Κτηνοτροφικοί φορείς στο ΥπΑΑΤ

Στόχος των παραγωγών η νέα ενίσχυση ανά κεφαλή παραγωγικού ζώου

Πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα συνάντηση του ΥπΑΑΤ Γιώργου Γεωργαντά με αντιπροσωπεία κτηνοτροφικών φορέων, του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας-ΣΕΚ, της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων- ΠΕΚ, του Συντονιστικού  Κτηνοτροφικών Φορέων Ανατολικής  Μακεδονίας Θράκης και του  Α.Κ.Σ. Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής. Η ατζέντα των ζητημάτων που τέθηκαν ήταν ευρεία καθώς ο κτηνοτροφικος κλάδος βρίσκεται σε μια περίοδο αναβρασμού.

 

Τα ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά του κτηνοτροφικού κόσμου ήταν:

1) Νέα ενίσχυση κτηνοτρόφων (αιγοπροβατοτρόφων, αγελαδοτρόφων, βοοτρόφων, χοιροτρόφων), σύμφωνα με την πρόταση των πιο πάνω φορέων.Ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση του ΣΕΚ,  να δοθεί η όποια νέα ενίσχυση ανά κεφαλή παραγωγικού ζώου (αιγοπρόβατα, βοοειδή, χοιρομητέρες). Επίσης τέθηκαν και τα κριτήρια για τα παραγωγικά ζώα, διαφορετικά  στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα μικρά νησιά.

2) Συζητήθηκαν ακόμη η συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών για την ΚΑΠ 2023-2027, όπου ο Υπουργός δεσμεύτηκε να γίνει και νέα συνάντηση πριν τελικά καταλήξει στην πρότασή του.  Η αντιπροσωπεία κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις.

Τέθηκαν επίσης στον Υπουργό τα ζητήματα της απόδοσης στους αιγοπροβατοτρόφους των 4 ευρώ ανά ζώο που δεν δόθηκαν το 2020 με ευθύνη του Υπουργείου, όπως και η απόδοση του κορονοεπίδοματος σε χοιροτρόφους (30-35 χοιροτρόφοι ) που άδικα εξαιρέθηκαν. Επίσης τέθηκε και το ζήτημα των νέων κτηνοτρόφων που είχαν ενταχθεί το 2014-2016 και δεν μπόρεσαν να βγάλουν άδειες λειτουργίας  των στάβλων τους όχι με δική τους ευθύνη.

You might also like