Ψηφιακό το μέλλον της παραγωγής γάλακτος

Συμπεράσματα από το 19ο IFCN Supporter Conference

Το διήμερο διαδικτυακό συνέδριο που πραγματοποίησε η IFCN συγκέντρωσε πάνω από 700 εμπειρογνώμονες γαλακτοκομικών προϊόντων από 72 χώρες και 207 εταιρείες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα. Το κύριο συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο είναι ότι, ενώ υπάρχουν ακόμα εμπόδια να ξεπεραστούν στην πορεία προς την ψηφιακή μετατροπή του γαλακτοκομικού τομέα,  το ψηφιακό μέλλον του γαλακτοκομικού κλάδου έχει πολλά οφέλη και τα οφέλη αυτά είναι ήδη παρόντα.

 

Ο γαλακτοκομικός τομέας αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως τα μικρά περιθώρια κέρδους για τους αγρότες και τις βιομηχανίες μεταποίησης, μια ιδιαίτερα αρνητική εικόνα για την ίδια τη γαλακτοπαραγωγή, την ίδια στιγμή που η αλυσίδα αξίας στον γαλακτοκομικό κλάδο γίνεται όλο και πιο …περίπλοκη. Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε απολύτως σαφές ότι πρέπει  να αναπτυχθούν περεταίρω δύο παράγοντες προκειμένου να αναπτυχθεί η ίδια η γαλακτοβιομηχανία: Καλύτερη σύνδεση μεταξύ των διαφόρων παικτών και περεταίρω ψηφιοποίηση των λειτουργιών στη φάρμα, το εργοστάσιο, τα logistics και το λιανεμπόριο.

Μόνο όταν οι μεμονωμένες μεταξύ τους εταιρείες δημιουργήσουν συνέργειες και δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην αλληλεπίδραση σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού γάλακτος μπορεί να καλυφθεί η ολοένα αυξανόμενη ζήτηση του παγκόσμιου πληθυσμού για τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Ταυτόχρονα, όλοι οι κρίκοι στην αλυσίδα αξίας του γάλακτος, από τον κτηνοτρόφο και τον κτηνίατρο μέχρι το λιανεμπόριο,  θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με το περιβάλλον, την καλή/ηθική διαβίωση των ζώων ενώ και η αρχή της ιχνηλασιμότητας μπορεί να διασφαλιστεί με αυτόν τον τρόπο ευκολότερα.

Κοινά δεδομένα και διαφάνεια

Το κλειδί για τη σωστή προετοιμασία της γαλακτοβιομηχανίας για τις δεκαετίες που έρχονται έγκειται σε μια κοινή προσέγγιση ‘οριζόντιας και καθετής ενσωμάτωσης’. Ο Yoav Levsky της εταιρείας Vyla, μια πλατφόρμα συλλογής κι επεξεργασίας στοιχείων για την γαλακτοπαραγωγή, υποστηρίζει ότι σε αντίθεση με το πρόσφατο παρελθόν, όπου οι εταιρίες απέφευγαν να μοιράζονται στοιχεία και τα συγκέντρωναν όλα με τη λογική της ‘αποθήκης σιλό’, σήμερα τα κοινά δεδομένα, η διαφάνεια και οι λύσεις πληροφορικής χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο για τη δημιουργία και υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε ολόκληρη τη βιομηχανία.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της κερδοφορίας, ο Sriraj Kantamneni από την Cargill, έναν βιομηχανικό κολοσσό με συμφέροντα στον κλάδο των ζωοτροφών οποίος για το 2021 αναμένει πωλήσεις ύψους 134 δισ. δολαρίων,  αναφέρει ότι «το γαλακτοκομικό ψηφιακό οικοσύστημα πυροδοτεί την κερδοφορία του κλάδου. Νομίζω πως, τελικά, μια κερδοφόρα βιομηχανία δεν μπορεί παρά να παράγει και να υιοθετεί καινοτομίες κι αυτό θα πρέπει να γίνει αντιληπτό από τους παραγωγούς προκειμένου να γίνουν πιο πετυχημένοι και πιο κερδοφόροι». Από την πλευρά του ο Tim Taylor από την Vyla θεωρεί ότι χρειάζεται όχι μόνο ένας τεχνολογικός αλλά κι ένας πολιτιστικός μετασχηματισμός που θα επιφέρει μια νέα προσέγγιση στην ασφάλεια  και την ανταλλαγή των δεδομένων μεταξύ των παικτών στη βιομηχανία γάλακτος.

Όχι στην αποκλειστική κατοχή και ‘ναι’ στον διαμοιρασμό δεδομένων στη γαλακτοβιομηχανία από τον Yoav Levsky.

 

Περισσότερη δικτύωση!

Κατά τη διάρκεια του 19ου IFCN Supporter Conference, διενεργήθηκε μια δημοσκόπηση μεταξύ των συμμετεχόντων και τα αποτέλεσμά της έχουν ενδιαφέρον (σχήμα που ακολουθεί). Ένα  εκπληκτικό ποσοστό της τάξης του 93% των συμμετεχόντων υποστηρίζει την ιδέα του διαμοιρασμού δεδομένων και πληροφοριών και δηλώνουν ότι θα ήθελαν να είναι περισσότερο συνδεδεμένοι μέσα στην αλυσίδα γαλακτοπαραγωγής. Μάλιστα σε ποσοστό 87% είναι πεπεισμένοι ότι θα επωφεληθούν από μια συνεργατική προσέγγιση της βιομηχανίας.

Η εντολή, λοιπόν,  για το μέλλον της παραγωγής κι επεξεργασίας γάλακτος, είναι σαφής και με τη βοήθεια αυτής της κοινής κατανόησης, η γαλακτοκομική βιομηχανία θα οδηγηθεί σε ένα αποτελεσματικό και ψηφιακό μέλλον. Αυτό το μέλλον απαιτεί περισσότερη ολοκλήρωση των επιχειρηματικών διαδικασιών και μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων πλευρών.

 

Από την πλευρά του το IFCN, που διοργάνωσε την εκδήλωση, δήλωσε στο σχετικό δελτίο Τύπου ότι είναι έτοιμο να απαντήσει στη συγκεκριμένη πρόκληση, οργανώνοντας ακόμα καλύτερα την παρέμβασή του στην παγκόσμια γαλακτοπαραγωγική κοινότητα, συνδέοντας επαγγελματίες σε όλον τον κόσμο – όπως έγινε με το συνέδριο- μειώνοντας τα εμπόδια και την πολυπλοκότητα που συναντούν οι παραγωγοί και σχεδιάζοντας τα επόμενα βήματα του γαλακτοκομικού τομέα στην πορεία της περεταίρω ανάπτυξής τους.

Η επόμενη εξαιρετικά επίκαιρη και ιδιαίτερα σημαντική εκδήλωση της ενημερωτικής πλατφόρμας για τη γαλακτοβιομηχανία IFCN θα πραγματοποιηθεί επίσης διαδικτυακά, στις 18 Νοεμβρίου και ο τίτλος της είναι ο παρακάτω: IFCN Dairy Forum 2021 “Greenhouse gas emissions from dairy and solutions for emerging dairy countries”- 18 Νοεμβρίου 2021 14:00-16:00 CET | Online

You might also like