Συσκευασία: Νέο ‘πρόσωπο’ και προκλήσεις της τεχνολογίας

Η συσκευασία εξελίσσεται κορυφαία παραγωγική συνιστώσα της γαλακτοκομίας

Η συσκευασία εξελίσσεται σε κορυφαία παραγωγική συνιστώσα και είναι, κατά πάσα πιθανότητα, ότι πιο ενδιαφέρον θα δούμε στο άμεσο μέλλον στο χώρο της γαλακτοκομίας. Ειδικά αυτή την περίοδο, που οι πρώτες ύλες και τα υλικά συσκευασίας έχουν πάρει την άγουσα, η συσκευασία εκτός από ‘συνεργάτης’ της βιομηχανίας μεταμορφώνεται και σε ‘διαμορφωτή’ του κόστους.

 

Η συσκευασία αποτελεί για τον κλάδο της γαλακτοκομίας μια από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές λειτουργίες. Ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα αλλά οπωσδήποτε τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια όταν άρχισαν να υιοθετούνται οι καινοτομίες στη συσκευασία του γάλακτος και των τυριών, η συσκευασία είναι ο παράγοντας εκείνος που μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε δύο προϊόντα που διεκδικούν επί ίσοις όροις την προσοχή των καταναλωτών.

Η ευπάθεια της πρώτης ύλης, η ανάγκη για προϊοντική διαφοροποίηση αλλά και η συνεχής τάση για το λανσάρισμα νέων προϊόντων έχουν πυροδοτήσει τις εξελίξεις στη συσκευασία ενώ οι περιβαλλοντικοί περιορισμοί και οι διατροφικοί κανονισμοί παίζουν κι αυτοί τον ρόλο τους. Εσχάτως προέκυψε και το μείζον ζήτημα της πανδημίας η οποία επέβαλλε νέα υγειονομικά πρωτόκολλα ενώ περιόρισε ακόμα περισσότερο τα χύμα προϊόντα υπέρ των συσκευασμένων. Υπό αυτές τις συνθήκες, το να γνωρίζει κανείς το προς τα πού θα κινηθεί η συσκευασία στο άμεσο μέλλον και ποιες θα είναι οι προτεραιότητες των μεγάλων πρωταγωνιστών του κλάδου, είναι ζήτημα ύψιστης σημασίας.

Προσεκτικές επενδύσεις

Η βιομηχανία λειτουργεί προς το παρόν υπό το βάρος υγειονομικών πρωτοκόλλων τα οποία είναι σε ακόμα σε ισχύ τουλάχιστον σε αρκετές βιομηχανίες τροφίμων. Οι παγκόσμιες αγορές εξακολουθούν να λειτουργούν υπό τη δαμόκλειο σπάθη περιοριστικών μέτρων. Ανά πάσα στιγμή, οι κυβερνήσεις είναι σε θέση να  κλείσουν σύνορα και αγορές, να επιβάλλουν περιορισμούς για να σιγουρευτούν ότι δεν θα χάσουν τον έλεγχο της πανδημίας- ήδη το ‘κλείσιμο’ πόλεων και λιμένων επανήλθε στις Αρχές Απριλίου σε ορισμένες πόλεις της Κίνας.

Ο αρθρογράφος του Packaging Strategies Tom Smith δεν είναι πολύ σίρουγος για το αν θα αυξηθούν οι επενδύσεις στη συσκευασία: « Θα υπάρξουν επιχειρήσεις – ειδικά εκείνες που χτυπήθηκαν άσχημα από τα πρώτα κύματα της πανδημίας – που θα συνεχίσουν να φυλάνε τα ρούχα τους. Κάποιες από τις επιχειρήσεις αυτές θα είναι πολύ πιο προσεκτικές ιδιαίτερα όταν πρόκειται για την επένδυση χρημάτων».

H Βαμβακάς σχεδίασε  για τους πελάτες της, νέα υπηρεσία με την οποία μπορούν να δοκιμάσουν τα μηχανήματα που χρειάζονται χωρίς να απομακρυνθούν από το γραφείο τους.

 

Συγκέντρωση ισχύος στους μεγάλους

Η γαλακτοκομική βιομηχανία πέρασε τη φάση της συγκέντρωσης ισχύος σε λίγα χέρια τουλάχιστον άλλη μια φορά στην πρόσφατη ιστορία της, κατά τη δεκαετία του 1990. Ήταν τότε που η παραγωγή στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ειδικά στο Ηνωμένο Βασίλειο, πέρασε από τη γυάλινη φιάλη στην πλαστική συσκευασία, κίνηση η οποία άλλαξε μια για πάντα την εικόνα του κλάδου. Μπορεί ορισμένοι μεσαίοι και μικροί παραγωγοί να κατάφεραν τότε να μπουν στην εμφιάλωση, οι μεγάλες εταιρείες όμως διεύρυναν ακόμα περισσότερο το δίκτυό τους μειώνοντας ακόμα περισσότερο το κόστος παραγωγής, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τους χρόνους παράδοσης/ επιστροφής και, τελικά, αποκτώντας ακόμα μεγαλύτερο έλεγχο της αγοράς,

Σύμφωνα με τον Tom Smith: «Αυτή η τάση πυροδοτείται ξανά. Πολλές από τις συνομιλίες που έχουμε με  πελάτες περιστρέφονται γύρω από το πώς θα πάρουν περισσότερο τον έλεγχο της παραγωγής τους. Ακόμα κι αν δεν το εξετάζουν άμεσα, προσπαθούν να εντοπίσουν πώς μπορούν να προμηθεύουν υλικά και τεχνολογία από  την τοπική αγορά και όχι από το εξωτερικό. Πώς να μειώσουν τους χρόνους παραγωγής και τα αστρονομικά έξοδα αποστολής που έχουν ταλαιπωρήσει όχι μόνο τη γαλακτοκομία αλλά το σύνολο των βιομηχανιών εδώ και περίπου ένα χρόνο».

