Tsitsopoulos Bros: Πορεία ανάπτυξης σε περιβάλλον αβεβαιότητας

Η Tsitsopoulos Bros συμμετείχε στην DAIRY EXPO 2022 με βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών τροφίμων & μηχανήματα επεξεργασίας

Η εταιρεία Tsitsopoulos Bros ιδρύθηκε το 2014, ως συνέχεια ατομικής επιχείρησης του πατέρα τους με δραστηριότητα στην τεχνική υποστήριξη και κατασκευή μηχανολογικού εξοπλισμού, από το 1985, με έδρα την Σκύδρα.
Συνέντευξη: Θανάσης Αντωνίου. Φωτογραφίες: Θ.Α. & Γιώργος Διαμαντάκης

Κατασκευάζει και υποστηρίζει τεχνικά την ελληνική αγορά με ανοξείδωτα βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών τροφίμων, μηχανήματα επεξεργασίας τροφίμων και συστήματα άντλησης και καταγραφής υγρών τροφίμων. Τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει έντονη συνεργασία με ηγετικές επιχειρήσεις της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων -ιδιαίτερα στον κλάδο της βιομηχανίας γάλακτος, φρούτων και λαχανικών- καλύπτοντας, μέσα από μια γκάμα μηχανημάτων, το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγικής διαδικασίας. Κατασκευάζει βυτία με αυτόνομα διαμερίσματα και με χωρητικότητες που κυμαίνονται από 4.200 λίτρα (με χειροκίνητο σύστημα, για μικρά τυροκομεία) μέχρι 21.500 λίτρα (για μεγάλες βιομηχανικές μονάδες).

Διεθνείς συνεργασίες

Στις εγκαταστάσεις της κατασκευάζονται βυτιοφόρα μεταφοράς υγρών τροφίμων και συστήματα καταγραφής και μέτρησης καθώς και πλήρεις ανοξείδωτες γραμμές επεξεργασίας, με βάση τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές των μηχανημάτων, ενώ όλες οι κατασκευές της φέρουν Σήμανση Συμμόρφωσης/CE. Πέραν των συναλλαγών της με την εγχώρια αγορά, η εταιρεία Tsitsopoulos Bros έχει πραγματοποιήσει, μέχρι τώρα, εξαγωγές μηχανημάτων σε χώρες, όπως η Κύπρος, η Γερμανία, η Ιταλία και η Βουλγαρία.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η εταιρεία αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα κορυφαίες βιομηχανικές και τεχνολογικές μάρκες, όπως η Anderson-Negele (αμερικανο-γερμανική πολυεθνική εταιρεία με ειδίκευση στα αισθητήρια όργανα καταγραφής και τα συστήματα μέτρησης υγρών), την Proces-Data (δανέζικη εταιρεία βιομηχανικού εξοπλισμού) και την Bartec (γερμανική εταιρεία με δραστηριότητα στα συστήματα προστασίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων).

Απασχολεί, σήμερα, 8 άτομα και 4 σε εποχική βάση. Ο κατασκευαστικός χώρος εκτείνεται σε 1.350 τ.μ. και γραφεία 100 τ.μ., ενώ, το 2022, κατέγραψε αύξηση του τζίρου της σε σχέση με το 2021.

Αυτή, ακριβώς, η ενθαρρυντική εικόνα μάς έφερε στο περίπτερο της εταιρείας, στην MDF EXPO 2022, όπου μας υποδέχτηκε ο ένας εκ των ιδιοκτητών και τεχνολόγος τροφίμων, Ιωάννης Τσιτσόπουλος, με τον οποίο συζητήσαμε την γκάμα των θεμάτων που απασχολούν την εταιρεία αλλά και την αγορά, αυτό το διάστημα της τόσο εντυπωσιακής, όσο και  ανησυχητικής ρευστότητας.

«Είμαστε χώρα με αρκετούς επιστήμονες, μηχανολόγους, χημικούς μηχανικούς κ.ά. με πολλές γνώσεις, έχουμε και καλά Πανεπιστήμια. Θα έλεγα ότι είμαστε κορυφαίοι στην επεξεργασία τροφίμων» Γιώργος Τσιτσόπουλος

Το περίπτερο της Tsitsopoulos Bros στην DAIRY EXPO 2022, στο Metropolitan Expo

 

Από την Σκύδρα στον κόσμο

Μια επιχείρηση από την Σκύδρα με διεθνείς συνεργασίες κι αντιπροσωπείες δεν μπορεί παρά να προκαλεί το ενδιαφέρον, ειδικά, μάλιστα, σε μια εποχή που η εκβιομηχάνιση και η ανάπτυξη της χώρας συνεχίζουν να είναι το μέγα ζητούμενο. «Η Σκύδρα είναι ένα κομβικό σημείο για την πρωτογενή παραγωγή της χώρας κι εμείς είμαστε εκεί πολλά χρόνια και γνωρίζουμε καλά την περιοχή. Με ορμητήριο, όμως, την Σκύδρα, έχουμε αναπτύξει πελατολόγιο σε όλη την Ελλάδα και εκτός αυτής» μας λέει ο Ιωάννης Τσιτσόπουλος και μας ενημερώνει ότι η επόμενη μεγάλη συνεργασία τους θα είναι στην Κύπρο, σε μονάδα εξευγενισμού ελαιόλαδου για την παραγωγή παγωτού.

