Ελασσόνα: ‘Γιορτή Φέτας’ 2022 εορταστική αλλά …προβληματισμένη

Κτηνοτρόφοι απαιτούν στήριξη, τυροκόμοι αναζητούν γάλα, πολιτικοί υπόσχονται αλλά η κατάσταση δεν 'ξεκαθαρίζει'

Μετά από τέσσερα χρόνια η Γιορτή Φέτας επανέκαμψε στην Ελασσόνα, αυτή τη φορά με τον μάλλον γενικόλογο και κάπως αποπροσανατολιστικό τίτλο «Πανελλήνια Γιορτή: Φέτα και Γαστρονομία- Ελασσόνα 2022». Περίπου 40 οι εκθέτες, όχι όλοι σχετικοί με τον τίτλο της Γιορτής,  βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία της Θεσσαλικής πόλης αποτελώντας σαφώς ένα μικρό κλάσμα της δυναμικότητας της περιοχής. Λιγοστές οι εκδηλώσεις με αμιγώς κτηνοτροφικό/ τυροκομικό περιεχόμενο, αλλά μεγάλο το ενδιαφέρον όλων, εκθετών και επισκεπτών, καθώς η γιορτή συνέπεσε με την περίοδο επαφών ανάμεσα σε κτηνοτρόφους και βιομηχανία για τα νέα συμβόλαια γάλακτος, περίοδο επίσης ραγδαίων αλλαγών γενικότερα στον πρωτογενή τομέα και τη μεταποίηση.
Αποστολή/ Φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Η πρώτη ημέρα της Γιορτής Φέτας ανήκε στους πολιτικούς καθώς στο Elassona Forum το οποίο πραγματοποιήθηκε πριν από τα εγκαίνια, στην κεντρική πλατεία της πόλης κι ενώπιον ενός πολυπληθούς κοινού, τόσο οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, όσο και η αντιπολίτευση, κατέθεσαν τις απόψεις τους για την πρωτογενή παραγωγή, την κτηνοτροφία εν προκειμένω, αλλά και τις θέσεις τους γενικότερα για την ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη που επιθυμούν για τη χώρα.

Γεωργαντάς: Η ενίσχυση στους κτηνοτρόφους θα συνδεθεί με τον αριθμό ζώων και την πραγματική παραγωγή

Όπως τόνισε στον χαιρετισμό του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς, θα ξεπεράσει τελικά τα 90 εκατ. ευρώ το ποσό που θα δοθεί ως ενίσχυση στους περίπου 50.000 κτηνοτρόφους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις στο κόστος παραγωγής, που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

«Ο βασικός άξονας της στήριξης αυτής είναι η δηλωμένη και στοιχειοθετημένη παραγωγή προϊόντος, δηλαδή γάλακτος και κρέατος, σηματοδοτώντας, οριοθετώντας και τιμώντας τη δουλειά και τον καθημερινό αγώνα των πραγματικών παραγωγών» είπε ο υπουργός. Με βάση αυτό το σκεπτικό θα κατανεμηθούν 60 εκατ. στην αιγοπροβατοτροφία,  ενώ ανάλογα σημαντικές θα είναι οι ενισχύσεις στη βοοτροφία, στην πτηνοτροφία (κρεατοπαραγωγό και αυγοπαραγωγό) και στην χοιροτροφία.

Πλήθος κόσμου παρακολούθησε την έναρξη της Γιορτής Φέτας στην Ελασσόνα και το Forum στην κεντρική πλατεία.

