Φέτα ΠΟΠ: Ποιότητα, αναγνωρισιμότητα & προστασία

Με αφορμή μια συζήτηση για την φέτα και τα (μύρια) προβλήματά της

Συζήτηση με έντονο ενδιαφέρον για τους παραγωγούς πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Dairy Conference 2021 της Boussias (26/11/2021) με τίτλο «Η ελληνική φέτα ΠΟΠ: Διασφάλιση των προτύπων ποιότητας του προϊόντος, ενίσχυση της αναγνωρισιμότητας και των πωλήσεων στις διεθνείς αγορές», συζήτηση η οποία έφερε στο ίδιο τραπέζι κορυφαίους επαγγελματίες του κλάδου.

 

Στη συζήτηση συμμετείχαν οι παρόντες Γιάννης Βιτάλης, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ) και Αντιπρόεδρος της ΔΩΔΩΝΗ, Αλέξανδρος Μποτός, Πρόεδρος  της ΡΟΥΣΣΑΣ, ο Μιχάλης Παναγιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ ενώ μέσω τηλεδιάσκεψης τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Σαράντης,  Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η συζήτηση διεξήχθη πριν τις αρχαιρεσίες στην ΕΔΟΦ, από τις οποίες προέκυψε το πρώτο προεδρείο της Οργάνωσης. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιώργος Λαμπίρης (Food Reporter, Capital.gr).

Γιάννης Βιτάλης: «Ας βιαστούμε…»

Ο Γιάννης Βιτάλης περιέγραψε εν συντομία τη δύσκολη και μακρόχρονη πορεία προς την αναγνώριση ενός συλλογικού οργάνου για την εκπροσώπηση των συμφερόντων του κλάδου της φέτας και σχολίασε τις διαφορετικές αντιλήψεις που υπήρχαν για την οργάνωση και τη λειτουργία της Διεπαγγελματικής. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της αντιπροσωπευτικότητας των συμμετεχόντων και εντόπισε τα σημαντικά νομικά κενά τα οποία υπάρχουν, κενά που θα ‘κλείσουν’ με τη νέα νομοθεσία. Μάλιστα θεώρησε ότι η νέα νομοθεσία δεν έχει ακόμα λειτουργήσει και ως εκ τούτου «όσοι συλλαμβάνονται αυτή την περίοδο είναι μάλλον ‘τυχεροί’ γιατί ο παλαιότερος νόμος με τον οποίο διώκονται είναι ανεπαρκής». Για τον Γιάννη Βιτάλη, ο οποίος λίγες ημέρες αργότερα εκλέχθηκε πρώτος πρόεδρος της ΕΔΟΦ, απαιτούνται αυστηροί κανόνες στην παραγωγή και το εμπόριο φέτας ενώ όσοι συλλαμβάνονται να παρανομούν θα πρέπει να αποδέχονται τις ποινές που επιβάλλονται.

Ο Γ. Βιτάλης απέφυγε να αναφερθεί εκτενώς στην υπό σχεδίαση νομοθεσία για την προστασία της φέτας, διευκρίνισε όμως δύο σημεία που αξίζει να προσεχτούν: α) με τη νέα νομοθεσία δεν θα υπάρχει το στάδιο της προσωρινής ανάκλησης της άδειας όσων παρανομούν αλλά απευθείας μόνιμη ανάκληση και, β) η ποινή που θα επιβάλλεται σε όσους παρανομούν θα υπολογίζεται επί του συνολικού τζίρου της εταιρίας που διώκεται κι όχι επί του επιμέρους τζίρου της φέτας που πουλάει σε ετήσια βάση.

Ο κ. Βιτάλης σχολίασε περεταίρω το νέο νόμο αναφερόμενος την υπόθεση της εταιρίας L.A. Farm  και συγκεκριμένα την απόφαση της εταιρίας να υποβάλλει ασφαλιστικά μέτρα ενάντια στην καταδικαστική γι’ αυτήν απόφαση. «Η παράταση της μη εκτέλεσης της ποινής μέχρι την κύρια δίκη είναι κάτι σχετικά εύκολο και είναι ένα από τα δικαιώματα που έχει η εταιρία» είπε ο πρόεδρος της ΕΔΟΦ και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι ένα από τα ευάλωτα σημεία της υφιστάμενης νομοθεσίας και ο καινούργιος νόμος αναμένεται πως θα το εξαλείψει. Είναι κι αυτό ένα από τα θέματα που συζητάμε με το ΥπΑΑΤ».

Κλείνοντας την παρέμβασή του ο Γ. Βιτάλης αναφέρθηκε, για μια ακόμα φορά, στην ανάγκη για υιοθέτηση κοινής σε όλους τους παραγωγούς διαδικασίας παραγωγής φέτας. «Δεν γίνεται να κάνει στην Ελλάδα ο καθένας τη δική του φέτα. Δεν υπάρχει προϊόν στο εξωτερικό, πχ. το Camembert, που να είναι διαφορετικό από παραγωγό σε παραγωγό».

