ΕΦΧΕ: Εγκαλεί ΔΕΛΤΑ και Ελληνικά Γαλακτοκομεία

Για την αδικαιολόγητη μείωση της τιμής του αγελαδινού γάλακτος

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει τη δράση δύο γαλακτοβιομηχανιών στην προσπάθεια να μειωθεί η τιμή παραγωγού έδωσε στη δημοσιότητα η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) ενώ παράλληλα προειδοποιεί με τον πιο έντονο τρόπο οτι η γαλακτοπαραγωγός αγελαδοτροφία της χώρας απειλείται με αφανισμό. Ανακοίνωσε μάλιστα οτι θα προχωρήσει σε σύγκληση πανελλήνιας συνάντησης των Ελλήνων κτηνοτρόφων της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας.

 

Και εάν τα τελευταία χρόνια συνιστά μια μόνιμη διαπίστωση ότι η απουσία εθνικού σχεδιασμού και η έλλειψη ουσιαστικού ενδιαφέροντος από πλευράς της Πολιτείας, έχουν απομακρύνει τον Έλληνα από την πρωτογενή παραγωγή, αυτό που βιώνουμε εσχάτως είναι πραγματικά άνευ προηγουμένου. Είναι γεγονός ότι εδώ κι έναν χρόνο ζούμε μία πολύ ιδιαίτερη περίοδο, λόγω των διεθνών εξελίξεων που έχουν οδηγήσει σε ισχυρές ανατιμήσεις αγαθών και προϊόντων, πρωτίστως λόγω του αυξημένου ενεργειακού κόστους. Είναι επίσης γεγονός, ότι σε αναντίστοιχο βαθμό πλήττεται η πρωτογενής παραγωγή, με την κτηνοτροφία να επωμίζεται το μεγαλύτερο βάρος. Οι τιμές των ζωοτροφών έχουν εκτιναχθεί, με αυξήσεις που υπερβαίνουν το 70%, ενώ οι ανατιμήσεις στο κόστος ηλεκτρικού ρεύματος και πετρελαίου πλαισιώνουν την εικόνα των υπέρμετρων οικονομικών απαιτήσεων που καλείται να αντιμετωπίσει ο Έλληνας κτηνοτρόφος.

Παραπλάνηση του κοινού

Σε αυτή τη συγκυρία κι ενώ οι διεθνείς τιμές γάλακτος παρουσίασαν μια άμεση αντισταθμιστική αύξηση, οι γαλακτοβιομηχανίες της χώρας μας κατά την προσφιλή τους τακτική, επέδειξαν αδικαιολόγητη καθυστέρηση να αποκριθούν στην ήδη διαμορφωμένη και διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση. Αλλά ακόμα κι όταν το έπραξαν, αυτό έγινε με χαρακτηριστική βραδύτητα και διστακτικότητα προσαρμογής σε βιώσιμες τιμές για τον παραγωγό.


Ηχηρό αποτέλεσμα αυτής της μεθοδολογίας ήταν η πτώση κατά περίπου 10% στο παραγόμενο αγελαδινό γάλα για το έτος 2022 έναντι του 2021 στην χώρα μας, λόγω αδυναμίας ικανοποιητικής σίτισης των ζώων και των μαζικών σφαγών.

Όπως αποδείχτηκε όμως, τα χειρότερα δεν είχαν έρθει ακόμα. Η χρήση εισαγόμενου συμπυκνώματος αντί του φρέσκου ελληνικού γάλακτος σε μια σειρά γαλακτοκομικών προϊόντων, καταδείχτηκε κάτι παραπάνω από μια βολική συνήθεια για κάποιες ελληνικές γαλακτοβιομηχανίες. Η απουσία ελέγχου και η ανεύθυνη εταιρική στάση που έχει καταστήσει την παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού μάλλον τον κανόνα, παρά την εξαίρεση, οδήγησαν σε πρωτοφανή φαινόμενα ασυδοσίας!

  • Πώς είναι δυνατόν η ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος να επαρκεί για το 1/3 των καταναλωτικών μας αναγκών σε γαλακτοκομικά και σχεδόν όλα τα σχετικά προϊόντα στο ράφι να αναγράφουν ότι παράγονται «αποκλειστικά από ελληνικό φρέσκο γάλα»;
  • Πώς είναι δυνατόν εισαγόμενα τυριά να ανασκευάζονται και να χρησιμοποιούν παραπλανητικά για το κοινό προσωνύμια όπως «Τρικαλινό», «Μακεδονικό» κοκ;
  • Πώς είναι δυνατόν οι τιμές του ελληνικού νωπού γάλακτος να καθορίζονται ευθέως και ανταγωνιστικά προς τα εισαγόμενα συμπυκνώματα υψηλής θερμικής επεξεργασίας;
  • Πώς είναι δυνατόν οι γαλακτοβιομηχανίες να επικαλούνται ότι τους περισσεύει το ελληνικό γάλα σε μια χώρα εξόχως ελλειμματική στην παραγωγή του;
  • Πώς είναι δυνατόν οι καταναλωτές να βιώνουν πολλαπλές αυξήσεις στο ράφι την ώρα που γίνονται μειώσεις στις τιμές των Ελλήνων κτηνοτρόφων;

Η καταγγελία 

Καταγγέλλουμε επώνυμα τις γαλακτοβιομηχανίες Ελληνικά Γαλακτοκομεία ΑΕ (Όλυμπος, Ροδόπη, Τυράς) και ΔΕΛΤΑ για τις μειώσεις που πραγματοποίησαν στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος για το μήνα Δεκέμβριο! Καταγγέλλουμε ανοιχτά τη δεδηλωμένη πρόθεση τους για περαιτέρω μειώσεις τους επόμενους μήνες! Προειδοποιούμε το σύνολο των υπόλοιπων ελληνικών γαλακτοβιομηχανιών να μην παρασυρθούν επιπόλαια σε παρεμφερείς τακτικές που είναι εγκληματικές για τον ελληνικό πρωτογενή τομέα στο σύνολό του, αφού η εθνική αγροτική οικονομία είναι άμεσα εξαρτώμενη από την κτηνοτροφία!

Προχωρούμε άμεσα σε σύγκληση πανελλήνιας συνάντησης των Ελλήνων κτηνοτρόφων της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας και σε δράσεις ενημέρωσης του καταναλωτικού κοινού! Καλούμε στο πλευρό μας κάθε φορέα και θεσμό που κινείται με γνώμονα το συμφέρον της εθνικής οικονομίας και του δικαιώματος πρόσβασης του Έλληνα πολίτη σε ποιοτικά εγχώρια προϊόντα!


Απευθύνουμε έκκληση στο καταναλωτικό κοινό να αποδοκιμάσει έμπρακτα αυτούς που συνειδητά και αναίσχυντα καταστρέφουν την ίδια εθνική παραγωγή που τους οδήγησε σε ισολογισμούς και κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων!

Ο Έλληνας κτηνοτρόφος έχει μάθει να αντιμετωπίζει αδιαμαρτύρητα και περήφανα την σκληρή καθημερινότητα, αφού εργάζεται πρωί και βράδυ, χωρίς το δικαίωμα σε διακοπές, αργίες ή προσωπική ασθένεια. Και η στάση μας δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική, την έσχατη αυτή στιγμή, γνωρίζοντας πλέον καλά πως η προσπάθεια μας να αποτρέψουμε τον αφανισμό της ελληνικής κτηνοτροφίας θα είναι και η τελευταία μάχη που μας αναλογεί να δώσουμε!

You might also like