 

 

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την αύξηση της τιμής στις ζωοτροφές ο κ. Γεωργαντάς υπενθύμισε ότι ήδη έχουν δοθεί 50 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση με βάση το 2% του τζίρου και προέτρεψε τους κτηνοτρόφους να στραφούν στην ιδιοπαραγωγή, ιδιαίτερα τώρα που για την επόμενη περίοδο εντάσσονται στις συνδεδεμένες καλαμπόκι και μαλακό σιτάρι. Πρόσθεσε ότι εξετάζεται να δοθούν κίνητρα προκειμένου να ενισχυθεί η ιδιοπαραγωγή ζωοτροφών και τόνισε για το νέο έτος θα υπάρξει στήριξη αρκετών εκατ. ευρώ  επί πλέον στους παραγωγούς, μέσω των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Σε ό,τι αφορά στην Φέτα, ο κ. Γεωργαντάς επισήμανε ότι το συγκεκριμένο προϊόν στη συνείδηση των καταναλωτών ταυτίζεται με την Ελλάδα και τόνισε ότι οι προοπτικές της στις διεθνείς αγορές είναι ανοδικές. Μέλημα της πολιτείας, όπως είπε, είναι η διασφάλιση του όγκου παραγωγής στο γάλα ώστε να μη υπάρξουν προβλήματα στην παραγωγή της φέτας και αναφέρθηκε στη, εμβληματική και ουσιαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σε βάρος της Δανίας για τη Φέτα.

Απαντώντας σε κτηνοτρόφους ο κ. Γεωργαντάς είπε ότι θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι για την αποτροπή ελληνοποιήσεων και στο γάλα και στο κρέας και προανήγγειλε νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε το πλαίσιο ελέγχων να γίνει πιο καθαρό και πιο αυστηρό, ώστε να προστατεύονται οι παραγωγοί και τα ελληνικά προϊόντα.

Ο ΥπΑΑΤ υποσχέθηκε οτι τα χρήματα της κρατικής στήριξης θα πάνε σε κτηνοτρόφους και μόνο σε …κτηνοτρόφους.

 

Αντιπολίτευση: Καθυστερημένες και ανεπαρκείς οι κυβερνητικές προσπάθειες

Εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης, αλλά και των κτηνοτρόφων που έλαβαν τον λόγο στο Elassona Forum στάθηκαν ιδιαίτερα στην καθυστερημένη απόκριση της κυβέρνησης στα προβλήματα που έχουν προκύψει, στις ανεπαρκείς επιλογές της τόσο όσο αφορά το κόστος των ζωοτροφών όσο και σε άλλα ζητήματα όπως είναι οι έλεγχοι στην αγορά. Είναι χαρακτηριστικό, όπως καταγγέλθηκε στο Forum, ότι η υποστελέχωση των ελεγκτικών οργανισμών σστην παρούσα φάση έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που ένας και μόνο ελεγκτής καλείται να εποπτεύσει ολόκληρη την Θεσσαλία των εκατοντάδων χιλιάδων ζώων και των δεκάδων τυροκομικών μονάδων.

Μαχητικός και σαφής, ο συνδικαλιστής Γιάννης Γκουρομπίνος ζήτησε μεγαλύτερη στήριξη για την πρωτογενή παραγωγή.

 

Ο Γιάννης Γκουρομπίνος, πρόεδρος στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας υποστηρίζει  ότι: «Γάλα δεν παράγεται με το καλαμπόκι στην τιμή των 40 λεπτών. Φεύγοντας από το επάγγελμα ένας κτηνοτρόφος ‘παίρνει’ μαζί του πέντε αγρότες. Είναι γεγονός ότι το προϊόν μας, το γάλα πήρε αξία. Μας τηλεφωνούν ζητώντας μας γάλα, αυτό είναι αλήθεια. Αλλά εμείς δεν μπορούμε να καρπωθούμε αυτή την υπεραξία που έχει λάβει το προϊόν μας. Ποιοι επωφελούνται; Αυτοί που διαθέτουν κεφάλαια και αποθηκεύουν ζωοτροφές». Και συμπλήρωσε: «Δεν ξέρω αν αυτό το φαινόμενο είναι τεχνητό ή συγκυριακό, αυτό που ξέρω καλά είναι ότι το ΥπΑΑΤ πρέπει να μας στηρίξει άμεσα, έπρεπε να μας έχει ήδη στηρίξει για να υπάρχει συνέχεια στην παραγωγή».

You might also like