ΙΓεΠ & ΓΠΑ για την κλιματική αλλαγή και τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

Στόχος, η αποφυγή μιας ακόμα αγροτικής εξόδου

Πλέον δεν μιλάμε για κλιματική αλλαγή, αλλά για μια κλιματική κρίση, τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουμε ήδη όλοι, με καταστροφικές για κάποιους συνέπειες.

 

Με αφορμή την ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Γεωργίας & Τροφίμων και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για τις σοβαρές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον αγροτικό τομέα και έπειτα από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν και έπνιξαν μεγάλο μέρος του θεσσαλικού κάμπου, οι συμμετέχοντες «φοβούνται» για μια ακόμα «έξοδο» του αγροτικού πληθυσμού.

Σημαντική αλλά όχι ολοκληρωτική καταστροφή

Η Θεσσαλία αποτελεί τη 3η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας με πληθυσμό σχεδόν 700.000 κατοίκους(σύμφωνα με  την απογραφή του 2021). Εκεί παράγεται πάνω από το 5% του συνολικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ), ενώ καθίσταται μια από τις πιο σημαντικές παραγωγικές πηγές της χώρας σε αγροτικά προϊόντα, όπως γάλα, κρέας, τυρί, κλπ. Η καταστροφή του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και του νομού Μαγνησίας μπορεί να είναι σημαντική αλλά όχι ολοκληρωτική, όπως δήλωσαν οι συμμετέχοντες στην ημερίδα. Για κάποιους αποτελεί μια ολική καταστροφή σίγουρα, αλλά αν θεωρήσουμε ότι στην περιοχή της Θεσσαλίας υπάρχουν καταγεγραμμένα 1,5 εκατ. αιγοπρόβατα, αυτή τη στιγμή η απώλεια του ζωικού κεφαλαίου υπολογίζεται στο 10%.

Ωστόσο αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμα και αυτό το μικρό σχετικά ποσοστό, σε σχέση με αυτά που ακούγονται στην τηλεόραση καθημερινά και από ανθρώπους, οι οποίοι δεν είναι ειδικοί, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρότατες ανατιμήσεις στα τρόφιμα και προϊόντα αγροτικής παραγωγής, τα οποία παρήγαγε η περιοχή της Θεσσαλίας, σε ελλείψεις γάλακτος στην εγχώρια αγορά και συνεπώς σε αυξήσεις στα γαλακτοκομικά είδη και όχι μόνο.

Ανάκαμψη και στήριξη του αγροτικού κόσμου

Η ανάκαμψη, όπως ανέφεραν, θα έρθει για τους κατοίκους και αγρότες της περιοχής σε περίπου 1,5 με 2 χρόνια, και αυτό αν οι διαδικασίες λειτουργήσουν σωστά και οι αρμόδιοι φορείς κινηθούν γρήγορα. Παρόλα αυτά όμως οι αποζημιώσεις φαίνεται πως θα δοθούν μετά το καλοκαίρι.

Και τώρα γεννιέται το πολύ μεγάλο ερώτημα: Πώς αυτοί οι άνθρωποι θα καταφέρουν να στηριχθούν και από ποιον; Όταν έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στο κράτος και στους κρατικούς φορείς, όταν μετά τον Ιανό, αφού κατάφεραν να ορθοποδήσουν, ξαναχτυπήθηκαν από μια άλλη κλιματική καταστροφή και αυτό είναι ένα συχνό φαινόμενο για τις θεσσαλικές περιοχές. Και γιατί αποδίδονται όλα στο ρόλο της κλιματικής αλλαγής και όχι στην αδυναμία ή αστοχία των κρατικών οργάνων; Αναγκαία καθίσταται η μελέτη και οι επιτόπιες επισκέψεις, η συνεργασία του ακαδημαϊκού κόσμου με τους κυβερνητικούς φορείς, ενώ η διαχείριση του νερού και η κατασκευή των εγγειοβελτιωτικών έργων στη χώρα μας υστερούν, εκλείπει η μεθοδολογία και η οργάνωση σε όλο τους το φάσμα.

Η αποκατάσταση της ζωικής παραγωγής θα χρειαστεί χρόνο και χρήμα, καθώς οι πλημμύρες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του ζωικού κεφαλαίου στη Θεσσαλία. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ξένων γενετικών υλικών από άλλες περιοχές, θα ζητηθεί από τους κτηνοτρόφους όμορων νομών να πουλήσουν νεαρά ζώα σε πληγέντες συναδέλφους τους, ώστε σε περίπου 1,5 χρόνο να έχουν παραγωγή. Προϋπόθεση βέβαια είναι η αποκατάσταση των εγκαταστάσεων και προσπάθεια εύρεσης ντόπιων φυλών προς πώληση, για να μπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να σταθούν για άλλη μια φορά στα πόδια τους.

Το έργο της πολιτείας έχει δύο άξονες που διαμορφώνονται ως εξής: προσαρμογή, μέσα από έργα και μετριασμός της κατάστασης, με την εφαρμογή νέων μέτρων. Το κόστος της κλιματικής κρίσης, και οι επιπτώσεις στην οικονομία και την αγροτική παραγωγή, είναι τεράστιο και δυστυχώς είναι δύσκολο για μια χώρα, όπως η Ελλάδα, να ανταπεξέλθει. Οι επιπτώσεις δεν μετρούνται μόνο οικονομικά αλλά αφορούν και την επίδραση  αυτών των καταστροφών στον αγροδιατροφικό τομέα και την ποιότητα της μεσογειακής διατροφής, όταν ο πυρήνας της αγροτικής παραγωγής της χώρας, έχει σχεδόν ολοκληρωτικά, υποστεί ανεπανόρθωτες ζημιές.

 

You might also like