Θοδωρής Μηλιτσόπουλος: «Να μην γίνουμε παραγωγοί φασόν για ξένους»

Το Dairy News συνομιλεί με τον τυροκόμο από τα Καλάβρυτα

Η Τυροκομικά Μηλιτσόπουλος είναι μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του κλάδου που διανύει έναν βίο ο οποίος, αισίως όπως δείχνουν τα αποτελέσματά της, έφτασε τα 70 χρόνια. Εκπρόσωπος της τρίτης γενιάς, ο Θοδωρής Μηλιτσόπουλος, εγγονός του ιδρυτή, αποτιμά την πορεία, σχολιάζει την επικαιρότητα και προτείνει λύσεις στην πολιτική ηγεσία του τόπου.
Συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Μηλιτσόπουλος Τυροκομικά

 

Η ιστορία της εταιρίας Τυροκομικά Μηλιτσόπουλος ξεκίνησε το 1951, στο Πλανητέρο Καλαβρύτων, όπου ο Θεόδωρος Μηλιτσόπουλος,  έχοντας πενιχρά μέσα, με απίστευτες δυσκολίες, ξεχασμένος από την πολιτεία,  αποκλεισμένος από κρατική  βοήθεια, σε τραγικές συνθήκες, διαφύλαξε τον λευκό χρυσό των Καλαβρύτων, όπως συνήθιζε να αποκαλεί τη ‘φέτα’. Ο υιός του Παναγιώτης Μηλιτσόπουλος, παιδί ακόμα μυήθηκε στην τέχνη της τυροκομίας και οραματίστηκε την τυροκομία ως επιχειρηματική δραστηριότητα, με υπομονή, πίστη και μεράκι. Σήμερα συνεχίζει η τρίτη γενιά στην οποία ανήκει κι ο συνομιλητής μας, ο 40χρονος Θοδωρής Μηλιτσόπουλος.

Μέλη της οικογένειας Μηλιτσόπουλου, έξω από το ιστορικό τυροκομείο στο Πλανητέρο Καλαβρύτων.

 

Η εταιρία βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια από τις καλύτερες περιόδους της 70χρονης ιστορίας της: διαθέτει στην αγορά ποιοτικά προϊόντα, έχει εξασφαλίσει καλή φήμη τόσο στη μεγάλη όσο και στη μικρή λιανική, πραγματοποιεί σημαντικές εξαγωγές και δεν έχει οικονομικά ανοίγματα που να της προκαλούν ανησυχία. Η εταιρία απασχολεί 22 άτομα και διανέμει τα προϊόντα της μέσω εξωτερικών συνεργατών, ενώ η εισκόμιση γάλακτος γίνεται πάλι μέσω συνεργατών-μεσιτών από Αχαΐα όπου συνεργάζεται με περίπου 100 κτηνοτρόφους, Αρκαδία, Κορινθία και Λακωνία (50 κτηνοτρόφοι σε κάθε νομό).

Η Τυροκομικά Μηλιτσόπουλος παράγει φέτα ΠΟΠ και κατσικίσιο τυρί, γραβιέρα και σαγανοτύρι, μυζήθρα, βούτυρο και ανθότυρο. Στη χρήση του 2019 πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 5,27 εκατ. ευρώ (αυξημένος κατά 5% σε σχέση με το 2018) ενώ τα αποτελέσματα της περιόδου μετά από φόρους ανήλθαν σε 211.400 ευρώ έναντι 118.400 ευρώ της χρήση τους 2018 (αύξηση πάνω από 78%). Όσο αφορά τη ‘δύσκολη’ χρήση του 2020, η εταιρεία παρουσίασε νέα, εντυπωσιακή αύξηση του κύκλου εργασιών στα 6,43 εκατ. ευρώ (αύξηση 22%) ενώ εκπληκτική ήταν η επίδοση των αποτελεσμάτων μετά από φόρους αφού η εταιρεία κατάφερε να υπερδιπλασιάσει τα κέρδη της στις 543.400 ευρώ.

Μερικά από τα προϊόντα της εταιρίας Τυροκομικά Μηλιτσόπουλος, από τα Καλάβρυτα.

 


Dairy News | Ποια είναι η εικόνα της αγοράς αυτή την περίοδο;

Θοδωρής Μηλιτσόπουλος | Η αγορά είναι νεφελώδης κι αναστατωμένη. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στην επαναλαμβανόμενη αύξηση τιμών σε όλα τα είδη. Στον δικό μας τον κλάδο το πρόβλημα ξεκινάει από τα δημητριακά και τις άλλες ζωοτροφές που αφορούν την κτηνοτροφία.

Τι γίνεται με την τιμή του γάλακτος;

Υπάρχει αβεβαιότητα για το εύρος των τιμών του γάλακτος και κατ’ επέκταση των τελικών προϊόντων της φέτας που παράγουμε εμείς. Το γάλα μεσοσταθμικά βρίσκεται στο 1,15 ευρώ το λίτρο, ίσως τους επόμενους μήνες, μετά τον Ιανουάριο, να φτάσει το 1,25 ευρώ. Το λιανεμπόριο δεν έχει ανταποκριθεί ακόμα στην αύξηση των τιμών κι εμείς περιμένουμε…

Είστε ικανοποιημένοι από τη σχέση με το λιανεμπόριο;

Η σχέση προμηθευτή- πελάτη είναι κλονισμένη διότι δεν υπάρχουν περιθώρια και ο καθένας μάχεται με τα όπλα που έχει. Εμείς δουλεύουμε ασφαλώς και με το μικρό κατάστημα κι εκεί η συνεργασία είναι πιο βατή και για τις δύο πλευρές, το πρόβλημα είναι όμως ότι δεν υπάρχει δυναμική πωλήσεων στα σημεία μικρής λιανικής.

