Ισαακίδης Γεννάδιος: 25 χρόνια στη βιομηχανία τροφίμων

Συζητάμε με τον μηχανολόγο μηχανικό Χρήστο Ισαακίδη, 2η γενιά της εταιρείας

Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων δραστηριότητας στον κλάδο της κατασκευής ανοξείδωτων ειδικών κατασκευών για τη βιομηχανία τροφίμων, το Dairy News συνομίλησε με τον μηχανολόγο μηχανικό Χρήστο Ισαακίδη που βρίσκεται σήμερα– ως δεύτερη γενιά πλέον- στο τιμόνι της θεσσαλονικιώτικης εταιρείας Γεννάδιος Ανοξείδωτες Κατασκευές.
Κείμενο & φωτογραφίες: Θανάσης Αντωνίου

 

Με έδρα στην Νέα Μαγνησία στην δυτική Θεσσαλονίκη, η εταιρεία Ισσακίδης Γεννάδιος  κατασκευάζει προϊόντα, τα οποία απευθύνονται στις επιχειρήσεις τροφίμων -κυρίως τυροκομικές εταιρείες- που επιζητούν την ανώτερη δυνατή ποιότητα στα ανοξείδωτα τμήματα της παραγωγικής γραμμής τους ή ακόμα τυχόν εξειδικευμένες κατασκευές.

Ο ιδρυτής της εταιρείας και πατέρας του συνομιλητή μας, ο Γεννάδιος Ισσακίδης είναι ένας ακόμα από τους προκομένους ομογενείς που ήρθαν από την Γεωργία της Σοβιετικής Ένωσης, για να αναζητήσουν την τύχη τους στην μητέρα πατρίδα. Εκεί, εργαζόταν ως τεχνικός σε εργοστάσιο παραγωγής πολεμικών αεροσκαφών Μινγκ και ήταν υπεύθυνος για τις περίπλοκες σωληνώσεις των μαχητικών. Μετά την πτώση της ΕΣΣΔ, ο Γεννάδιος Ισαακίδης πήρε την οικογένειά του και ήρθε στην Ελλάδα, στην Θεσσαλονίκη, όπου και δούλεψε αρχικά στον χώρο των ανοξείδωτων κατασκευών, ως υπάλληλος, για σύντομο χρονικό διάστημα. Κάποια στιγμή, το 1997, αποφάσισε να ξεκινήσει τη δική του επιχείρηση.

«Εκείνο το διάστημα, ο πατέρας μου είχε πολλές προτάσεις συνεργασίας από τυροκόμους που γνώριζαν κι εκτιμούσαν τη δουλειά του. Έτσι, η νέα εταιρεία, που δημιούργησε, ξεκίνησε, έχοντας παραγγελίες πριν καν ιδρυθεί» μας λέει χαμογελώντας ο Χρήστος Ισαακίδης, τον οποίον συναντήσαμε στην πρόσφατη Dairy Expo 2022, στο Metropolitan Expo. «Αρχικά, όλη η οικογένεια εργάστηκε και στήριξε τον πατέρα μου, ο οποίος έπρεπε να δουλεύει από το πρωί μέχρι το βράδυ… » θυμάται ο Χρ. Ισαακίδης.

Ο Χρήστος Ισαακίδης στο περίπτερο της εταιρείας του στην Dairy Expo 2022

 

Ανάπτυξη από το 2000

Η επιτυχία δεν άργησε να έρθει, καθώς από το 2000 και μετά, η εταιρεία ακολουθεί συνεχή ανοδική πορεία και πραγματοποιεί συστηματικά επενδύσεις για την ανανέωση του εξοπλισμού και την επέκταση των δραστηριοτήτων της. «Οι επενδύσεις έφεραν δουλειές, γνωρίσαμε πολλούς τυροκόμους και δημιουργήσαμε μαζί τους σχέσεις φιλίας που διατηρούνται εδώ και 20 χρόνια» μας λέει ο Χρήστος για τον πατέρα του Γεννάδιο, έναν γεννημένο πωλητή που εντυπωσιάζει με τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει και συνδιαλέγεται με διευθυντές γαλακτοκομικών εργοστασίων και ιδιοκτήτες τυροκομικών επιχειρήσεων.

