CIBUS 2022: Η επιστήμη σε πρώτο ρόλο

Καινοτομία στην έρευνα τυριών και βουτύρων από το Πανεπιστήμιο της Πάρμας

Το Πανεπιστήμιο της Πάρμας συμμετείχε στην πρόσφατη έκθεση CIBUS 2022 η οποία πραγματοποιήθηκε στην ιταλική πόλη.  Η παρουσία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της  προσπάθειας διασύνδεσης του πανεπιστημιακού χώρου και  της έρευνας που πραγματοποιείται εκεί, με τον επιχειρηματικό κόσμο και την παραγωγή.
Αποστολή: Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη- Menarin*

 

Με έκπληξη και ιδιαίτερη χαρά συναντήσαμε εκεί μια Ελληνίδα υποψήφια διδάκτορα από το Τμήμα Κτηνιατρικής, την Μαρία Μούντριχα. Στη σύντομη συζήτηση μαζί της, μας ενημέρωσε ότι  το επιστημονικό ενδιαφέρον της ομάδας στην οποία συμμετέχει επικεντρώνεται σε θέματα ποιότητας του γάλακτος και των τυριών.

Καινοτόμα συσκευή

Με την βοήθεια ενός φορητού φασματοφωτόμετρου οι φοιτητές στο περίπτερο του Πανεπιστημίου της Πάρμας στη CIBUS 2022,  πραγματοποιούσαν δοκιμές στο τυρί και στο βούτυρο, καθώς για την ώρα το συγκεκριμένο εργαλείο έχει βαθμονομηθεί σε αυτά. Η καινοτομία του βασίζεται στη χρήση της  υπέρυθρης φασματοσκοπίας (NIRS) ως εργαλείο εκτίμησης της περιεκτικότητας της πρωτεΐνης, του λίπους και της υγρασίας. Τα αποτελέσματα της μέτρησης λαμβάνονταν σε λιγότερο από ένα λεπτό και όλες οι πληροφορίες ήταν διαθέσιμες στο κινητό τηλέφωνο.

Η εκπροσώπηση των πανεπιστημίων και άλλων ερευνητικών ομάδων που συμβάλλουν στην εξέλιξη της έρευνας και των καινοτομιών είναι πολύ σημαντικό στοιχείο σε μια έκθεση πέρα από την παρουσία του ιδιωτικού τομέα.

Ποιότητα πάνω απ’ όλα

Στην έκθεση υπάρχει ειδικό τμήμα με έντονη και πολυάριθμη  παρουσία γαλακτοκομικών επιχειρήσεων, τυροκομείων και αρκετών Διεπαγγελματικών οργανώσεων – πρόκειται για τα διάσημα Consorzi των 52 ιταλικών ΠΟΠ τυριών. Εξ άλλου βρισκόμαστε στην καρδιά της περιοχής που παράγεται το φημισμένο τυρί ΠΟΠ Parmigiano Reggiano του οποίου ο τζίρος πωλήσεων το 2021 έφθασε στο ποσόν ρεκόρ των 2,7 δισ. ευρώ.

Η επιδίωξη παραγωγής τυροκομικών και γενικά διατροφικών προϊόντων με υψηλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αποτελεί σταθερό και συνεχή στόχο προσήλωσης για όλους τους εμπλεκόμενους στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Αυτή η φιλοσοφία αποτελεί και την αιχμή του δόρατος του marketing και της προβολής των ιταλικών διατροφικών προϊόντων στην παγκόσμια αγορά: μοναδικά ψηλής ποιότητας προϊόντα που μόνο οι Ιταλοί ξέρουν να δημιουργούν!


*   Η Κωνσταντίνα Μπαλαφούτη- Menarin είναι maestro γευσιγνώστρια τυριού της ιταλικής οργάνωσης γευσιγνωστών τυριού ONAF και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στην Ιστορία και Πολιτισμό της Διατροφής στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια.

You might also like