Γαλής ΕΠΕ: Διαθέτει τα …πάντα κι αισιοδοξεί

Ο Γιώργος Γαλής, της ομώνυμης εταιρίας μιλάει στο Dairy News

Μετά από ένα θετικό 2021, κατά τη διάρκεια του οποίου υλοποίησε πολλά και σημαντικά έργα για ευρύ φάσμα πελατών στην κτηνοτροφία, η προοπτική ενός καλύτερου 2022 θα ήταν βεβαία για την εταιρία Γαλής, αν δεν υπήρχαν οι εξελίξεις με τον πόλεμο, τα ενεργειακά και τις τιμές των πρώτων υλών που αναμφίβολα ‘φρενάρουν’ την πρωτογενή παραγωγή.

 

Η Γαλής (10ο χλμ. Θεσσαλονίκης- Αθηνών) είναι μια σημαντική εταιρία στον κλάδο του μηχανολογικού εξοπλισμού για κτηνοτροφικές μονάδες με συσσωρευμένη εμπειρία από τη δεκαετία του ‘50 όταν ακόμα στη Μακεδονία, όπου αρχικά δραστηριοποιήθηκε, κυριαρχούσε ο παραδοσιακός  τρόπος παραγωγής γάλακτος. Η εταιρία στην πορεία απέκτησε σημαντική τεχνογνωσία  στον τομέα της αγελαδοτροφίας και σήμερα εισάγει κι εμπορεύεται ευρεία γκάμα εξοπλισμού.

Θεωρείται μια από τις πρώτες εταιρίες η οποία λάνσαρε στη χώρα μας ολοκληρωμένες λύσεις για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, μηχανοποιώντας τη διατροφή των ζώων, βελτιώνοντας τη διαμονή τους στους στάβλους και χρησιμοποιώντας σωστά σιτηρέσια καθώς επίσης και σύγχρονα αλμεκτικά συγκροτήματα. Η εταιρία εξυπηρετεί κτηνοτρόφους σε όλη την Ελλάδα καθώς είναι αποκλειστικός εισαγωγέας των εταιριών με τις οποίες συνεργάζεται, ο κύριος όγκος των πωλήσεών της όμως εντοπίζεται από την Λάρισα και πάνω, ενώ διαθέτει πελάτες στην Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Η δραστηριότητα της εταιρίας επικεντρώνεται, αλλά δεν εξαντλείται φυσικά, σε ενσιροδιανομείς, αλμεκτικά συστήματα, σε εξοπλισμό για μονάδες βιοαερίου, σε συστήματα για τη διαχείριση κοπριάς, βυτία λυμάτων, εξαερισμούς σταβλικών εγκαταστάσεων κ.ά.

Έργα το 2021

Κατά τη διάρκεια του 2021 η Γαλής πραγματοποίησε σειρά έργων σε διάφορες κτηνοτροφικές μονάδες, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Από τις πιο ξεχωριστές στιγμές, στα τέλη του 2021,  ήταν η εγκατάσταση ενός αλμεκτηρίου 24 θέσεων τύπου ‘ψαροκόκαλο’ της ιταλικής εταιρίας TDM, στην Φάρμα Κοκτσίδη, στη Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης.

Η εταιρία τοποθέτησε επίσης συστήματα ανεμιστήρων σε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες και μεταξύ αυτών οι  Φάρμα Κουκουρούτσα (στον Σοχό), Φάρμα Ζαραλή (στον Άγιο Λουκά Πέλλας), Φάρμα Γεωργίου και Θόδωρου Τρεντίδη (στο Δασοχώρι Θεσσαλονίκης), Φάρμα Αφοί Καραπασχάλη (στο Βατερό Κιλκίς), Φάρμα Πλούτου (στο Άδενδρο Θεσσαλονίκης) κ.ά, ενώ προμήθευσε με αχυροκοπτικά μηχανήματα  πελάτες της όπως η Φάρμα Ουργαντζόγλου (στη Θηριόπετρα Πέλλας).

Το Dairy News επικοινώνησε με τον Γιώργο Γαλή, δεύτερη γενιά στην εταιρία, και του ζήτησε να σχολιάσει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην αγορά του μηχανολογικού εξοπλισμού κτηνοτροφικών/ γαλακτοπαραγωγικών μονάδων, εκεί δηλαδή που κατά τεκμήριο δραστηριοποιείται η εταιρία.

Εγκατάσταση αλμεκτηρίου 24 θέσεων τύπου ‘ψαροκόκαλο’ της ιταλικής εταιρίας, στην Φάρμα Κοκτσίδη, στη Νυμφόπετρα Θεσσαλονίκης, από την Γαλής, τέλη 2021.