Μιλώντας ειδικά για το κόστος μεταφοράς, η σύγχρονη γαλακτοβιομηχανία φαίνεται πως, πανευρωπαϊκά αντιμετωπίζει με άλλο μάτι πλέον τους τοπικούς προμηθευτές γεγονός που έχει αντίκτυπο και στην τιμή του γάλακτος όπως παρουσιάστηκε και στην Ελλάδα από τις αρχές του 2021.

Η σημασία της μαθητείας

Η γαλακτοβιομηχανία σε πολλές χώρες της Ευρώπης αναπτύχθηκε εξαιτίας του εκπληκτικού ταλέντου ανειδίκευτων εργαζομένων οι οποίοι, με την εμπειρία των πολλών χρόνων δουλειάς και την περιστασιακή μαθητεία τους σε μηχανές και συστήματα αυτοματισμού, πέτυχαν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που έμοιαζαν ανυπέρβλητα.

Τα χρόνια που ακολούθησαν τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, το πτυχίο πανεπιστήμιου ήταν ‘must’ στον χώρο του βιομηχανικού αυτοματισμού και των εφαρμογών συσκευασίας τις βιομηχανίες τροφίμων- ποτών. Χάρη στα εκπαιδευτικά προγράμματα που αξιοποιούνται το τελευταίο διάστημα  δίνεται από τη βιομηχανία μεγαλύτερη εστίαση στο hands-on engineering, στη δουλειά δηλαδή με …κατσαβίδι και τρυπάνι κάτι που είχε παραμεληθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε σημείο που, όπως σημειώνει ο Tom Smith: «Οι περισσότεροι άνθρωποι έρχονταν από εκπαιδευτικά σεμινάρια χωρίς να γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν ηλεκτρικά εργαλεία και να κάνουν βασικές εργασίες συντήρησης. Εργαλεία όπως το STEM [Science, Technology, Engineering &  Mathematics]  θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη σημασία κατά το 2022».

Thermoforming μηχανή ILPRA Easyform από την Βαμβακάς για τη συσκευασία των τυροκομικών προϊόντων.

 

SCADA: Τώρα και για …πάντα

Όπως υποστηρίζει ο Tom Smith: « Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες εμπορίας συσκευαστικών μηχανών είναι ο τρόπος με τον οποίο προσφέρουν υποστήριξη πελατών πέρα ​​από την πώληση μιας μηχανής, κυρίως επειδή αυτό ήταν μια πολύ φυσική εμπειρία». Όπως είναι γνωστό η πανδημία του κορωνοϊού έχει προκαλέσει σημαντική αναστάτωση στο πως εξυπηρετείται ο σύγχρονος βιομηχανικός πελάτης ενώ έχει πυροδοτήσει την εξ αποστάσεως παροχή υπηρεσιών.

Ο όρος SCADA (Supervisory Control And Data Acquisition), περιγράφει μια κατηγορία συστημάτων  βιομηχανικού αυτομάτου ελέγχου και τηλεμετρίας. Το χαρακτηριστικό των συστημάτων SCADA είναι ότι αποτελούνται από τοπικούς ελεγκτές, που ελέγχουν επί μέρους στοιχεία και μονάδες μιας εγκατάστασης, συνδεδεμένους σε ένα κεντρικό Master Station (Κύριο Σταθμό Εργασίας). [Πηγή Wikipedia].

Η τεχνολογία SCADA θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε έως και το 60% των ζητημάτων που τίθενται καθημερινά στη βιομηχανία σχεδόν αμέσως, μέσω ζωντανής σύνδεσης, σε πραγματικό χρόνο. Εάν ένας πελάτης έχει πρόβλημα με ένα μηχάνημα, μπορούμε να έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με το μηχάνημά του και να το διαγνώσουμε χωρίς να καν να χρειάζεται η ενημέρωση από τον πελάτη.

Σύμφωνα με υπολογισμούς του περιοδικού Packaging Strategies, θα χρειαστεί περίπου μια πενταετία  για να περάσουμε από τη σημερινή κατάσταση όπου ένας τεχνικός της εταιρείας-προμηθευτή φτάνει στο εργοστάσιο του πελάτη του κουβαλώντας και τα εργαλεία του για να διορθώσει ένα πρόβλημα  μέχρι του σημείου να έχουμε τρεις μηχανικούς οι οποίοι κάνουν διάγνωση και διορθώνουν τα προβλήματα εξ αποστάσεως.


Χρησιμοποιήθηκε το άρθρο του Tom Smith ‘Five Packaging Predictions For 2022’ στο Packaging Strategies.

You might also like