Σπύρος Μπαλαντίνος: «Σφίγγουμε το ζωνάρι και …συνεχίζουμε»

Ο Πρόεδρος Τυροκόμων Χανίων και μέλος στο Cluster Κρητικού Τυριού, στο Dairy News

Ο Σπύρος Μπαλαντίνος, Πρόεδρος Τυροκόμων Χανίων, εκπροσωπεί 25 τυροκόμους στα Χανιά και συμμετέχει στο Cluster Κρητικού Τυριού. Από τη θέση του και με την εμπειρία του στην αγορά της Κρήτης, αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στο νησί.

 

Ζητήσαμε από τον μάχιμο Κρητικό τυροκόμο να μας περιγράψει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο νησί. «Το κλίμα γενικά είναι αρνητικό για την τυροκομία της Κρήτης» μας λέει και συμπληρώνει: «Δεν έχουμε ακόμα τα επίσημα στοιχεία της συνολικής παραγωγής τυροκομικών για την σεζόν 2021 – 2022 στην Κρήτη, φαίνεται όμως ότι υπάρχει πτώση.  Από τα πρώτα οριστικοποιημένα στοιχεία που αφορούν το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου παρατηρούμε μειώσεις στις παραγωγές σκληρών τυριών έως και 40%».

Σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, ο οποίος συμμετείχε στην τελευταία γενική συνέλευση που πραγματοποίησε το Cluster Κρητικού Τυριού ,  φέτος τα τυροκομεία βρέθηκαν, όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε,  στην ‘τέλεια καταιγίδα’. Αρχικά οι κτηνοτρόφοι δέχτηκαν μεγάλες πιέσεις με την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών και την αύξηση στην ενέργεια και τα καύσιμα, έτσι  αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε μείωση των κοπαδιών ενώ πολλοί δεν τάισαν σωστά και δεν παρήγαγαν μεγάλες ποσότητες γάλακτος.

Στιγμιότυπο από παλαιότερη προωθητική ενέργεια του Cheese Cluster της Κρήτης.

 

Οι μεγάλοι βιομήχανοι κατεβαίνουν στην …Κρήτη

Παράλληλα στην Κρήτη υπάρχει και η έντονη παρουσία των γαλακτοβιομηχανιών από την ηπειρωτική χώρα που έχουν δημιουργήσει σταθμούς συγκέντρωσης γάλακτος στο νησί και, σε κάποιο βαθμό, πιέζουν κι αυτοί την όλη κατάσταση σε τιμές και ποσότητες. «Η Κρήτη είναι ένα νησί το οποίο έχει την δυνατότητα να παράγει πολύ περισσότερο γάλα, όμως για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει μια οργανωμένη αύξηση της παραγωγής. Αυτή τη στιγμή οι ποσότητες που φεύγουν από το νησί, ουσιαστικά προορίζονταν για την παραγωγή Κρητικών τυριών. Τέλος τον κύκλο της ‘τέλειας καταιγίδας’ τον ολοκληρώνουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι επιχειρήσεις αυτή την στιγμή. Την μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών σε συνάρτηση με τις αυξήσεις σε ενέργεια, μεταφορές και πρώτες ύλες καθώς και την έλλειψη συλλογικότητας του κλάδου της τυροκομίας στην Κρήτη».

Το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Dairy News παρουσιάστηκαν ανακατατάξεις όσο αφορά τις παραδόσεις γάλακτος καθώς αρκετοί κτηνοτρόφοι της Κρήτης παρέδωσαν γάλα στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες της ηπειρωτικής Ελλάδας οι οποίες είτε πληρώνουν με ανταγωνιστικούς όρους ή προσφέρουν στους κτηνοτρόφους άλλου είδους παροχές (π.χ. ζωοτροφές).

Είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη τιμών γάλακτος για το φθινόπωρο που έρχεται, καθώς σύμφωνα με τον Σπύρο Μπαλαντίνο η τιμή θα αυξηθεί αλλά η κατάσταση είναι ακόμα ρευστή, εφόσον ήδη οι τιμές των ζωοτροφών πέφτουν, ενώ η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών μειώνεται και σε ένα μήνα μπορεί να είναι όλα τα δεδομένα διαφορετικά. «Εκτός τις πιέσεις που δέχεται η κτηνοτροφία, τίθεται και το ζήτημα  του πως θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα αυξημένα κόστη τα μικρά και τα μεσαία τυροκομεία» μας προειδοποιεί ο Κρητικός τυροκόμος. Αν για τις μεγάλες βιομηχανίες οι οικονομίες κλίμακας επιτρέπουν αγορές γάλακτος σε υψηλότερες τιμές, π.χ.  της τάξης του 1,40 ευρώ το λίτρο που ακούγεται σήμερα, για τους μικρούς του κλάδου κάτι τέτοιο πιθανόν να μην είναι βιώσιμο.

