Νικόλαος Τάχας: «Να γίνουν διορθωτικές παρεμβάσεις στην πρωτογενή παραγωγή»

Ο τυροκόμος κι εκπρόσωπος της Ένωσης Μεταποιητών Γάλακτος μιλάει στο DNews

Ο Νικόλαος  Τάχας από την Ένωση Μεταποιητών Γάλακτος και επικεφαλής της εταιρείας  ‘Αγρόκτημα Τάχα’ από το Ελευθέριο Λάρισας, ο οποίος ευτυχώς δεν επλήγη από τις πλημμύρες,  μάς έδωσε τη δική του εικόνα για τις πλημμύρες στην Θεσσαλία.

 

«Μπορεί να μην έχουμε πρόβλημα στην επιχείρησή μας αλλά όταν πνίγεται το σπίτι του γείτονα δεν μπορούμε παρά να είμαστε αναστατωμένοι. Τα χωριά γύρω από την Λάρισα είναι αυτή τη στιγμή αποκλεισμένα, πολλές τυροκομικές επιχειρήσεις έχουν υποστεί ζημίες και μένει να περάσουν οι μέρες, να απεγκλωβιστούν οι άνθρωποι, να έχουν πρόσβαση στις επιχειρήσεις τους γιατί αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να τις προσεγγίσουν διότι το οδικό δίκτυο είναι κλειστό. Στη συνέχεια, κομμάτι- κομμάτι να συνθέσουμε και πάλι το παζλ» μας λέει ο Θεσσαλός τυροκόμος.

Όπως μας ενημέρωσε στον νομό Λάρισας το ρεύμα αποκαθίσταται ενώ υπάρχουν σε κάποια τυροκομεία γεννήτριες οι οποίες καλύπτουν μέρος των κρίσιμων αναγκών των τυροκομείων ένα από αυτό είναι τα ψυγεία. Ο κάθε επιχειρηματίας προσπαθεί αυτή τη στιγμή να διασφαλίσει την προστασία του τελικού προϊόντος.

Νικόλαος Τάχας: Ένωση Μεταποιητών Γάλακτος & ‘Αγρόκτημα Τάχα’

 

Οι κτηνοτρόφοι

Η σκέψη του Ν. Τάχα είναι αυτή τη στιγμή στους συνεργάτες του κτηνοτρόφους. «Είναι πιο εκτεθειμένοι στο πρόβλημα, πάντα ήταν οι πιο εκτεθειμένοι σε κάθε καιρικό φαινόμενο» μας λέει προβληματισμένος και συμπληρώνει: «Εμείς οι υπόλοιποι μπορούμε να πούμε ότι έχουμε τουλάχιστον έναν τοίχο πάνω από τα κεφάλια μας, είτε είμαστε σε γραφεία, είτε δουλεύουμε σε εργοστασιακούς χώρους. Αυτοί οι άνθρωποι είναι εκτεθειμένοι ανά πάσα ώρα και στιγμή, οπότε χρήζουν μιας ιδιαίτερης φροντίδας και μέριμνας έτσι ώστε να αποκατασταθούν γρήγορα οι ζημιές – που είναι μεγαλύτερες από κάθε άλλη επαγγελματική κατηγορία- και να επιστρέψουν στην κανονικότητα».

Τα πρώτα μέτρα

Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση βρίσκονται, σύμφωνα με τον Ν. Τάχα, στη σωστή κατεύθυνση. Ο ίδιος επισημαίνει όμως πως  οι ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και των επαγγελματιών που επλήγησαν ποικίλουν. «Αυτά τα μέτρα είναι ένα πρώτο βήμα, θα χρειαστούν όμως από εκεί και πέρα πολλές παρεμβάσεις για να στηριχθεί η πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή. Κανένας δεν θα αρνηθεί τις αναγκαίες διορθωτικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν στην γεωργία και την κτηνοτροφία» μας τονίζει με νόημα.

You might also like