Στη δευτερολογία του ο Γ. Βιτάλης αναφέρθηκε εκτενώς στο φαινόμενο των ελληνοποιήσεων και διατύπωσε τη γνώμη του για το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας έτσι όπως το αντιλαμβάνεται ένας επιχειρηματίας ο οποίος καθημερινά συναλλάσσεται με τον κτηνοτροφικό κλάδο. «Στο παρελθόν υπήρχαν οι ‘ζώνες γάλακτος’ αλλά οι ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις αποδιοργάνωσαν το σύστημα κι έριξαν τις τιμές του γάλακτος. Οι εταιρείες που παραβίαζαν τη νομοθεσία ελληνοποιώντας ξένο γάλα, βγήκαν ‘άτσαλα’ στην αγορά για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Οι ζώνες γάλακτος διαταράχθηκαν κι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί άμεσα» σχολίασε.

Όσο για το μέλλον, σύμφωνα με τον κ. Βιτάλη η ενασχόληση με την κτηνοτροφία τείνει να γίνει μια …περιστασιακή δραστηριότητα καθώς τα παιδιά των κτηνοτρόφων δεν επιθυμούν να συνεχίσουν το επάγγελμα των γονιών τους. «Ας μην περιμένουμε από τη νέα ΚΑΠ του 2023, χρειάζεται από τώρα να εξασφαλίσουμε – με χρηματοδότηση- το μέλλον των σταβλικών εγκαταστάσεων κι αυτό διότι δεν έχουμε πάντα τις προδιαγραφές υγιεινής που απαιτούν με μεγάλες εταιρίες».

Ο Αλέξανδρος Μποτός, Πρόεδρος  της Ρούσσας, στη συζήτηση για τη φέτα, στο Dairy Conference 2021.

 

Αλέξανδρος Μποτός: «Μακρύς ο δρόμος…»

Ο Αλέξανδρος Μποτός, Πρόεδρος  της ΡΟΥΣΣΑΣ συμμετείχε κι αυτός για δεύτερη χρονιά στο πάνελ των παραγωγών φέτας όπου βρήκε την ευκαιρία να σχολιάσει τις παρεκτροπές στα ισοζύγια που παρουσιάζονται σε ορισμένα εργοστάσια παραγωγής τυροκομικών προϊόντων και τις παραβιάσεις που καταγράφονται στον κλάδο. Σχολίασε όμως και το φαινόμενο της αύξησης των τιμών του γάλακτος.

«Δείτε πόσο αυξήθηκε  η τιμή του εγχώριου γάλακτος αυτή τη χρονιά, αύξηση η οποία κατά τη γνώμη μου οφείλεται στον περίφημο νόμο για τις ελληνοποιήσεις. Ο δρόμος είναι βέβαια μακρύς αλλά υπάρχει η πολιτική βούληση για πάταξη των φαινομένων, κάτι που προκάλεσε την αύξηση της τιμής» είπε στην παρέμβασή του ο επικεφαλής της Θεσσαλικής τυροκομικής.

Περιγράφοντας την κατάσταση στην ελληνική κτηνοτροφία τα τελευταία χρόνια, ο Αλ. Μποτός θυμήθηκε ότι την περίοδο 2017-2019 η, κατά τη γνώμη του, αύξηση των ελληνοποιήσεων οδήγησε σε σημαντική μείωση της τιμής του ελληνικού γάλακτος και προκάλεσε μεγάλα προβλήματα στους κτηνοτρόφους. «Ελπίζουμε να σταθεροποιθεί η τιμή του γάλακτος γιατί η αύξηση είναι ήδη μεγάλη και η αγορά δεν θα μπορέσει να τη ‘σηκώσει’. Το αποτέλεσμα είναι ότι θα πέσει η κατανάλωση» σχολίασε δίνοντας την εκτίμηση ότι η τιμή της φέτας θα διαμορφωθεί το 2022 περίπου 20% πάνω από το 2021.

Ο Αλέξανδρος Μποτός, στη δευτερολογία του αναφέρθηκε στο ζήτημα του ανθρώπινου δυναμικού. «Υπάρχει σημαντική έλλειψη εργατιών χεριών» είπε ο επικεφαλής της ΡΟΥΣΣΑΣ και εξήγησε: « Η ελληνική κτηνοτροφία επέζησε τα τελευταία χρόνια λόγω των Αλβανών εργατών. Οι εργαζόμενοι στην κτηνοτροφία είναι απολύτως δυσαρεστημένοι και την εγκαταλείπουν, έτσι θα πρέπει να καλέσουμε με οργανωμένο τρόπο εργαζόμενους από χώρες που έχουν κάποια γαλακτοκομική παράδοση όπως το Αφγανιστάν, το Πακιστάν καθώς και οι Παρακαυκάσιες χώρες. Πρέπει να θεσμοθετηθεί συγκεκριμένος χρόνος παραμονής των εργαζομένων αυτών, συγκεκριμένος μισθός και μετά την πάροδο αυτού του χρόνου, οι εργαζόμενοι να επιστρέφουν στις χώρες τους».