«Ένα κιλό Φέτα χρειάζεται περίπου 4 κιλά γάλα για να παραχθεί, ενώ η Γραβιέρα Κρήτης θέλει επτά κιλά γάλα, οπότε το κόστος του γάλακτος σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι 9,80 ευρώ ανά κιλό Γραβιέρας» μας λέει ο συνομιλητής μας κι εξηγεί: «Για να μπορέσει ο τυροκόμος να διαχειριστεί αυτό το κόστος γάλακτος, τα υπόλοιπα λειτουργικά κόστη του και την ποσοστιαία αύξηση της τιμής που ζητάει το λιανεμπόριο, θα πρέπει η γραβιέρα να περάσει τα 20 ευρώ το κιλό».

Μας πληροφορεί μάλιστα ότι ήδη σε σουπερμάρκετ της Κρήτης παρατήρησε ότι κάποιο τυροκομείο πουλάει μια απλή (όχι ωρίμανσης, κλπ) Γραβιέρα Κρήτης στην τιμή των 17,94 ευρώ το κιλό. «Ποιος θα την αγοράσει; Ήδη έχει συρρικνωθεί το εισόδημα των Ελλήνων ενώ η πώληση στο εξωτερικό απαιτεί συντονισμένες προσπάθειες καθώς προς το παρόν οι εξαγωγές είναι λίγες. Η υπερβολική αύξηση της τιμής θα καταστήσει τα Κρητικά τυριά είδος πολυτελείας και ο καταναλωτής πιθανώς να τα αντικαταστήσει από ‘Γραβιέρες’ άγνωστης προέλευσης. Πρέπει να αυξηθεί η τιμή των προϊόντων αλλά να γίνει προσπάθεια να παραμείνουν οι τιμές σε βιώσιμα επίπεδα» μας λέει προβληματισμένος.

Ο σεφ και συγγραφέας Ηλίας Μαμαλάκης συμμετέχει σε προωθητικές ενέργειες του Cluster των κρητικών τυριών.

 

Μπορεί να βοηθήσει ο τουρισμός;

Θα μπορούσε ο τουρισμός να αναζωπυρώσει την αγορά της τυροκομίας; Ο Σπύρος Μπαλαντίνος μας δήλωσε ότι, «Ο τουρισμός δεν έχει δώσει ουσιώδεις διεξόδους ακόμα στην κρητική τυροκομία και σε αυτό φταίμε και τα τυροκομεία. Έπρεπε όλα τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια να έχουν εντάξει τοπικά προϊόντα στο μενού τους, όμως παλιότερα λόγω κόστους ήταν δύσκολο. Υπάρχει τα τελευταία χρόνια μια αύξηση των προϊόντων που χρησιμοποιούνται στην εστίαση και στα ξενοδοχεία καθώς γίνονται προσπάθειες ανάδειξης της Κρητικής κουζίνας και της μεσογειακής διατροφής, όμως έχουμε πολύ δρόμο ακόμα για να φτάσουμε εκεί που πρέπει. Ήδη με το Cluster, συζητάμε για τη δημιουργία ενός δικτύου επισκέψιμων τυροκομείων σε όλη την Κρήτη, το οποίο θα αναδείξει τα Κρητικά τυροκομικά και θα ενισχύσει τους δεσμούς με τα εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται την Κρήτη».

Στην Κρήτη υπάρχουν σήμερα περίπου 120 αδειοδοτημένα τυροκομεία, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων είναι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, με περιορισμένο αριθμό εργαζομένων. Αυτό δεν είναι απαραίτητα αρνητικό καθώς, όπως μας εξηγεί ο πρόεδρος των τυροκόμων, το μικρό μέγεθος  δίνει στην επιχείρηση τη ευελιξία να ανταπεξέλθει στις αρνητικές συνθήκες που επικρατούν. «Η κρητική τυροκομία επιβιώνει εξαιτίας του οικογενειακού κλίματος που επικρατεί στις επιχειρήσεις. Στα δύσκολα, σφίγγουν το ζωνάρι και συνεχίζουν… » . Επιμένει όμως ότι η δύναμη θα βρεθεί μόνο με την συνεργασία γι’ αυτό και τονίζει τον ρόλο των πρόσφατων πρωτοβουλιών.

«Βασικό για την επιβίωση του κλάδου στο νησί θεωρώ ότι είναι και το να μαζευτούμε σε ένα τραπέζι και να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις όλοι μαζί. Όσες από αυτές μπορούμε. Να ζητήσουμε τη στήριξη της πολιτείας και να χρηματοδοτηθούν δράσεις στην κατεύθυνση αυτή. Για αυτό δουλεύουμε πολύ το τελευταίο διάστημα και με το Cluster Κρητικού Τυριού» μας λέει ο Σπύρος Μπαλαντίνος.

You might also like