Τι περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν για την εταιρία σας;

Η εταιρία έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης πάντα με αιχμή του δόρατος τη φέτα διότι είναι πολύ δύσκολο να είμαστε ανταγωνιστικοί σε άλλη γκάμα προϊόντων αυτή τη στιγμή. Ούτε μας ενδιαφέρει άλλος κλάδος πέρα από τα γαλακτοκομικά. Υπάρχουν περιθώρια για την ανάπτυξη της φέτας και θεωρώ ότι οι αγορές που είναι πρόσφορες γι’ αυτό είναι κυρίως χώρες όπως Αυστρία,  Ελβετία, Ιταλία και ΗΠΑ. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούμε εξαγωγές σε ΗΠΑ και Αυστραλία οι οποίες αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι του τζίρου μας, περίπου ένα εκατ. ευρώ.

Που οφείλεται η αύξηση του κύκλου εργασιών και των κερδών σας το 2020;

Κυρίως στην καλή διαχείριση, νομίζω, γιατί η πελατεία μας παρέμεινε πάνω κάτω η ίδια. Το γεγονός ότι έκλεισε η εστίαση δεν μας ενόχλησε διότι είχαμε εξαιτίας αυτού πολύ καλή ροή πωλήσεων στο κανάλι της λιανικής. Εμείς διαθέτουμε τα προϊόντα μας στα νοικοκυριά, δεν έχουμε πελατολόγιο στην horeca. Πετύχαμε μείωση εξόδων γιατί εξασφαλίσαμε μεγαλύτερες παραγγελίες κι όχι διαιρεμένες, μειώσαμε επίσης τα λειτουργικά έξοδα στην αποθήκευση. Να σημειώσω ότι και το 2021 θα κλείσουμε λίγο παραπάνω από τον κύκλο εργασιών του 2020.

Είναι αυτή η πιο δύσκολη φάση των 70 χρόνων σας;

Όλες οι εποχές έχουν τις δυσκολίες τους, ειδικά για τη επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα που κινείται με …περίεργους ρυθμούς. Τα αναπτυξιακά προγράμματα, οι αδειοδοτήσεις, η εξασφάλιση πελατολογίου κ.ά. είναι πάντα δύσκολα ζητήματα, ανεξαρτήτου εποχής.

Ποιο ήταν το κομβικό σημείο της;

Το 2005, όταν μπήκαμε και σταθεροποιηθήκαμε στις εξαγωγές ενώ παράλληλα τότε αυξήσαμε την παραγωγικότητά  μας κατά περίπου 500 τόνους το χρόνο. Από εκείνη τη χρονιά, η εταιρία εξασφάλισε μια καλή πορεία στην αγορά.

Φέτα, το εμβληματικό προϊόν του τυροκομείου Μηλιτσόπουλος.

 

Τι λέτε για όλα συμβαίνουν στο χώρο της φέτας;

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση, όπως και όλοι οι ρυθμιστικοί παράγοντες της Ελλάδας, λειτουργεί μάλλον …αντιεπαγγελματικά. Δεν βοηθάει αυτό όσους προσπαθούν να λειτουργήσουν νομότυπα. Όλο αυτό το κύμα των παράνομων ενεργειών δεν μας αφορά- τα ξέρουμε μεν αλλά δεν ασχολούμαστε και δεν μας ενδιαφέρουν ως πρακτικές.

Νιώθετε τον έλεγχο της πολιτείας;

Δεν υπάρχει σωστός έλεγχος στην παραγωγή του νωπού γάλακτος και του τελικού προϊόντος. Δεν βλέπω σοβαρή βούληση έναντι της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, νιώθω ότι όλα έχουν αφεθεί στην τύχη τους. Σε γραπτή παρέμβασή μου, πρόσφατα, προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζω ότι αν δεν πάρει θέση η ελληνική κυβέρνηση για να επιβάλλει ένα αυστηρό καθεστώς έλεγχου για την φέτα τύπου παρμεζάνας στην Ιταλία ή ροκφόρ στη Γαλλία, όπου όλο το ‘πακέτο’ της φέτας να είναι υπό τον έλεγχο και την ομπρέλα του οργανισμού αυτού, στο τέλος θα φτάσουμε να παράγουμε φασόν για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις. Αυτές θα επιβάλλουν τότε τους όρους παραγωγής, θα κάνουν ότι θέλουν στην αγορά και θα αφήνουν σε μας μερικά λεπτά του ευρώ…

Θα μας πείτε δυο λόγια για τους άμεσους συνεργάτες σας, τους κτηνοτρόφους;

Ένας στους τέσσερις κτηνοτρόφους έχει εκσυγχρονιστεί, οι άλλοι τρεις όμως δυστυχώς έχουν μείνει πίσω. Μια στις τρεις σταβλικές εγκαταστάσεις ακόμα και σήμερα δεν έχει ρεύμα. Αυτό το νομοσχέδιο για τις σταβλικές εγκαταστάσεις, που συζητιέται για χρόνια, πρέπει κάποια στιγμή να ψηφιστεί. Ξέρετε, αν δοθεί ρεύμα θα κερδίσουμε μερικούς τόνους γάλα παραπάνω και θα αξιοποιήσουμε καλύτερα το γάλα που θα παράγεται ενώ θα διευκολυνθεί και η εργασία των κτηνοτρόφων.

You might also like