Κωνσταντίνος Ζήσιμος: «Ας δείξουμε όλοι σεβασμό στην φέτα»
Το Dairy News συζητάει με τον Λαμιώτη τυροκόμο
Πληθωρικός, αιρετικός αλλά και συνεπής με τις απόψεις του, μαχητικός για τα συμφέροντα της ελληνικής τυροκομίας, αλλά με καθαρή αντίληψη για το τι συμβαίνει στην κτηνοτροφία, ο Κωνσταντίνος Ζήσιμος, ο οποίος, σήμερα, έχει πλέον ένα σημαντικό χέρι βοήθειας από τον γιο του Βασίλειο, μας μιλάει για όλους και για όλα.
Συνέντευξη & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου
Γόνος κτηνοτροφικής οικογένειας και ενεργός κτηνοτρόφος κι ο ίδιος, ο Κωνσταντίνος Ζήσιμος έχει περίπου μια πενταετία που κάνει βήματα προς τα… πίσω, αφήνοντας πλέον περισσότερο επαγγελματικό χώρο και χρόνο στον γιο του Βασίλειο, ο οποίος έχει αποφοιτήσει από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων.
Το Dairy News τούς συνάντησε στην Λαμία, επισκέφτηκε τα δύο καταστήματά τους στην πόλη της Φθιώτιδας και είχε μαζί τους μια μακρά συζήτηση για το σύνολο της κτηνοτροφικής και τυροκομικής ατζέντας, μέρος μόνο της οποίας καταγράφουμε στις γραμμές που ακολουθούν.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα όσα μας εκμυστηρεύτηκαν ο Λαμιώτης τυροκόμος κι ο γιος του, η εταιρεία τους βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στο κατώφλι σημαντικών εξελίξεων. Αναμένουν την έγκριση επιδότησης, προκειμένου να προχωρήσουν σε μετεγκατάσταση του ιδιόκτητου τυροκομείου τους. Η νέα μονάδα θα έχει μεγαλύτερη δυναμικότητα, θα εξοπλιστεί με ακόμα πιο σύγχρονο εξοπλισμό, θα αναβαθμιστεί ενεργειακά κ.λπ.
Τα προϊόντα του τυροκομείου όπως είναι γνωστό διανέμονται σε όλη την Στερεά Ελλάδα, σε Βόλο, Θεσσαλονίκη και σε επιλεγμένα καταστήματα στην Αθήνα. Μέσα στο 2022, ο Κωνσταντίνος Ζήσιμος κυκλοφόρησε αρκετά νέα προϊόντα, όπως αγελαδινό γάλα, αγελαδινό και κατσικίσιο γιαούρτι. Ας τον ‘ακούσουμε’ μιας και οι απόψεις του έχουν πάντα έντονο ενδιαφέρον.
Μνημόνια & πανδημία
«Δεν θα έλεγα ότι μνημόνια και πανδημία είχαν κάποια ιδιαίτερη επίπτωση πάνω μας κι αυτό όχι γιατί είμαστε… πλούσιοι, αλλά γιατί μια ζωή εδώ, στην Λαμία, στην Ρούμελη γενικότερα, είχαμε… μνημόνιο: πάντα δουλεύαμε πολύ και πληρωνόμασταν λίγο. Πάντα τα προϊόντα μας πωλούνταν σε τιμές μικρότερες από την πραγματική τους αξία κ.ά. Δεν μας έφταιξε ούτε το μνημόνιο ούτε ο κορωνοϊός. Θα έπρεπε εδώ και πολλά χρόνια κάτι να είχε αλλάξει».
Κτηνοτροφία
«Η κτηνοτροφία κινδυνεύει σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπάρχει γιατρειά. Θα στέλνατε το παιδί σας να γίνει κτηνοτρόφος στον Παρνασσό, να μένει το βράδυ σε… «σαλέ» και να πουλάει το γάλα 4 ευρώ το λίτρο; Μάλλον, όχι. Τα παιδιά μεταναστεύουν, φεύγουν στις πόλεις. Αυτοί που έχουν το DNA στο αίμα τους είναι λίγοι και λιγοστεύουν. Γι’ αυτό λέω: να πάει 2,20 ευρώ το γάλα!».
«Όλα τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα της χώρας έχουν μέλλον και δεν συμφωνώ καθόλου με την άποψη ότι πρέπει να επικεντρωθούμε μόνο π.χ. στην φέτα ή το γιαούρτι και να αφήσουμε τα υπόλοιπα. Εντάξει, γκούντα ας βγάλουν οι άλλοι, δεν έχουμε τόσο γάλα. Εμείς έχουμε κασέρι, ένα εκπληκτικό παγκόσμιο προϊόν!»
