ΥπΑΑτ: 16,5 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας

Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 2.035 κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας θα πρέπει ήδη να έχουν λάβει τις προκαταβολές αποζημιώσεων για τις απώλειες που υπέστησαν στο ζωικό κεφάλαιο από την καταιγίδα Daniel.

 

Όπως επισήμανε ο ΥπΑΑΤ, με δεδομένο ότι η κατάθεση των δηλώσεων έληξε στις 20 Οκτωβρίου, ο ΕΛΓΑ ενέργησε πολύ γρήγορα. Με παρέμβαση του ΥπΑΑΤ ο Οργανισμός θα πληρώσει 800 ευρώ το κάθε ζώο, αντί για 500 που είναι κανονικά για τα βοοειδή. Αντίστοιχα στα αιγοπρόβατα, ενώ η τιμή βάσης ήταν 100 ευρώ, ο ΕΛΓΑ θα πληρώσει 125 ευρώ, ενώ για τα βελτιωμένα, ενώ η τιμή βάσης ήταν 125 ευρώ ο Οργανισμός θα πληρώσει 150 ευρώ.

 

Τι έχουν λάβει μέχρι σήμερα οι πληγέντες;

Οι παραγωγοί, μέχρι σήμερα, έχουν λάβει από την Κρατική Αρωγή ένα πρώτο βοήθημα ύψους 19 εκατ. ευρώ (δόθηκε σε 9.076 αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις). Ακολουθούν οι προκαταβολές αποζημιώσεων στον ΕΛΓΑ αρχικώς 150 εκατ. ευρώ και αναμένεται να υπάρξει συνέχεια μέχρι του ποσού που θα χρειαστεί όταν ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις για να γίνει εξόφληση, ενώ υπάρχουν και τα πρόσθετα μέτρα του ΥΠΑΑΤ ύψους 15,8 εκατ. ευρώ για όσους δεν είχαν τη δυνατότητα ή δεν απαιτείτο, να ασφαλίσουν την παραγωγή τους στον ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, μέσω ευρωπαϊκών μέτρων, όπως το 5.2 του ΠΑΑ, θα χρηματοδοτηθεί κατά 100% η αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και η ανακατασκευή κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό δίνεται η ευκαιρία στους κτηνοτρόφους της περιοχής να αποκτήσουν σύγχρονες, ασφαλείς, μη ενεργοβόρες εγκαταστάσεις.

Υπογράμμισε επίσης, ότι προχωρεί – και έχει ενημερώσει γι’ αυτό και τον απερχόμενο και τον νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη- το σχέδιο που θα δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας κτηνοτροφικών πάρκων.

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί πρόσθεσε και την έγκριση των Σχεδίων Βελτίωσης για τους επιλαχόντες της Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού 37 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι το σύνολο των αποφάσεων (ύψος αποζημιώσεων και πρόσθετων μέτρων) δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο πακέτο στήριξης για τη Θεσσαλία.

Ανάλογα μέτρα και για τον Έβρο

Ανάλογα μέτρα θα ισχύσουν για τον πρωτογενή τομέα και για τους γεωργούς, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους του Έβρου που επλήγησαν από την πυρκαγιά του καλοκαιριού. Το ύψος των αποζημιώσεων ανά προϊόν θα είναι ταυτόσημο με εκείνο της Θεσσαλίας, ενώ και εκείνοι που δεν ήταν υποχρεωμένοι να ασφαλισθούν στον ΕΛΓΑ θα λάβουν αποζημιώσεις μέσω του Γεωργικού Αποθεματικού.

Οι προκαταβολές των αποζημιώσεων θα καταβληθούν μαζί με αυτές για τη Θεσσαλία, ενώ θα ισχύσει και στην περίπτωση του Έβρου το ακατάσχετο των αποζημιώσεων για τους πληγέντες. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, και στον Έβρο θα ενεργοποιηθεί το Μέτρο 5.2 για δωρεάν αντικατάσταση του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή- επίσης δωρεάν-  των σταβλικών εγκαταστάσεων που λειτουργούσαν νόμιμα.

Σχήμα ρύθμισης του αγροτικού ρεύματος για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας

Ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε την διαμόρφωση ρύθμισης για την πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους αγρότες της Θεσσαλίας, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή σε συνεργασία με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι “Τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, διαμορφώνουν ένα σχήμα ρύθμισης της επιβάρυνσης του αγροτικού ρεύματος για τους πλημμυροπαθείς αγρότες της Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα επταετές σχήμα, με τα πρώτα δυο χρόνια να αποτελούν περίοδο χάριτος και κατά τα επόμενα πέντε να ρυθμιστούν οι σχετικές οφειλές, χωρίς έντοκη επιβάρυνση, την οποία και θα καλύψει το κράτος. Την αμέσως επόμενη περίοδο θα κατατεθεί σχετική νομοθετική διάταξη και θα δρομολογηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες για την υλοποίηση του εν λόγω σχήματος, που στηρίζει τον πρωτογενή τομέα της Θεσσαλίας που έχει πληγεί από τα ακραία πλημμυρικά φαινόμενα.”

Τέλος, προβλέπεται απαλλαγή από το τέλος εισφοράς γάλακτος και κρέατος στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ για τη στήριξη των πληγέντων και της αγροτικής παραγωγής στον Έβρο.

You might also like