 

Dairy News | Πως κινείται η αγορά του εξοπλισμού αυτό το διάστημα;

Γιώργος Γαλής | Είναι ‘σφιχτά’ τα πράγματα, για το πώς απλά. Οι ζωοτροφές είναι στα ύψη, η αγοραστική δύναμη του κόσμου έχει μειωθεί σημαντικά και οι παραγωγοί νιώθουν έντονη ανασφάλεια. Μερίδα των παραγωγών φοβάται να προχωρήσει σε επενδύσεις. Η αγορά είναι αισθητά υποτονική, ειδικά από το τελευταίο τρίμηνο του 2021 μέχρι και σήμερα.

Οι τιμές των μηχανημάτων;

Έχουν αυξηθεί 10-15% ανάλογα τις με κατηγορίες και τους τύπους των μηχανημάτων.

Ο παράγοντας ‘Κίνα’ παίζει κάποιο ρόλο στην αγορά σας;

Όχι, δεν παίζει κάποιο ρόλο η Κίνα, αντίθετα ρόλο πλέον παίζει η Τουρκία. Προσπαθεί να κάνει είσοδο στην αγορά του εξοπλισμού για την κτηνοτροφία καθώς οι Τούρκοι έχουν κυκλοφορήσει πολλά καινούργια μηχανήματα. Δεν ξέρω πόσο ποιοτικά ή ανθεκτικά είναι- δεν έχω συνεργαστεί με κάποια τουρκική εταιρία, αλλά εμφανισιακά τουλάχιστον είναι τόσο εντυπωσιακά όσο και τα ιταλικά προϊόντα, με τα οποία δουλεύουμε κατά κύριο λόγο εμείς.

Τι θυμάστε από την πανδημία που ζήσαμε;

Δεν σταματήσαμε καθόλου να δουλεύουμε και μπορώ να σας πω ότι ως εταιρία πήγαμε καλά εκείνο το διάστημα.

Ενσιροδιανομέας οριζόντιος της Γαλής. Η προμήθεια ενός τέτοιου μηχανήματος αποτελεί σημαντική επένδυση για κάθε κτηνοτροφική μονάδα.

 

Βλέπετε μέλλον στην αγελαδοτροφία της Ελλάδας; Ξέρετε, ακούγονται πολλά…

Δεν ξέρω να σας πω με σιγουριά τι θα γίνει. Γνωρίζω αυτά που ‘ακούγονται’ και πράγματι, αν αυτό εννοείτε, υπάρχουν χώρες που έχουν φθηνότερες ζωοτροφές κι από τις οποίες εισάγουμε αγελαδινό γάλα για να καλύψουμε τις ανάγκες μας ως χώρα. Αυτό που βλέπω είναι ότι οι μικρές μονάδες κλείνουν και οι μεγάλες μεγαλώνουν. Ο συνολικός αριθμός των εκμεταλλεύσεων μειώνεται αλλά αυξάνεται ο μέσος αριθμός των εκτρεφόμενων ζώων σε όσες μονάδες συνεχίζουν. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην Ιταλία.

Τι να περιμένουμε για το 2022;

Δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις, ειδικά αυτή τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αν κάτι είναι θετικό για την εταιρία μας, είναι το γεγονός ότι δεν έχει μόνο μια δραστηριότητα αλλά αρκετές. Δεν εισάγουμε μόνο μια κατηγορία μηχανημάτων αλλά πολλές. Επίσης δραστηριοποιούμαστε και στην εισαγωγή κι εμπορία ζώντων ζώων –μοσχίδες από την Ιταλία- γεγονός που μας επιτρέπει να κινούμαστε με μεγαλύτερη άνεση. Εμπορευόμαστε ότι χρειάζεται ένας στάβλος για να λειτουργήσει, εκτός μόνο από τις κτιριακές εγκαταστάσεις. Έχουμε τα πάντα κι αυτό μας …σώζει.

Με τους ανεμιστήρες έχετε έντονη δραστηριότητα παρατήρησα.

Πράγματι τα τελευταία χρόνια αυτή η κατηγορία των προϊόντων της TDM κινείται έντονα εξαιτίας των καιρικών φαινομένων τα καλοκαίρια στην Ελλάδεα. Τη μια χρονιά μπορεί να δουλέψουμε περισσότερο με τους ανεμιστήρες, την άλλη με τα αλμεκτικά κ.ό.κ.

Η εγκατάσταση συστήματος εξαερισμού κι ανεμιστήρων της Γαλής, σε κτηνοτροφικές μονάδες, παρουσιάζει έντονη κινητικότητα τελευταία, λόγω καιρικών φαινομένων. Στη φωτογραφία η Φάρμα Κουκουρούτσα στον Σοχό Θεσσαλονίκης.

 

You might also like