Σεβασμός στο ΠΟΠ
«Η χώρα ποτέ δεν είχε επάρκεια κρέατος ή γάλακτος. Όταν η φέτα κάποτε πουλιόταν στην Ελλάδα στις εξευτελιστικές τιμές των 4 ή 5 ευρώ, κάποιοι συνάδελφοί μου -και σωστά όπως αποδείχθηκε- αναζήτησαν και βρήκαν νέες αγορές, τις οποίες η φέτα γρήγορα κατέκτησε. Συγχαρητήρια, λοιπόν, σε εκείνους τους ‘αγωνιστές’. Οι αγορές άνοιξαν, λάτρεψαν το προϊόν. Πρέπει, λοιπόν, να έχουμε ‘σημαία’ μας αυτήν τη σπουδαία αναγνώριση που μας έχει δοθεί, το ΠΟΠ. Είναι ακριβή η φέτα στα 11 ευρώ; Μα, το κοστολόγιό της φτάνει πλέον τα 8,5-9 ευρώ! Πώς θα πληρωθεί ο κτηνοτρόφος, που είναι όλη μέρα στο βουνό, κάθε μέρα, όλον τον χρόνο, χωρίς να κάνει διακοπές ή γιορτές και στο τέλος, του δίνουν 300 ευρώ σύνταξη; Ο καταναλωτής, βέβαια, έχει δίκιο, αλλά αυτό που βλέπω είναι ότι το κόστος της παραγωγής αυτού του ονομαστού ΠΟΠ τυριού έχει αυξηθεί κατακόρυφα κι αυτό το παγκόσμιο και ‘τίμιο’ προϊόν πρέπει να αποκτήσει την αξία του και να το σεβαστούμε. Ζήτηση υπάρχει, τυριά δεν υπάρχουν, πλέον, στα ψυγεία. Οι παραγωγοί της φέτας λιγοστεύουν, το γάλα μειώθηκε λίγο, η αξία του προϊόντος, όμως, αυξάνεται, έτσι, δεν θεωρώ περίεργο το γιατί αυξάνεται η τιμή του γάλακτος. Κι αν θέλετε τη γνώμη μου, η τιμή παραγωγού κανονικά θα πρέπει να φτάσει τα 2,20 ευρώ το λίτρο το πρόβειο και 1,50 ευρώ το γίδινο. Κατάγομαι από κτηνοτροφική οικογένεια, εκτρέφω ζώα κι ο ίδιος κι έχω επίγνωση αυτών που λέω».
Διεπαγγελματική Οργάνωση
«Έχει λιμνάσει η υπόθεση της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας και λυπάμαι. Δυστυχώς, αυτοί που βρίσκονται επί των οργανωτικών θεμάτων της παίζουν σε μεγάλο ταμπλό. Δεν μου λέει πολλά πράγματα η Διεπαγγελματική. Μου λένε, όμως, πολλά οι υπηρεσιακοί έλεγχοι, οι οποίοι γίνονται και φέρνουν αποτελέσματα. Τα νέα παιδιά που στελεχώνουν τις υπηρεσίες του δημοσίου ελέγχουν με μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα. Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός: όταν ανακαλύπτει να πωλείται στην χονδρική φέτα στην τιμή των 4-5 ευρώ, ξέρει ότι θα πρέπει να κάνει έλεγχο».
Λιανεμπόριο: μακριά…
«Πριν από τέσσερα χρόνια, μέσω γνωστού, κλείστηκε ένα ραντεβού για να δω υπεύθυνο αγορών σε μεγάλη λιανεμπορική αλυσίδα, στην Αθήνα, η οποία ήθελε να αγοράσει φέτα. Πήγα στο ραντεβού, μπήκα στο γραφείο του υπευθύνου, ο οποίος, αφού με χαιρέτησε κι αφού με ρώτησε αν έχω και μπορώ να διαθέσω φέτα για το σουπερμάρκετ -εκείνο το διάστημα υπήρχε πράγματι πρόβλημα στην πώληση της φέτας και τα ψυγεία όλων μας ήταν γεμάτα- μού είπε: ‘Κύριε Ζήσιμε, για να μην χάνουμε τον χρόνο μας και σας καθυστερώ, αν σκοπεύετε να ζητήσετε πάνω από 3 ευρώ το κιλό, δεν έχει νόημα να συζητήσουμε’».
Βασίλειος Ζήσιμος
Γιος τυροκόμου είσαι. Σπουδαστής ήσουν. Τώρα, όμως, είσαι πια επαγγελματίας. Πώς βλέπεις τα πράγματα;
Δεν είναι εύκολα. Υπάρχουν αρκετά προβλήματα, αλλά κατάλαβα πως πρέπει να αφιερώσεις χρόνο δουλειάς και να έχεις ‘καθαρό’ μυαλό.
Ποια είναι τα σχέδιά σου για το τυροκομείο;
Υπάρχουν κάποιες μελέτες που έχουμε κάνει με τον πατέρα μου και προσπαθούμε χρόνο με τον χρόνο να τις υλοποιήσουμε. Στόχος μας είναι να εκσυγχρονίσουμε την παραγωγή, διότι, όπως γνωρίζετε, δεν υπάρχουν πια διαθέσιμα εργατικά χέρια και πρέπει να βασιζόμαστε όλο και περισσότερο στα μηχανήματα.
Τι λείπει από το τυροκομείο σε αυτήν τη φάση;
Σκεφτόμαστε να κυκλοφορήσουμε μια νέα γκάμα προϊόντων, ενώ στόχος μας παραμένει η εξαγωγή προϊόντων μας.
Τι θυμάσαι από την Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων;
Εξαιρετική. Μάθαμε πολλά πράγματα εκεί πέρα και βοηθηθήκαμε. Κρατάω ακόμη επαφές τόσο με τους καθηγητές μου, όσο και με κάποιους συμμαθητές που φοιτήσαμε μαζί.
Σε ποιες χώρες θα ήθελες να ταξιδέψεις για μια περαιτέρω τυροκομική ενημέρωση;
Γερμανία και Ολλανδία σε πρώτη φάση, καθώς θεωρώ ότι είναι δύο χώρες που έχουν κάνει μεγάλα βήματα στην τυροκομία, και μετά στην Ιταλία.