Βόρεια Αμερική: Κορυφαίες γαλακτοβιομηχανίες για το 2021

Σύμφωνα με το περιοδικό Dairy Foods

Όπως κάθε χρόνο, το έγκυρο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο Dairy Foods παρουσίασε την κατάταξη των μεγαλύτερων επιχειρήσεων επεξεργασίας γάλακτος στις ΗΠΑ, στη γνωστή λίστα ‘2021 Dairy 100’. Όπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη λίστα  βασίστηκε σε στοιχεία που παρέδωσαν στο περιοδικό οι ίδιες οι γαλακτοκομικές επιχειρήσεις αλλά και σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και δημοσιεύματα τα οποία συνεκτιμήθηκαν.

 

Όπως περιμέναμε όλοι,  το κορυφαίο γεγονός της περασμένης περιόδου ήταν το ξέσπασμα της πανδημίας την άνοιξη του 2020, γεγονός το οποίο επηρέασε δραματικά τόσο τις πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων στην εσωτερική αμερικανική αγορά όσο και τις εξαγωγές της χώρας. Το 2021 αποδεικνύεται όμως σαφώς καλύτερο για την αμερικανική γαλακτοκομική βιομηχανία.

Προκλήσεις για τον κλάδο

Τόσο η αμερικανική όσο και η παγκόσμια γαλακτοβιομηχανία είχαν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τις οδυνηρές αλλά οπωσδήποτε παγκόσμιας εμβέλειας κι ανυπέρβλητες συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού, και τις σύγχρονες προκλήσεις: η ραγδαία αύξηση των φυτικών υποκατάστατων γαλακτοκομικών προϊόντων και η ένταση του ανταγωνισμού.

Η κατάταξη που παρουσιάζει το Dairy Foods βασίζεται κατά κύριο λόγο στις πωλήσεις των εταιρειών το 2020, το εντυπωσιακό όμως είναι όμως σύμφωνα με τους συντάκτες και τους αναλυτές της ότι δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα ή έστω με ευκρίνεια τη δραματική χρονιά του 2020. Κάτι που συμβαίνει άλλωστε και στην Ελλάδα όπου οι κορυφαίες επιχειρήσεις του κλάδου καταγράφουν αύξηση πωλήσεων ή ελαφρά κάμψη. (Δωδώνη 28%, ΦΑΓΕ 5,5%, Κρι Κρι 11,6%, ΟΠΤΙΜΑ 2,7%, Φάρμα Κουκάκη -2%).

Υπήρξαν μερικές αλλαγές στη λίστα των 10 κορυφαίων επεξεργαστών στη λίστα των ‘2021 Dairy 100’ σε σύγκριση με το 2020. Η Nestlé, ανέβηκε από την τρίτη θέση της κατάταξης του 2020 στην κορυφή (αν και ο κύκλος εργασιών που εμφανίζει το Dairy Foods περιλαμβάνει κι ορισμένες μη αμερικανικές θυγατρικές επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να διαχωριστούν). Η εταιρεία που βρισκόταν στην κορυφή, η Dairy Farmers of America, μετακόμισε στην  τρίτη θέση.

Σύμφωνα με το Dairy Foods ίσως να υπερεκτιμήθηκαν πέρυσι στη σχετική κατάταξη οι πωλήσεις της εταιρείας πέρυσι που συνδέονταν με την απόκτηση  της Dean Foods, ένα deal το οποίο τελικά δεν επετεύχθη. Εκτός top-10 λίστας βρέθηκε ένας από τους πρωταγωνιστές στην γαλακτοκομική βιομηχανία των ΗΠΑ, η εταιρεία Prairie Farms Dairy Inc. στην 15η θέση πλέον (κι εδώ έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η εταιρεία επιχείρησε να εξαγοράσει κάποια από τα περιουσιακά στοιχεία της Dean Foods). Είσοδο στη δεκάδα, στην 9η θέση, εξασφάλισε από την 13η θέση όπου βρισκόταν η Unilever North American.

Η Saputo από τον Καναδά, ήταν και παραμένει είναι η 2η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία της Βόρειας Αμερικής.

 

Περίοδος αλλαγών

Στις ΗΠΑ οι αλλαγές στην γαλακτοβιομηχανία προέρχονται κυρίως από τις εξελίξεις στον κλάδο της διανομής προϊόντων και, φυσικά, από τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις που συνεχώς πραγματοποιούνται και δεν σταμάτησαν ούτε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Η σημαντικότερη εξέλιξη του 2021 ήταν η συμφωνία με την οποία η Kraft-Heinz Co. έδωσε τη διανομή των προϊόντων της στο Lactalis American Group.

Σύμφωνα με την Kraft Heinz, η συναλλαγή περιλαμβάνει μια τεράστια κατηγορία τυριών ( φυσικά τυριά, συσκευασίες τριμμένου τυριού, ειδικά τυριά), μια εταιρεία τυριού στον Καναδά. Ο κύκλος εργασιών της Kraft-Heinz Co. στα πιο πάνω προϊόντα εκτιμάται ότι ανέρχεται στα 1,8 δισ. δολάρια και το γεγονός αυτό θα μπορούσε να ρίξει τον αμερικανικό όμιλο από τη θέση που βρίσκεται σήμερα (5η)  εκτός δεκάδας. Με την ίδια λογική, η Lactalis Group North American που σήμερα βρίσκεται στη 18η θέση, θα μπορούσε να βρεθεί μέσα στην δεκάδα αν ενσωματωθούν οι πωλήσεις των προϊόντων αυτών στον ισολογισμό της.

Στον στίβο των εξαγορών  η Saputo Inc., η δεύτερη μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία των ΗΠΑ πέρυσι και πρόπερσι,  συνεχίζει να κάνει θόρυβο: πραγματοποίησε τρεις στρατηγικές εξαγορές που ίσως τη φέρουν στην πρώτη θέση του χρόνου. Εξαγόρασε την Bute Island Foods (εταιρεία παραγωγής, διακίνησης κι εμπορίας προϊόντων απομίμησης τυριού υπό τη μάρκα Sheese). Προχώρησε σε συμφωνία για την απόκτηση της  εταιρείας Wisconsin Specialty Protein, η οποία κατασκευάζει συστατικά προστιθέμενης αξίας όπως ο ορός γάλακτος, η οργανική λακτόζη και άλλες γαλακτοκομικές σκόνες. Τέλος, επί ευρωπαϊκού εδάφους, η θυγατρική της Saputo Inc.’s Dairy Division στο Ηνωμένο Βασίλειο εξαγόρασε την Wensleydale Dairy Products. από το North Yorkshire. Η εταιρεία  παράγει, διανέμει κι εμπορεύεται παραδοσιακά βρετανικά τυριά.

Α/Α

Εισηγμένες εταιρίες γάλακτος

Έσοδα  εκατ. $

1. Nestlé, Zone Americas 10.990*
2. Saputo Inc. 10.660
3. Dairy Farmers of America Inc 8.947
4. Danone North America 6.195*
5. Agropur 5.742
6. Kraft Heinz Co 5.237
7. Schreider Foods 5.000
8. Conagra Brands 4.633*
9. Unilever North American 4.319
10. Land O’Lakes 4.000*
10. California Dairies Inc. 4.000*
*  Εκτίμηση του Dairy Foods.
Η Dairy Farmers of America Inc είναι ένας συνεταιριστικός γίγαντας στον χώρο της γαλακτοκομίας που βρίσκεται στην 3η θέση της λίστας ‘2021 Dairy 100’. Στη φωτο η φάρμα Buckner Dairy στο Springfield του Μιζούρι.

 

You might also like