IFCN: Θετικά κινείται η παγκόσμια γαλακτοπαραγωγή

Στη δημοσιότητα η πιο πρόσφατη έρευνα του φορέα IFCN για τα γαλακτοκομικά

Θετική είναι η εικόνα που παρουσιάζει η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Αφενός μεν η παραγωγή δεν φάνηκε να επηρεάζεται από το ξέσπασμα και την επέκταση της πανδημίας κι αφετέρου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, ενισχύθηκαν σημαντικά στα ‘μάτια’ των καταναλωτών.

 

Παρά την παγκόσμια πανδημία Covid-19, το 2020 η παγκόσμια παραγωγή γάλακτος συνεχίστηκε χωρίς σημαντικά εμπόδια και μάλιστα η συνολική παραγωγή αυξήθηκε κατά 2,9 %, σε σύγκριση με τον (ετήσιο) μέσο όρο 2,5 % κατά την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με την έρευνα που πραγματοποίησε το δίκτυο  IFCN Dairy Research Network, η αύξηση αυτή ήταν αποτέλεσμα δύο παραγόντων: α)  η παραγωγή γάλακτος ανέκαμψε μετά από  τη μικρή ύφεση του 2019 κυρίως λόγω της ξηρασίας που είχε χτυπήσει τότε την παγκόσμια γαλακτοπαραγωγή εκείνης της χρονιάς και β) ορισμένες χώρες εν μέσω πανδημίας έστρεψαν το ενδιαφέρον τους στην αυτάρκειά τους προκειμένου να αποφύγουν ή να παρακάμψουν τις εισαγωγές κι αυτό οδήγησε σε μεγαλύτερη ανάπτυξη της παραγωγής τους.

Το γάλα …κάνει καλό

Σύμφωνα με την έρευνα του διεθνούς δικτύου IFCN, το παγκόσμιο εμπόριο επηρεάστηκε αρχικά από τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού και των μεταφορών, αλλά αυτό αντισταθμίστηκε αργότερα μέσα στο 2020 από την έντονη ζήτηση εισαγωγών από την Κίνα.

Η αύξηση της ζήτησης διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα παγκοσμίως επίσης χάρη στη θετική εικόνα  των γαλακτοκομικών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι και τυρί) ως κατ’ εξοχήν υγιεινών προϊόντων. Σε πολλά μέρη του κόσμου, ιδίως στη νότια και νοτιοανατολική Ασία, τα γαλακτοκομικά θεωρήθηκαν ‘ασπίδα προστασίας’ ενάντια στη φονική πανδημία. Ορισμένες αναδυόμενες αγορές στην Αφρική επωφελήθηκαν επίσης από την υψηλότερη διαθεσιμότητα γάλακτος λόγω της ισχυρότερης παραγωγής σε σύγκριση με το 2019.

Αν και η ζήτηση του γάλακτος ήταν υψηλή, η  παγκόσμια αγροτική οικονομία  κατάφερε να παραμείνει σταθερή κυρίως λόγω της πρόσθετης κυβερνητικής στήριξης σε πολλά μέρη του κόσμου. Η τιμή του γάλακτος, εν τω μεταξύ, μειώθηκε κατά 1,8% σε περίπου 36,5 δολάρια ΗΠΑ / 100 κιλά γάλακτος το 2020.

Η παραγωγή το 2021

Ωστόσο, το 2021 δείχνει ελαφρά επιβράδυνση στην ανάπτυξη της παραγωγής γάλακτος σε σύγκριση με το 2020. Κύριος λόγος: οι τιμές των ζωοτροφών αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, λόγω των κλιματικών συνθηκών και της έντονης ζήτησης.

Η αύξηση των ζωοτροφών συνεχίζεται και το τελευταίο τρίμηνο του έτους, παρά τις αρχικές προβλέψεις για κάποια υποχώρηση προς τα τέλη του έτους και δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από τη στιγμή που οι τιμές της ενέργειες συνεχίζουν το ανοδικό ράλι τους.  Η άνοδος της τιμής των ζωοτροφών ασκεί περαιτέρω πίεση στα περιθώρια κέρδους των κτηνοτρόφων, περιθώρια τα οποία είτε είναι σταθερά είτε έχουν μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια.

Επιπλέον, οι εθνικές τιμές του γάλακτος από τους κτηνοτρόφους προς τη βιομηχανία φαίνεται πως  δεν ακολούθησαν την (αυξανόμενη) τιμή του γάλακτος στη διεθνή αγορά τόσο πολύ όπως συνήθως (σχήμα ).

Ο αντίκτυπος των μικρών περιθωρίων κέρδους δεν επηρέασε σημαντικά την αύξηση της παραγωγής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις του IFCN κάνουν λόγο για επιβράδυνση της παγκόσμιας αύξησης  στην προσφορά γάλακτος έως το τέλος του 2021- αυτό το γεγονός  λογικά θα  οδηγήσει με τη σειρά του σε υψηλότερη τιμή του γάλακτος κι αυτό ακριβώς συμβαίνει στην Ελλάδα.

Συνολικά, η πανδημία Covid-19 φαίνεται πως έχει τονώσει τη ζήτηση γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως στην περιοχή της Ασίας ενώ έχουν αναπτυχθεί πολλά εθνικά προγράμματα στήριξης των γαλακτοκομικών προϊόντων και  ενίσχυσης της παραγωγής γάλακτος.

You might also like