ΕΛΓΑ & ΟΠΕΚΕΠΕ: εκσυγχρονισμός και ορθή λειτουργία

Σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων Χανίων και Ρεθύμνου

Προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ είναι, μέσω ενίσχυσης της αγροτικής εκπαίδευσης και της έρευνας, να υπάρξει ολοκληρωμένη ανάπτυξη στον πρωτογενή τομέα, αλλά και τα ελληνικά προϊόντα να γίνουν πιο ανταγωνιστικά διεθνώς.

 

Σε δηλώσεις, που έκανε μετά από σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων των Χανίων και του Ρεθύμνου τόνισε ότι προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι:

  1. ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του ΕΛΓΑ, σημειώνοντας ότι αυτό θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή,
  2. η σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, με διαφάνεια και δικαιοσύνη, μιας και ο Οργανισμός δεν είναι αυτόνομο κρατίδιο και
  3. η εφαρμογή της πολιτικής νερού, για σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας.

 

Για τον ΕΛΓΑ συγκεκριμένα δεσμεύθηκε ότι ο εκσυγχρονισμός του κανονισμού του θα είναι το πρώτο νομοθέτημα που θα έλθει από το Υπουργείο στη Βουλή. Αναφερόμενος όμως στον ΟΠΕΚΕΠΕ σημείωσε ότι ο Οργανισμός δεν έχει αποκτήσει τον βηματισμό που θα ήθελε.

«Χρειάζεται εντατική δουλειά. Θέλουμε να υπάρχει διαφάνεια, ηρεμία, αξιοπιστία, κάτι που επιδιώκεται και από τα στελέχη του ΥΠΑΑΤ αλλά και από τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ που κατάλαβαν ότι ο Οργανισμός δεν είναι αυτόνομο κρατίδιο. Είναι εποπτευόμενος φορέας. Ελέγχεται και εποπτεύεται από το ΥΠΑΑΤ και θα εκτελεί με ευλάβεια και διαφάνεια όλα αυτά που προβλέπονται από τη σύσταση λειτουργίας του». Και προσέθεσε: «Βήμα βήμα, αλλά με ταχύτητα, απαντούμε στις αγωνίες των αγροτών ώστε να υπάρξει ηρεμία. Έχουμε δρόμο να διανύσουμε γιατί όντως υπάρχουν ζητήματα που δεν έχουν λυθεί».

Κάνοντας αναφορά στα προβλήματα που δημιουργεί η κλιματική κρίση μίλησε για την ανάγκη στοχευμένων δράσεων ιδίως σε ό,τι αφορά στη διασφάλιση υδάτινων πόρων. Παράλληλα έκανε λόγο για «τσουνάμι» προβλημάτων που δημιούργησε η κλιματική κρίση και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά σημείωσε ότι είναι ικανοποιημένος από την εμπιστοσύνη που βλέπει στο βλέμμα των συνομιλητών του παραγωγών.

Ο ΥΠΑΑΤ, κατά την διάρκεια των συναντήσεων του στα Χανιά, επισκέφθηκε δυο από τα σημαντικότερα ερευνητικά κέντρα της χώρας, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και το Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου. Ο Διευθυντής του Μ.Α.Ι.Χ. Δρ. Γιώργος Μπαουράκης ξενάγησε τον ΥπΑΑΤ στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου και τον ενημέρωσε για το σημαντικό ερευνητικό έργο που επιτελείται εκεί. Ο ΥπΑΑΤ επισήμανε την ανάγκη ισχυροποίησης της παρουσίας νέων στον πρωτογενή τομέα, επισημαίνοντας ότι «Πρέπει να κάνουμε το επάγγελμα του αγρότη πιο ελκυστικό», θέτοντας ως στόχο έως το τέλος της τετραετίας να έχουν ενταχθεί στον πρωτογενή τομέα 60.000 νέο επιπλέον».

 

 

You might also like