“Πετάει” το κόστος παραγωγής & διάθεσης

Γαλακτοκομία & τυροκομία προ αδιεξόδων

Αναστάτωση και ανησυχία έχουν προκαλέσει στο σύνολο της αγοράς οι συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών και η συνακόλουθη αύξηση του κόστους παραγωγής, την οποία με κόπο παραγωγοί και λιανέμποροι προσπαθούν να μην περάσουν στους καταναλωτές. Τουλάχιστον, όχι στο σύνολό της. Την ίδια στιγμή, η καταναλωτική δύναμη του μέσου ελληνικού νοικοκυριού έχει υποχωρήσει αισθητά.

 

Μετά από μια δεκαετία οικονομικής κρίσης και πάνω από ενάμιση χρόνο πανδημίας κορωνοϊού το τελευταίο που θα επιθυμούσε η γαλακτοκομική και τυροκομική αγορά θα ήταν αύξηση στο κόστος των πρώτων υλών κι εκτόξευση του κόστους παραγωγής. Κι όμως το απευκταίο ήρθε. Σύσσωμη η αγορά, από τους κτηνοτρόφους μέχρι το λιανεμπόριο πασχίζουν να ρυθμίσουν κάτι που μοιάζει ανεξέλεγκτο.

Παραγωγοί και μεταποιητές

«Υπάρχει σημαντικό κύμα αυξήσεων σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά» μας εξηγεί από τα Χανιά της Κρήτης ο Κυριάκος Παινεσάκης (φωτο), ιδιοκτήτης του Γαλακτοπωλείου Άσπρο Μαύρο που μόλις συμπλήρωσε ένα χρόνο ζωής. «Εμείς δεν έχουμε αυξήσει ακόμα τις τιμές στα προϊόντα που διαθέτουμε, πουλάμε ακόμα το γάλα στο 1,50 ευρώ το λίτρο όπως και πέρυσι,  αλλά θεωρώ ότι είναι αναπόφευκτη η αύξηση των τιμών το επόμενο διάστημα διότι η αύξηση της τιμής του γάλακτος θα συμπαρασύρει τα πάντα» υποστηρίζει. Στο κατάστημά του διατίθενται τρία φρέσκα γάλατα: φρέσκο αγελαδινό πλήρες 3,6% λιπαρά, αγελαδινό ελαφρύ 1,5% λιπαρά και κατσικίσιο  4% λιπαρά τα οποία παράγει η εταιρία Εκλεκτά Αγροκτήματα Κιθαιρώνα.

Από την πλευρά του ο Δημήτρης Τσιούκας, ένας εκ των ιδιοκτητών της εταιρίας ‘Το Χωριό της Κάρλας’, από τη Μαγνησία, μας εξηγεί: «Οι διακυμάνσεις στην αγορά του γάλακτος δεν επηρεάζουν την επιχείρησή μας καθώς εμείς μένουμε ανεπηρέαστοι από τις εξελίξεις, αλλά όπως γνωρίζουμε όντως οι τιμές έχουν απογειωθεί». Μιλώντας με τριπλή ιδιότητα καθώς είναι κτηνοτρόφος, τυροκόμος και ιδιοκτήτης, μαζί με τα άλλα δύο αδέλφια του, δύο καταστημάτων λιανικής σε Αθήνα και Βόλο, μας επισημαίνει: «Με το νέο έτος, όταν τα περισσότερα ζώα θα αρχίσουν τα τρέφονται αποκλειστικά σχεδόν με ζωοτροφές, καθώς θα σταβλίζονται κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας, οι τιμές των γαλακτοκομικών και τυροκομικών προϊόντων θα παρουσιάσουν αύξηση. Οι ζωοτροφές έχουν ‘ξεφύγει’, σε ορισμένες περιπτώσεις η αύξηση φτάνει το 200% και έτσι το κέρδος του κτηνοτρόφου – αν υπήρχε κάποιο – έχει συρρικνωθεί».

Ο Νεκτάριος Βελώνης από την Γαλακτοκομική Νάξου διαθέτει με τα δύο αδέλφια του κτηνοτροφική μονάδα με 150 αρμεγόμενες αγελάδες αλλά και τυροκομείο στο οποίο μεταποιεί την παραγωγή του. Συζητώντας μαζί του αντιλαμβανόμαστε το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί η πρωτογενής παραγωγή κι μεταποίηση. «Φέτος κόπηκαν χρήματα από την Ενιαία Ενίσχυση, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο διπλασιάστηκαν, οι ζωοτροφές είναι όχι μόνο ακριβές αλλά και περιζήτητες και δεν αντιλαμβάνομαι πόσο θα πρέπει να αυξήσουμε την τιμή του τυριού» μας λέει με εκνευρισμό και συμπληρώνει: «Μπορούμε να αυξήσουμε την τιμή των τυριών μας πάνω από 20%; Έχουμε προχωρήσει σε αυξήσεις 6-8% αλλά οι αυξήσεις αυτές δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να καλύψουν τις αυξήσεις των ζωοτροφών που είναι της τάξης του 100%».


Αναζητείται στήριξη

Η αύξηση των τιμών οφείλεται σε σειρά παραγόντων για την αντιμετώπιση των οποίων χρειάζεται πέρα, από τις διορθωτικές κινήσεις που η ίδια η αγορά επιτυγχάνει, την κρατική παρέμβαση. «Οι επιπτώσεις του Covid-19 στο κόστος της πρώτης ύλης, στο κόστος της συσκευασίας και της  μεταφοράς είναι τεράστιες και μόνο με μέτρα ενίσχυσης μπορούν να αντιμετωπιστούν, διαφορετικά το κόστος αυτό θα περάσει στους καταναλωτές» προειδοποιεί ο Χρήστος Αποστολόπουλος (φωτο), πρόεδρος του ΣΕΒΓΑΠ και μέλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Ένωσης Φέτας .

 

You might also like