Μιχάλης Σαράντης: «Καθαρές λύσεις…»

Ο Μιχάλης Σαράντης αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη λειτουργία του συστήματος Artemis Plus για τον έλεγχο του γάλακτος, δήλωσε ότι η αύξηση της τιμής του γάλακτος και, κατ’ επέκταση της φέτας θα ανέλθει στο 30%. «Είναι ευτυχής η συγκυρία της αύξησης των τιμών φέτος που οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί διότι αλλιώς θα μιλάγαμε για καταστροφή του κλάδου της κτηνοτροφίας»

Εκφραστής μιας διαφορετικής φιλοσοφίας στο χώρο του επιχειρείν αλλά και άνθρωπος με βαθειά γνώση του γαλακτοκομικού κλάδου ο Μιχάλης Σαράντης,  Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικά Γαλακτοκομεία φάνηκε να διαφοροποιείται από τη ‘γενική’ εικόνα: «Δεν μπορούμε να συμφωνούμε μόνο για να …συμφωνούμε. Δεν είναι κακό να υπάρχουν διαφορές. Για τις ποινές επί του τζίρου των γαλακτοκομικών διαφωνώ, καθώς στην ΕΔΟΦ υπάρχουν επιχειρήσεις- μέλη που παράγουν μόνο φέτα» είπε ο Θεσσαλός επιχειρηματίας και πρότεινε αύξηση των προστίμων που αφορούν στις παραβιάσεις της νομοθεσίας για τη φέτα αλλά μόνο επί του τζίρου που πραγματοποιείται από την πώληση του συγκεκριμένου προϊόντος.

Πιο συγκεκριμένα ζήτησε συγκεκριμενοποίηση των ποινών και υιοθέτηση ενός μη γενικόλογου νόμου. Όσο αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ο Μ. Σαράντης τοποθετήθηκε ως εξής: «Μακάρι να απαγορευτεί η εισαγωγή γάλακτος και να μπούνε συστήματα GPS. Μακάρι να υπάρξουν καθαρές λύσεις και διαφάνεια παντού».

Σχολιάζοντας συνολικά την κτηνοτροφική παραγωγή στην Ελλάδα ο Μ. Σαράντης εξέφρασε μια μάλλον αισιόδοξη αντίληψη και συνέδεσε την ίδια την ανάπτυξη του κλάδου με τις τιμές των τελικών προϊόντων. «Η αγορά ανεβοκατεβάζει τις τιμές: Όταν πωλείται φέτα στα 4 ή 5 ευρώ, δεν θα μπορούσαν να δοθούν υψηλότερες τιμές» είπε και ενημέρωσε τους συνέδρους ότι καταγράφεται αύξηση της γαλακτοκομικής παραγωγής κι αυτό, ως ένα βαθμό, οφείλεται στο γεγονός ότι τόσο η δική του όσο κι άλλες εταιρίες έχουν επενδύσει σε προγράμματα, σε αναβάθμιση εγκαταστάσεων (π.χ. νέα αρμεκτήρια) στηρίζοντας νέους παραγωγούς.

Γιάννης Βιτάλης (αριστερά) και Μιχάλης Παναγιωτάκης, αμφότεροι της ΔΩΔΩΝΗΣ, στο Dairy Conference 2021.

 

Μιχάλης Παναγιωτάκης: «Θα μείνουν όσοι επενδύσουν…»

Ο  Μιχάλης Παναγιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ διαπίστωσε ότι υπάρχει ανάπτυξη στα φυτικά προϊόντα που αντικαθιστούν τα γαλακτοκομικά κι εκτίμησε ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί καθώς η νέα γενιά βλέπει διαφορετικά τη ζωή και τη διατροφή ενώ έχει μέσα της μια τάση ‘ακτιβισμού’ όσο αφορά το περιβάλλον.

«Τα φυτικά θα ανέλθουν στο 20-30% της συνολικής αγοράς αλλά δεν θα υπάρχει πρόβλημα για τους παραγωγούς γάλακτος. Θα μείνουν στην κτηνοτροφία όσοι έχουν επενδύσει στις φάρμες τους. Οι μικροί και οι μεσαίοι κτηνοτρόφοι θα έχουν πρόβλημα» υποστήριξε ο Μ. Παναγιωτάκης.

Το στέλεχος της ΔΩΔΩΝΗ αναγνώρισε ότι το επάγγελμα του κτηνοτρόφου φθίνει – και μαζί μειώνεται και η παραγωγή γάλακτος- διότι οι νέοι δεν συνεχίζουν στις εκμεταλλεύσεις με αποτέλεσμα η παραγωγή να μειώνεται κατά 2-3%.

You might also like