Θόδωρος Λιακατάς: Πέρασμα, από ανάγκη, στην τυροκομία

Το Dairy News συζητάει με τον κτηνοτρόφο και τυροκόμο από τα Βίλια

Ο Θόδωρος Λιακατάς είναι κατά βάση και κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφος και παίρνει πολύ στα σοβαρά την εκτροφή ζωών και την παραγωγή τροφίμων. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που κάποια στιγμή ασχολήθηκε και με την τυροκομία.

 

Ο Θόδωρος Λιακατάς (φωτο αριστερά) διαθέτει οργανωμένη κτηνοτροφική μονάδα αιγοπροβάτων στα Βίλια και θεωρείται ένας από τους πιο έμπειρους κτηνοτρόφους της Αττικής. Η μονάδα διαθέτει πάνω από τα χίλια πρόβατα και εκατόν πενήντα κατσίκια. Πριν από περίπου δύο χρόνια ο κτηνοτρόφος αποφάσισε να ασχοληθεί επαγγελματικά με την τυροκομία και ξεκίνησε την παραγωγή σειράς προϊόντων στα οποία ξεχωριστή θέση κατέχει η φέτα. Για να ενισχύσει τη θέση του στην τυροκομία αλλά και για να προωθήσει καλύτερα τα προϊόντα του αποφάσισε να περάσει αμέσως στο λιανικό εμπόριο. Αυτή τη στιγμή έχει δημιουργήσει δίκτυο τριών καταστημάτων (Νέα Ιωνία, Μεταμόρφωση και Ίλιον)   μέσω του οποίου διακινούνται τα προϊόντα του.

Η γκάμα έχει διευρυνθεί και περιλαμβάνει 16 κωδικούς (κασέρι, γραβιέρα, κεφαλοτύρι, φέτα, ανθότυρο, γίδινο τυρί, γιαούρτι, κρέμα , ρυζόγαλο κ.ά. )  ενώ πρόσφατα έφτιαξε το  παραδοσιακό αρβανίτικο μαλακό τυρί μπριτζό. Όλα τα παραπάνω φαίνονται ειδυλλιακά αλλά η πραγματικότητα, τόσο η κτηνοτροφική όσο και  η τυροκομική που αντιμετωπίζει ο Θ. Λιακατάς είναι διαφορετική.

«Την περίοδο 2017-18 αντιμετωπίσαμε πρόβλημα διάθεσης του γάλακτος της κτηνοτροφικής μονάδας κι αναγκαστικά δημιουργήσαμε ένα μικρό τυροκομείο με δυναμικότητα επεξεργασίας  300-400 κιλών γάλακτος τη μέρα και τον τελευταίο ενάμιση χρόνο ανοίξαμε και καταστήματα στην Αθήνα». Η παραγωγή του είναι μικρή και διακινείται μέσα από το δίκτυο των ιδιόκτητων καταστημάτων. «Ότι βλέπουμε να  μας λείπει από τα καταστήματα, αυτό βγάζουμε» μας πληροφορεί.

Το  παραδοσιακό αρβανίτικο μαλακό τυρί μπριτζό.

 

Τυροκομία σήμερα

Μπορεί η γενική εντύπωση να είναι ότι η τυροκομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, για τον Θ. Λιακατά όμως αποτελεί μια δύσκολη εξίσωση εξαιτίας της απόφασής του να μην ακολουθήσει τον δρόμο των …πολλών. «Μου λέτε ότι η τυροκομία πάει καλά. Ποια τυροκομία όμως; Αυτή που με 100 κιλά φρέσκο γάλα και με την πρόσθεση άλλων 100 κιλών από γάλα σκόνη παράγει φέτα που πωλείται 4 ευρώ το κιλό. Ναι, αυτή η τυροκομία πάει ‘σφαίρα’. Η δική μου όμως όχι. Η φέτα μου πωλείται 8,30 ευρώ το κιλό, το κασέρι μου 14 ευρώ το κιλό αλλά είναι 100% πρόβειο. Υπάρχει και κασέρι με 7 ευρώ το κιλό… Πραγματικά δεν ξέρω πως θα αντιμετωπίσω τέτοιες τιμές…» μας λέει έντονα προβληματισμένος.

Ο Θ. Λιακατάς αντιμετώπισε τις σειρήνες της νόθευσης αλλά έχει αποφασίσει να μην ενδώσει. Όπως μας εκμυστηρεύτηκε έχει κι ο ίδιος εκπλαγεί όχι μόνο με την έκταση της νόθευσης αλλά και με το θράσος εκείνων που την πραγματοποιούν οι οποίοι δεν έχουν κανένα ηθικό ενδοιασμό στο να παράξουν τυροκομικά χρησιμοποιώντας τις πιο ευτελείς αλλά κι ενδεχομένως επικίνδυνες πρώτες ύλες.  «Βάζουν οτιδήποτε …άσπρο βρουν. Θα ακούσατε την υπόθεση με τη νοθευμένη φέτα στη Γερμανία. Σας πληροφορώ λοιπόν ότι αυτή τη στιγμή πωλείται ‘φέτα’ από ελληνική εταιρία στη Γερμανία στην τιμή των 2,99 ευρώ το κιλό» μας λέει με φανερό εκνευρισμό.

Ένα από τα καταστήματα του τυροκομείου στην Αθήνα.

 

Ο ίδιος δεν άντεξε να βλέπει να χρησιμοποιείται το γάλα του για την παραγωγή προϊόντων η ποιότητα των οποίων ήταν δυσανάλογα χαμηλότερη της εξαιρετικής πρώτης ύλης που ο ίδιος παρήγαγε. «Τα πρόστιμα είναι μικρά για όσους παραγωγούς παραβιάζουν τη νομοθεσία και βγάζουν με μια συγκεκριμένη ποσότητα γάλακτος τέσσερα κιλά φέτα, όταν εγώ με την ίδια ποσότητα βγάζω ένα κιλό φέτα. Αλλά τα κέρδη είναι μεγάλα και η κατάσταση είναι πια ανεξέλεγκτη» σχολιάζει.

Ο Θ. Λιακατάς αναγνωρίζει ότι η οικονομική ανέχεια του ελληνικού πληθυσμού αναγκάζει τους καταναλωτές να στραφούν προς όσο το δυνατό φθηνότερα προϊόντα, από την άλλη όμως απαιτεί να είναι ενήμερος ο καταναλωτής για το τι είδους ποιότητα αγοράζει. Η προσπάθειά του να τοποθετήσει τα προϊόντα του σε delicatessen δεν έχει ευοδωθεί ακόμα καθώς κι εκεί, σε μεγάλο βαθμό, επικρατεί η λογική των χαμηλότερων τιμών. Μάλιστα μας εξηγεί ότι η απόφασή του να προχωρήσει στο λιανικό εμπόριο έχει να κάνει και με την εικόνα που ο ίδιος αντιμετώπισε στην προσπάθειά του να προωθήσει τα προϊόντα του στην αγορά εξειδικευμένων παντοπωλείων.  Η προσπάθειά του όμως συνεχίζεται…

[Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο 24ο τεύχος του κλαδικού περιοδικού Dairy News, τον Ιούνιο του 2021]

You might also like