Αυτήν τη στιγμή, η εταιρεία δραστηριοποιείται σε Ελλάδα, σε βαλκανικές χώρες και την Κύπρο, με αντικείμενο την κατασκευή βυτίων για την παραλαβή και τη μεταφορά του γάλακτος, ενώ, παράλληλα, παράγει δεξαμενές ωρίμανσης φέτας, ανατροπείς για γραμμές παραγωγής φέτας κ.ά. Η εταιρεία σχεδιάζει συχνά νέα προϊόντα. Ως επί το πλείστον, όμως, η παραγωγή της στηρίζεται στις ανάγκες και τις παραγγελίες των πελατών της. «Επισκεπτόμαστε τυροκομεία, βλέπουμε τη διαδικασία της τυροκόμισης ζωντανά και σκεφτόμαστε λύσεις. Κατόπιν, προχωράμε στην κατασκευή προϊόντων» μας λέει ο νεαρός μηχανολόγος.

Βυτίο μεταφοράς γάλακτος χωρητικότητας  6.500 λίτρων

 

Η σύγχρονη αγορά

Μιας και η κουβέντα το έφερε να μιλήσουμε για τους τυροκόμους, ρωτάμε τον Χρήστο Ισαακίδη τη γνώμη του για το πώς διαμορφώνεται η σύγχρονη αγορά. «Υπάρχουν αρκετοί μικροί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι επιθυμούν να δημιουργήσουν κάτι καινούργιο και να περάσουν στην τυροκομία. Και το είδαμε αυτό έντονα στην Dairy Expo 2022» μας λέει και συμπληρώνει: «Υπάρχει, επίσης, μια δεύτερη κατηγορία παραγωγών που μεταποιούν 1.000-2.000 λίτρα την ημέρα και μια τρίτη κατηγορία επιχειρήσεων, οι οποίες μεταποιούν μέχρι και 20 τόνους την ημέρα και βλέπω σε όλες αυτές τις κατηγορίες έντονο ενδιαφέρον για επενδύσεις και τεχνολογική αναβάθμιση».

Κλείνουμε τη συζήτησή μας με τον νεαρό επιχειρηματία, ζητώντας του τη γνώμη του για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον επιχειρηματικό κόσμο. «Τα αναπτυξιακά προγράμματα  που δίνονται στην Ελλάδα είναι μεγάλες ευκαιρίες και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Το 90% των πελατών μας κάνουν δουλειές μέσω αυτών ακριβώς των προγραμμάτων. Νομίζω πως είμαστε τυχεροί που μπορούμε να βασιστούμε σε αυτά» μας λέει.

Όσο αφορά το γενικότερο κλίμα της οικονομίας, ο Χρήστος Γεννάδιος θεωρεί ότι η οικονομική κρίση είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο που δεν πρέπει να μας αποθαρρύνει. «Θα ζοριστούμε, αυτό είναι σίγουρο. Δεν θα περπατήσουμε σε πούπουλα. Η ελληνική αγορά, όμως, είναι δυνατή και θα τα καταφέρει να πρωταγωνιστήσει και στο εξωτερικό» μας εξομολογείται.

Ισαακίδης Γεννάδιος Ανοξείδωτες Κατασκευές

Συμπλήρωσε φέτος 25 χρόνια δραστηριότητας και σκοπεύει να συνεχίσει τις επενδύσεις. Κάποιες από αυτές θα αφορούν κτηριακές εγκαταστάσεις. Όμως, αυτά τα σχέδια  αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Απασχολεί 12-15 άτομα κατά περιόδους, ενώ συνεργάζεται και με δίκτυο μηχανουργείων για την κάλυψη των αναγκών της.

You might also like