ως μονάδες έχουμε λίγες δυνατότητες προβολής. Ως Σύλλογος όμως μπορούμε και θα κάνουμε περισσότερα πράγματα αξιοποιώντας προγράμματα που εκπονούνται από την Περιφέρεια. Θα μας βοηθήσουν οι δημόσιες αρχές, υπάρχουν σημαντικά προγράμματα τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τον κλάδο της κτηνοτροφίας/ τυροκομίας».

Κτηνοτροφία στη νησί της Λήμνου. Φωτ. Νίκος Καραγιαννάκης/ Terra Lemnia.

 

Ο γρίφος των εξαγωγών

Από τη στιγμή που η συζήτηση οδηγήθηκε στις εξαγωγικές δυνατότητες των προϊόντων που παράγουν τα δύο νησιά, δεν θα μπορούσαμε παρά να ρωτήσουμε τον Ιγνάτιο Θυμέλη για τις προοπτικές των εξαγωγών. «Χρειαζόμαστε τη βοήθεια της πολιτείας για να προωθηθούν οι εξαγωγές των προϊόντων μας. Η εξαγωγή είναι μια αρκετά κοστοβόρα διαδικασία και μια μικρή, οικογενειακή τυροκομική επιχείρηση από τη Λέσβο ή τη Λήμνο δεν μπορεί να εμφανιστεί με περίπτερο σε μια από τις μεγάλες εκθέσεις της βόρειας Ευρώπης. Άλλες περιοχές στην Ελλάδα τα έχουν καταφέρει πολύ καλύτερα, εν πάση περιπτώσει εμείς θα προσπαθήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση» επισημαίνει.

Πέρα από το λάδι και τον τουρισμό

«Αυτή τη στιγμή η κτηνοτροφία και η τυροκομία αποτελούν τον βασικό πυλώνα της παραγωγικής διαδικασίας  στο νησί της Λέσβου, η οικονομία του οποίου δεν πηγαίνει πολύ καλά. Το ελαιόλαδο για παράδειγμα  δεν πάει ιδιαίτερα καλά. Ο τουρισμός δεν πήγαινε ποτέ πολύ καλά στη Λέσβο ενώ με το μεταναστευτικό και τον κορωνοϊό τα πράγματα πάνε πολύ χειρότερα, ενώ δεν υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα. Σημαντική μερίδα του κόσμου στρέφεται πλέον στην κτηνοτροφία και την τυροκομία».

Κλείνουμε τη συζήτησή μας ζητώντας από τον νέο πρόεδρο του Συλλόγου Τυροπαραγωγών Λέσβου – Λήμνου να μας σχολιάζει τα …μελλούμενα κι ευτυχώς μας γεμίζει με αισιοδοξία. «Θεωρούμε από η νέα εποχή και παγκόσμια οικονομία που θα προκύψει μετά την πανδημία θα είναι διαφορετική με τον καταναλωτή πλέον να είναι πιο προσεκτικός, και επιλεκτικός στο τι αγοράζει και καταναλώνει· οι τρέχουσες παγκόσμιες έρευνες τον αποκαλούν ‘anticonsumer’. Σε αυτή την νέα αποχή τα παραδοσιακά, αυθεντικά, τοπικά τρόφιμα θα έχουν ξεχωριστή θέση στην επιλογή του και θέλουμε να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία που έρχεται με τον καλύτερο τρόπο για τα προϊόντα μας και τον τόπο μας».

Μελίχλωρο, ένα από τα κορυφαία ελληνικά τυριά, σήμα κατατεθέν της τυροκομίας στη Λήμνο.
You might also like