Agritrack: Καινοτομία στην ψηφιοποίηση της αλυσίδας του γάλακτος

Ο Βλάσης Τσέζος παρουσιάζει την πλατφόρμα για την αλυσίδα γάλακτος

Η Agritrack είναι μια εταιρεία startup που απευθύνεται στην γεωργία και παρέχει ολοκληρωμένη πλατφόρμα αυτοματοποίησης διαδικασιών  με στόχο την ψηφιοποίηση, τη βελτίωση της ιχνηλασιμότητας και την αποτύπωση της ποιότητας των τροφίμων στο πεδίο με τον συνδυασμό τεχνολογιών IoT, Immutable Ledger (π.χ. BlockChain) και Machine Learning.
Κείμενο: Βλάσης Τσέζος, CEO της Agritrack. Φωτο: TDM System

 

Η αλυσίδα του γάλακτος είναι μια δυναμική αλυσίδα, που στην Ελλάδα μόνο έρχεται να συντονίσει περίπου 45.000 παραγωγούς πρόβειου / γίδινου γάλακτος και περίπου 2.500 παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος. Είναι σύνθετη αλυσίδα και απαιτεί τη συνεργασία πολλών μερών, τα οποία, μάλιστα, έχουν αντικρουόμενα συμφέροντα.

Το πρόβλημα

Φαντάζεστε το μέγεθος του προβλήματος που προκύπτει στην διαδικασία υπολογισμού, εάν αυτές οι συναλλαγές βασίζονται σε χειρόγραφα. Εδώ βρισκόμαστε σήμερα: Ένας μεγάλος όγκος πληροφοριών των διακινήσεων γάλακτος βασίζεται σε μη ψηφιοποιημένες διαδικασίες που αυξάνουν την πολυπλοκότητα και το κόστος. Η χρήση χειρόγραφων, οι πολλαπλές και μεταχρονολογημένες καταχωρήσεις, οι καθυστερήσεις ενημέρωσης, οι λάθος εκτιμήσεις, η απώλεια ελέγχου της αλυσίδας, καθώς, επίσης, και το υψηλό κόστος επιδεινώνουν την αλυσίδα γάλακτος. Άρα, πώς μπορούμε να προστατέψουμε αυτήν τη σημαντική ελληνική βιομηχανία με τόσα εξαγώγιμα ΠΟΠ προϊόντα και δη της Φέτας;

Η λύση

Για να απλοποιηθεί το πρόβλημα, καθίσταται αναγκαία η διασφάλιση δύο σημαντικών παραγόντων:

α. Ψηφιοποίηση των διεργασιών

β. Διασφάλιση της εγκυρότητας και της διαφάνειας/αξιοπιστίας των πληροφοριών

Η λύση πρέπει να στοχεύει στην συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων, με την παροχή πληροφοριών ποιότητας και διακίνησης σε πραγματικό χρόνο, σ’ όλα τα στάδια της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας. Να έχει τη δυνατότητα να διασφαλίσει το «αδιάβλητο» της πληροφορίας, ώστε όλα τα μέρη της εξίσωσης να αισθάνονται ασφάλεια για την ποιότητα.

Η Agritrack έρχεται να αλλάξει την εικόνα της αλυσίδας του γάλακτος, δημιουργώντας το DairyTrack, μια πλατφόρμα βασισμένη στην τεχνολογία Blockchain και Internet of Things (IoT), που ψηφιοποιεί τις διεργασίες γάλακτος, διασφαλίζοντας, όπως ποτέ άλλοτε, την ποιότητα και αξιοπιστία της παραγωγής και προσδίδοντας σε αυτήν προστιθέμενη αξία. Η Agritrack, μια νεοφυής εταιρεία και μέλος του Elevate, με την πλατφόρμα της καταγράφει στοιχεία της γεωργικής παραγωγικής αλυσίδας και συλλέγει πληροφορίες ποιότητας τροφίµων σε πραγµατικό χρόνο στο πεδίο, ώστε τα ενδιαφερόµενα µέρη (παραγωγοί, βιοµηχανίες, καταναλωτές) να λαμβάνουν καλύτερες αποφάσεις, συνεισφέροντας σε µια πιο βιώσιµη γεωργική παραγωγή και ανάπτυξη. Ένα ασφαλές λογισμικό πολλαπλών παραγόντων βασισμένο στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τους Αμετάβλητους Πίνακες Ενημερώσεων (Immutable Ledger / Blockchain).

Η ενημέρωση ποιότητας και ιχνηλασιμότητας, η δυνατότητα πρόσβασης σε πληροφορίες σχετικά με την ποιότητά τους, το «ταξίδι» τους σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας καθώς και η «ευφυΐα» του λογισμικού να εντοπίζει ακραία γεγονότα και να προτείνει διορθωτικές/βελτιωτικές ενέργειες σε πραγματικό χρόνο, θα εξελιχθούν σε απαραίτητες συνθήκες ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων.

Οφέλη & έρευνα

Η πλατφόρμα «λύνει» τα χέρια σε όλους τους συμμετέχοντες της αλυσίδας. Καταφέρνει να επιτύχει απλή και αυτόματη καταγραφή σε όλες τις συναλλαγές γάλακτος με κύριους χρήστες τους οδηγούς. Καταφέρνει να επιτύχει, επίσης, ασφαλή ψηφιοποίηση παραστατικών, ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των κτηνοτρόφων, των συνεταιρισμών και παραληπτών. Οι χρήστες γραφείου έχουν πρόσβαση σε “real time business intelligence” της αλυσίδας τους και ειδοποιούνται για τυχόν αποκλίσεις.

Η πλατφόρμα Dairy Track έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζει στον τελικό καταναλωτή στο supermarket, την ιστορία της προέλευσης (provenance and quality) του συγκεκριμένου γαλακτοκομικού προϊόντος με τη χρήση ενός απλού QR Code στην συσκευασία. Έτσι, έμμεσα δημιουργείται μια πιστοποίηση ποιότητας και ο καταναλωτής έχει ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών για να πάρει τις καλύτερες αποφάσεις.

Έλεγχος ποιότητας στο πεδίο

Με απώτερο σκοπό την επέκταση της πλατφόρμας, η Agritrack σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Αϊντχόβεν υλοποιούν έγκυρες εκτιμήσεις στο πεδίο και σε πραγματικό χρόνο στα ποσοστά λίπους και πρωτεΐνης στο γάλα. Σύντομα, η πλατφόρμα θα ενσωματώσει αυτήν τη λειτουργία, ώστε οι κτηνοτρόφοι και οι οδηγοί να μπορούν να «διαβάσουν» το γάλα και να έχουν την ανάλυση γι’ αυτές τις βασικές παραμέτρους που προσδιορίζουν την αξία του.


Στην κεντρική φωτογραφία, ο Βλάσης Τσέζος, CEO της Agritrack παρουσιάζει σε συνέδριο τις λύσεις για την πρωτογενή παραγωγή. Η Agritrack είναι ελληνική νεοφυής επιχείρηση τεχνολογίας, που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 με έδρα στην Άνοιξη Αττικής. Πληροφορίες https://agritrack.io

You might also like