Καραγκόγκος: «Εύχομαι να ζωντανέψει η ύπαιθρος»

Ο συνεταιριστής από την Καρυά Ολύμπου μιλάει στο Dairy News

Ο γεωπόνος Ιωάννης Καραγκόκος, είναι διευθυντής του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καρυάς Ολύμπου. Τον συναντήσαμε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Ελασσόνα, όπου ο Συνεταιρισμός συμμετείχε στην Γιορτή Φέτας και μάλιστα για πρώτη φορά.
Συνέντευξη στον Θανάση Αντωνίου

 

Πρόκειται για Συνεταιρισμό ο οποίος ιδρύθηκε πριν από τέσσερα χρόνια παράγοντας αρχικά περίπου 850 τόνους γάλα το χρόνο. Σήμερα αριθμεί 29 παραγωγούς από 18 εκμεταλλεύσεις και παράγει 1.350.000 κιλά γάλακτος σε ετήσια βάση από τα οποία 50.000 κιλά είναι γίδινο και τα υπόλοιπα πρόβειο.

Ο Αγροτικός – Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Καρυάς Ολύμπου παράγει 1.350.000 κιλά αιγοπρόβειο γάλα το χρόνο.

 

Μέχρι την προηγούμενη περίοδο το γάλα του Συνεταιρισμού κατευθυνόταν αποκλειστικά στη βιομηχανία Μπίζιος, στην Ελασσόνα. «Είμαστε ένας ορεινός Συνεταιρισμός, βρισκόμαστε σε υψόμετρο 900 μέτρων κι όπως αντιλαμβάνεστε είναι δύσκολο για μας να διακινήσουμε σε περισσότερους από έναν έμπορο το γάλα μας» μας είπε ο Ι. Καραγκόγκος, μας ενημέρωσε όμως ότι αυτό το διάστημα  ο Συνεταιρισμός  βρίσκεται σε συζητήσεις με διάφορους μεταποιητές και διαπραγματεύεται με βάση το πραγματικό κόστος για την παραγωγή ενός κιλού γάλακτος. Η τιμή που διεκδικεί είναι το 1,65 ευρώ ανά κιλό πρόβειου γάλακτος.

«Την περσινή περίοδο ξεκινήσαμε με 1,21 ευρώ ανά κιλό γάλακτος και σήμερα βρισκόμαστε στο 1,26 με βάση το τελευταίο συμβόλαιο του Αυγούστου. Ασφαλώς μπορούσαμε να πάρουμε μια καλύτερη τιμή, δεσμευόμασταν όμως με συμβόλαιο. Όσο για την τιμή που έχουμε θέσει ως στόχο αυτή την περίοδο, πιστεύουμε ότι θα την πάρουμε!» μας λέει.

Το 90% των εκμεταλλεύσεων που ανήκουν στον Συνεταιρισμό της Καρυάς Ολύμπου διαθέτουν μηχανικό αρμεκτήριο.

 

Το επόμενο διάστημα ο Αγροτικός – Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Καρυάς Ολύμπου σχεδιάζει να αποκτήσει τις δικές του παγολεκάνες ενώ στα σχέδια είναι η δημιουργία ενός σταθμού παραλαβής γάλακτος έτσι ώστε οι μεταποιητές να μπορούν να παραλαμβάνουν από ένα και μόνο σημείο απευθείας στο βυτίο, χωρίς να είναι αναγκασμένοι να περνάνε – όπως σήμερα- από όλες τις μονάδες που συνεργάζονται.

Ο Ιωάννης Καραγκόγκος ζητάει από την πολιτεία ένα σωστό θεσμικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο ο Συνεταιρισμός να δουλέψει και να παράγει αυτά που μπορεί. «Και, φυσικά, θέλουμε να ανταμειφθούμε σωστά για τον κόπο που έχουμε καταβάλει. Μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η  ευχή όλων μας  ‘να ζωντανέψει η ύπαιθρος’» μας λέει.

You might also like