Γιώργος Βαϊόπουλος από Ελασσόνα: «Μέλλον έχουν μόνο οι μεγάλοι συνεταιρισμοί»

Ο κτηνοτρόφος και συνδικαλιστής από την Δυτική Θεσσαλία μιλάει στο Dairy News με αφορμή την παρουσία του στην Γιορτή Φέτας 2022.

Ο Γιώργος Βαϊόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, συμμετείχε στην Γιορτή Φέτας 2022 η οποία πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Ελασσόνας και στο περίπτερο του Συνεταιρισμού μάς παραχώρησε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην οποία υπεραμύνθηκε του αγροκτηνοτροφικού συνεταιρισμού και παρουσίασε λύσεις που η πολιτεία θα μπορούσε να υιοθετήσει για να αμβλυνθεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σήμερα στην ελληνική κτηνοτροφία.
Ρεπορτάζ & φωτογραφία: Θανάσης Αντωνίου

 

«Είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε για τη φέτα αλλά και να την προστατέψουμε γιατί τα προβλήματα είναι πολλά» υποστηρίζει ο μαχητικός συνδικαλιστής και συνεχίζει: «Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με τις ζωοτροφές, το κόστος ενέργειας και το συνολικό κόστος της παραγωγής κι αν δεν προστατέψουμε τον Έλληνα κτηνοτρόφο θα μειωθούν τα κοπάδια, θα μειωθεί το γάλα και ίσως δεν θα έχουμε επάρκεια για να παράγουμε φέτα».

Ο Γ. Βαϊόπουλος κατανοεί ότι αυτή τη στιγμή η κτηνοτροφία περνάει δύσκολες ημέρες σε όλη την Ευρώπη, άλλωστε η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και της ενέργειας είναι πανευρωπαϊκά φαινόμενα που οδηγούν, όπως εκτιμάει,  πολλούς κτηνοτρόφους να εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Στην Ελλάδα όμως η κατάσταση είναι ακόμα πιο ανησυχητική καθώς οι σχέσεις ανάμεσα στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση τελούν ακόμα υπό καθεστώς έντονης, εκατέρωθεν αμφισβήτησης.

«Αν η τιμή του γάλακτος μείνει κάτω από το 1,50 ευρώ το λίτρο όπως υπαινίχθηκαν λανθασμένα κάποιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, όταν αποδεδειγμένα το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί πάνω από το 1,60 ευρώ το κιλό, οδηγούμαστε σε αδιέξοδο: για ποιο λόγο κάποιος να χρεώνεται από την εκμετάλλευσή του αντί να πάει στο ταμείο ανεργίας; Γιατί να δουλεύει 365 μέρες τον χρόνο;» αναρωτιέται ο συνομιλητής μας.

Τιμή γάλακτος 1,75-1,80 ευρώ

Η γαλακτοκομική χρονιά που πέρασε για τον Συνεταιρισμό ξεκίνησε θετικά, αλλά μετά τον Μάρτιο η απότομη αύξηση των ζωοτροφών κατάφερε να εκμηδενίσει την οποιοδήποτε αύξηση πήραν οι Θεσσαλοί συνεταιριστές στην τιμή του γάλακτος. «Η μέση τιμή την προηγούμενη περίοδο ήταν 1,30 ευρώ όταν το κόστος είχε ξεπεράσει το 1,50 ευρώ. Για τη νέα περίοδο βρισκόμαστε σε επαφές, σε πρώτη φάση μεταξύ μας σαν κτηνοτρόφοι, προκειμένου να δούμε τα κόστη μας. Είδαμε λοιπόν ότι το κόστος μας έχει ξεπεράσει πλέον το 1,55 ευρώ, πηγαίνει στο 1,60. Διαπιστώσαμε λοιπόν ότι μια τιμή γύρω στο 1,75-1,80 ευρώ θα ήταν για τον παραγωγό  θα είναι ότι καλύτερο για την επόμενη σαιζόν» μας είπε ο συνεταιριστής στο περιθώριο των εκδηλώσεων στην πλατεία της Ελασσόνας.

Ο Γ. Βαϊόπουλος μας υπενθυμίζει, για μια φορά ακόμα είναι η αλήθεια, ότι από την πλευρά τους οι μεταποιητές, αντί να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα,  πιέζουν την κατάσταση από πάνω προς τα κάτω. «Δεν αντιλαμβάνονται πόσο στοιχίζει η παραγωγή ενός λίτρου γάλακτος, μας λένε πόσο πρέπει να πάει η φέτα για να την αγοράσει ο καταναλωτής. Χωρίς γάλα όμως, πως θα παραχθεί φέτα;» αναρωτιέται προβληματισμένος.

Ο Γ. Βαϊόπουλος θεωρεί ότι η λύση για την ελληνική αγροκτηνοτροφία είναι η δημιουργία μεγάλων συνεταιρισμών, όλων των προϊόντων κι όχι μόνο στο γάλα, για να έχουν φωνή και ισχύ οι παραγωγοί κι αυτό το νόημα άλλωστε είχε η παρουσία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, στη Γιορτή της Φέτας 2022, στην Ελασσόνα.

You might also like