Οι εξαγωγές της Tsitsopoulos Bros έχουν υποστεί τις συνέπειες του πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία κι έχει επηρεάσει ολόκληρη την παραγωγική Ευρώπη, ενώ ο κορωνοϊός, ευτυχώς, δεν είχε σχεδόν καμία επίπτωση στην δραστηριότητά τους. «Ο πόλεμος είναι πιο δύσκολη υπόθεση από την πανδημία, διότι, σήμερα, παρατηρούμε έλλειψη σε πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή βιομηχανικού εξοπλισμού. Για παράδειγμα, έχουν αλλάξει πολλοί κωδικοί στα αισθητήρια όργανα που εισάγουμε, ενώ ένα όργανο, σήμερα, καλείται να  εξυπηρετήσει δύο και τρεις λειτουργίες. Οι κατασκευαστές του εξωτερικού συρρικνώνουν το κωδικολόγιό  τους για να πετύχουν οικονομίες κλίμακας» μας εξηγεί.

Στην συζήτησή μας παρεμβαίνει ο αδελφός του,  μηχανολόγος μηχανικός, Γεώργιος Τσιτσόπουλος, ο οποίος μας επισημαίνει πως η τεχνολογία θα αναπτυχθεί κι άλλο τα επόμενα χρόνια, κάνοντας πιο εύκολη τη ζωή του επαγγελματία. Την ίδια στιγμή, όμως, οι συναλλαγές έχουν δυσκολέψει. «Ενώ οι κατασκευαστές του εξωτερικού ζητούν να προπληρωθούν τα μηχανήματά τους, εμείς καλούμαστε να λειτουργήσουμε σε μια αγορά, την ελληνική, που έχει συνηθίσει σε μακροχρόνια πίστωση» σχολιάζει.

Η βιομηχανία του γάλακτος αποτελεί αυτήν τη στιγμή τον κορυφαίο πελάτη της Tsitsopoulos Bros και σε αυτόν τον κλάδο διαθέτει ευρύ φάσμα συνεργασιών. Η κατασκευή του βυτιοφόρου, το σύστημα καταγραφής και άντλησης αλλά και η μετά την πώληση υποστήριξη είναι οι κύριες απαιτήσεις των γαλακτοβιομηχανιών προς τις οποίες ανταποκρίνεται η Tsitsopoulos Bros. Η εταιρεία, όμως, ασχολείται και με τη δημιουργία σταθμών παραλαβής στα εργοστάσια γάλακτος, την εγκατάσταση συστημάτων φιλτραρίσματος για τη μείωση του μικροβιακού φορτίου του γάλακτος, την εγκατάσταση συστημάτων CIP κ.ά.

«Οι τυροκόμοι αναζητούν νέες συνεργασίες και ψάχνουν να βρουν κάτι ευέλικτο. Μας ενδιαφέρει να δημιουργούμε προϊόντα στα μέτρα και με βάση τις ανάγκες του πελάτη. Άλλωστε, οι κατασκευές μας είναι hand made» Ιωάννης Τσιτσόπουλος

Ευελιξία σε δύσκολους καιρούς

Ζητάμε από τους συνομιλητές μας ένα σχόλιο για την ευρύτερη αγορά, έτσι όπως αυτή διαμορφώνεται από τα ιδιαίτερα γεγονότα των τελευταίων μηνών (πόλεμος, ενεργειακή κρίση, αύξηση τιμών κ.ά.) και ο Ιωάννης Τσιτσόπουλος αναλαμβάνει να μας κατατοπίσει: «Η αύξηση της τιμής του γάλακτος δεν έχει αλλάξει δραματικά την κατάσταση. Μάλιστα, ακούσαμε από κάποιους παραγωγούς ότι προτιμούσαν το προηγούμενο καθεστώς των χαμηλών τιμών και των χαμηλών κοστολογίων, καθώς το περιθώριο κέρδους ήταν μεγαλύτερο. Όσο αφορά τη βιομηχανία, παρατηρείται έλλειψη γάλακτος, διότι έχουν μειωθεί τα εκτρεφόμενα κοπάδια. Μάλιστα, γνωστές εταιρείες στην βόρεια Ελλάδα φέρνουν γάλα από την Κρήτη για να κάνουν τη δουλειά τους… ».

Η Tsitsopoulos Bros, μια εταιρεία που βρίσκεται πια στα χέρια μιας νεότερης γενιάς επιστημόνων κι επαγγελματιών, θέλει να πρωταγωνιστήσει στο μέλλον. Γνωρίζει, όμως, πως για να το πετύχει αυτό πρέπει να είναι ευέλικτη. Έτσι, στράφηκε, πέρα από τη μεταφορά, σε μηχανήματα που έχουν να κάνουν με τον εξευγενισμό ελαιόλαδου, σε βραστήρες υπό κενό για τη δημιουργία νέων προϊόντων με όλα τα θρεπτικά  συστατικά τους αλώβητα από την επεξεργασία κ.ά. «Δημιουργούμε προϊόντα που διαθέτουν μεγαλύτερη ‘οικονομική αξία’ σε σχέση με αυτά που  αντικαθιστούν. Μας ενδιαφέρει η καινοτομία και, συνεχώς, σχεδιάζουμε νέα μηχανήματα. Δεν είναι στην ιδεολογία μας να μένουμε στάσιμοι… » μας λέει ο Ιωάννης Τσιτσόπουλος.

 

You might also like