
Τσόλκας, ΔΕΛΤΑ: Αναταραχή προκαλούν τα γεωπολιτικά θέματα
Στο πλαίσιο του συνεδρίου «Η Ελλάδα Μετά VII»: Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα
Σε πάνελ με θέμα «Η πραγματικότητα της αγοράς» βρέθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ, Χρήστος Τσόλκας, στο πλαίσιο μιας σειράς συνεδρίων με θέμα «Η Ελλάδα Μετά VII» Ασυμμετρίες και εθνική ατζέντα.
Ο κος Τσόλκας μίλησε για τις έντονες πληθωριστικές αυξήσεις και την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά, έπειτα από περιόδους παρατεταμένων και συνεχών οικονομικών και όχι μόνο κρίσεων. Οι γεωπολιτικές συγκρούσεις, η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και η ορθή αξιολόγηση των επιχειρήσεων βρίσκονται στην ατζέντα των εταιρειών για το επόμενα χρόνια.
Όπως ανέφερε και ο ίδιος, στη συζήτηση του με τη δημοσιογράφο Δήμητρα Καδδά, «Για να αντέξουν οι επιχειρήσεις πρέπει να υπάρξει ένα οικονομικό μοντέλο που επιβραβεύει τις εταιρείες που δημιουργούν υπεραξία, για το οικοσύστημα στο οποίο δραστηριοποιούνται, σε τομείς όχι μόνο οικονομικούς αλλά κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς. Σε μια μικρή χώρα όπως η Ελλάδα, η διάθεση για συνεργασία, συζήτηση, συμφιλίωση, συγκατάβαση θα μας κάνει στο μέλλον πιο ευέλικτους και ανθεκτικούς, για να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες».
Με βάση στοιχεία της Eurostat, τον μήνα Οκτώβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα επιταχύνθηκε με αλματώδεις ρυθμούς, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη οι τιμές στα βασικά καταναλωτικά αγαθά κινήθηκαν πιο ομαλά. Ιδιαίτερα τα τρόφιμα, και πιο συγκεκριμένα τα γαλακτοκομικά προϊόντα έφτασαν να έχουν διπλάσια τιμή, σε σχέση με πέρυσι. Από τον Ιούλιο μέχρι και τον Αύγουστο σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ πήραν μια αύξηση 2%, ενώ η φέτα τείνει να εξελιχθεί σε προϊόν πολυτελείας. Ο διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ απαντά: «Το 2022 οδηγηθήκαμε σε πολλαπλές απότομες ανατιμήσεις και άρα σε μια πληθωριστική πίεση εξαιτίας της αύξησης των συντελεστών κόστους. Αν παρατηρήσει κανείς τους δείκτες τιμών καταναλωτή στα τρόφιμα, το τελευταίο τρίμηνο-τετράμηνο, θα δείτε ότι υπάρχει μια σταθεροποίηση. Τους επόμενους μήνες έχουμε ελπίδες ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα πάει καλύτερα».
Όπως φαίνεται και από όσα ειπώθηκαν, τόσο από τον κ. Τσόλκα, όσο και από τον κ. Απόστολο Πεταλά, Γενικό Διευθυντή της (νεοσύστατης)Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδας (ΕΣΕ), που συμμετείχε στο πάνελ σχετικά με την πραγματική εικόνα της αγοράς, φαίνεται ότι ο ανταγωνισμός λειτουργεί πλήρως. «Όταν μια εταιρεία θέλει να πουλήσει τα προϊόντα της πιο ακριβά, ο καταναλωτής ορθολογικά θα πάει στο φθηνότερο προϊόν. Άρα αν είναι ασύμφορο να πουλάει κάποιος ακριβά, θα προσαρμόσει την τιμή του. Οι τιμές έχουν να κάνουν με την ορθή λειτουργία του ανταγωνισμού» συμπλήρωσε ο κ. Τσόλκας.
Σχετικά με την αξιολόγηση των επιχειρήσεων ανέφερε: «Αλλαγή του τρόπου που αντιμετωπίζονται οι επιχειρήσεις. Να μην αξιολογούνται μόνο οικονομικά αλλά να μπουν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, όπου να υπάρχουν κίνητρα και ενθάρρυνση για εταιρείες που προσδίδουν υπεραξία, στα πλαίσια του οικοσυστήματος που λειτουργούν με όρους κοινωνικούς, οικονομικούς και περιβαντολογικούς. Αυτή τη στιγμή αυτό δεν γίνεται. Όπως και το ESG. Βρίσκεται στα χαρτιά αλλά δεν γίνεται».
Διαβάστε επίσης: Καλωσόρισες (νέα) ΑΓΝΟ!