Πρώτο, κυβερνητικό  ‘ναι’ για τον νέο ΕΛΓΟ- Δήμητρα

Καταψήφισε ή απείχε όλη η αντιπολίτευση

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού Δήμητρα, σύσταση και λειτουργία φορέα διαχείρισης Παραδοσιακού Ελαιώνα ‘Αμφισσας και άλλες διατάξεις για την ενίσχυση της αγροτικής ανάπτυξης».

 

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν μόνο οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε για τη θέση που κρατήσει κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν το σχέδιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ απέχει από τις κοινοβουλευτική διαδικασία.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως μια μεγάλη τομή  για το ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο, οργάνωση και λειτουργία του Οργανισμού. «Σήμερα γίνεται πραγματικότητα ένα ‘στοιχειωμένο νομοσχέδιο’», είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης εξηγώντας ότι «Έπρεπε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια για να αποκτήσει ο ΕΛΓΟ-Δήμητρα το δικό του νόμο, για να αποδείξει ότι αντέχει και ότι η ύπαρξή του έχει προστιθέμενη αξία για τον Έλληνα αγρότη και κτηνοτρόφο».

Ο Γ. Γεωργαντάς στην Βουλή (φωτο Γιώργος Κονταρίνης EUROKINISSI)

 

Όπως σημείωσε, με το παρόν νομοσχέδιο επιδιώκεται η θεσμική αναβάθμιση του Οργανισμού και εξασφαλίζεται η βελτιστοποίηση της δράσης του στους τομείς της αγροτικής έρευνας και εκπαίδευσης, της πιστοποίησης, των ελέγχων διακίνησης γάλακτος και κρέατος και της καταγραφής, διατήρησης και αξιοποίησης των εθνικών φυτικών και ζωικών πόρων.

«Με γνώμονα μάλιστα την εμπειρία που αποκτήθηκε από την δωδεκάχρονη λειτουργία του Οργανισμού, το νομοσχέδιο προβαίνει σε οργανωτικές αλλαγές, επικαιροποιεί τους σκοπούς του Οργανισμού,  αναβαθμίζει την δραστηριότητά του στην αγροτική έρευνα και συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη και  αποδοτικότερη δράση του στον τομέα της πιστοποίησης αγροτικών προϊόντων» είπε ο ΥπΑΑΤ.

Σημαντικό χαρακτηρίστηκε από τον υπουργό το άρθρο 19 με το οποίο θεσμοθετείται η Επιτροπή προσδιορισμού Ορίων αποδόσεων γάλακτος. Αντικείμενό της θα είναι ο προσδιορισμός με επιστημονικά κριτήρια των ορίων απόδοσης γάλακτος, καθώς και κάθε άλλο στοιχείο για την παραγωγή τυροκομικών προϊόντων ΠΟΠ, όπως τα πρωτεϊνικά κλάσματα. Έτσι, θα υπάρχει ένας αντικειμενικός, αξιόπιστος και άμεσος τρόπος για την αντιμετώπιση κάθε επιχειρούμενης νοθείας.

Ο Γ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε τέλος στην πρόβλεψη περί ακατάσχετου των οικονομικών ενισχύσεων που δίνονται λόγω επιβολής μέτρων εξυγίανσης ζωικού κεφαλαίου και των ενισχύσεων που χορηγούνται για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία.

Καταψήφισε η αντιπολίτευση

Ο  Βαγγέλης Αποστόλου, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ  στον νομό Ευβοίας και πρώην ΥπΑΑΤ κατά τη τόνισε ότι το ν/σ όμως που δημοσιεύτηκε μετά τη διαβούλευση είναι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήρθε προς συζήτηση στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, κάτι που καταγγέλθηκε κι από διάφορους θεσμικούς φορείς.  Μάλιστα ο πρώην υπουργός ανέφερε πως το οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ- Δήμητρα και ορισμένοι εμπλεκόμενοι φορείς απέρριψαν το ν/σ  ως απαράδεκτο.

 

Σύμφωνα με τον Β. Αποστόλου, «Ο ΕΛΓΟ- Δήμητρα έχει τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το βασικότερο εργαλείο υπεράσπισης της ποιοτικής υπόστασης του αγροτοδιατροφικού τομέα της χώρας μας»  και πρόσθεσε πως «Οι δυνατότητες του ΕΛΓΟ- Δήμητρα έχουν σημαντική παρέμβαση και σε χώρους που λειτουργούν συμπληρωματικά με τον αγροτικό και είναι το δασικό οικοσύστημα της χώρας μας».

Ο πρώην υπουργός κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση  δεν έχει εφαρμόσει την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης του γάλακτος και του κρέατος στα ζωικά προϊόντα που κατοχύρωσε με νόμο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μετά από έντονη και επίπονη διαβούλευση στο πλαίσιο της ΕΕ, με σκοπό της διαφάνεια της αγοράς και την αποφυγή παραπλάνησης του καταναλωτή.

Η θέση του ΚΚΕ

Το νομοσχέδιο του υπουργείου ΥπΑΑΤ κωδικοποιεί και εμβαθύνει τη λειτουργία του ΕΛΓΟ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια για την κερδοφορία των μονοπωλίων του αγροτοδιατροφικού τομέα, τόνισε η βουλευτής του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου. Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση προωθεί το νομοσχέδιο αυτό με άλλοθι τα προβλήματα ενός οργανισμού που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση 4 υπηρεσιών το 2011, την ώρα που οι εργαζόμενοι σε αυτόν ζητούν να αποσυρθεί, καθώς μεροληπτεί εξόφθαλμα υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων.

 

Η Δ. Μανωλάκου κατήγγειλε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο περιλαμβάνει δυνατότητα ιδιωτικοποίησης αρμοδιοτήτων του οργανισμού, ενώ όπως τόνισε προβλέπεται επίσης ότι οι οικονομικοί πόροι, εκτός από την κρατική χρηματοδότηση που είναι ούτως ή άλλως πολύ χαμηλή, υπάρχει ένας εκτενέστατος κατάλογος χρηματοδοτικών πηγών όπως ΣΔΙΤ και χορηγίες. Ακόμα, επισήμανε ότι με τις διατάξεις οι συνθήκες εργασίας θα επιδεινωθούν. Με βάση τα παραπάνω υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει το νομοσχέδιο επί της αρχής.

You might also like