Πώς η Tetra Pak μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα

Η Tetra Pak® αξιοποιώντας τη νανοτεχνολογία μπορεί να αλλάξει τις εκπομπές άνθρακα στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών

Περίπου το 75% του γάλακτος που πωλείται στην ΕΕ είναι διαθέσιμο σε χάρτινη συσκευασία  και στην πλειονότητα αυτών των συσκευασιών, υπάρχει μια επίστρωση αλουμινίου που είναι λεπτότερη από μια ανθρώπινη τρίχα.

 

Έχοντας τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο, η Tetra Pak® αξιοποιώντας τη νανοτεχνολογία, αντικαθιστά αυτή την επίστρωση αλουμινίου με μια χάρτινη, που μπορεί να αλλάξει τις εκπομπές άνθρακα στη βιομηχανία τροφίμων και ποτών.

Μετά από μια σειρά επιτυχημένων δοκιμών κατά τη διάρκεια του 2022, η Tetra Pak και η Lactogal δημιούργησαν μια νέα χάρτινη ασηπτική συσκευασία με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε χαρτί, περίπου 80% με 90% ανανεώσιμα υλικά και πιστοποίηση Carbon Trust™, καθώς μειώνει το αποτύπωμα άνθρακα κατά 33%. Έτσι, οι καταναλωτές στην Ευρώπη μπορούν να αγοράσουν χάρτινες συσκευασίες με διαφορετικό τύπο επίστρωσης, που είναι κατασκευασμένη από χαρτί, με αυξημένη περιεκτικότητα σε ανανεώσιμα υλικά, που μειώνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, εξασφαλίζοντας παράλληλα μεγαλύτερη διάρκεια ζωής για τα προϊόντα.

Με 154 δισεκατομμύρια λίτρα υγρών τροφίμων που παράγονται στην ΕΕ κάθε χρόνο, να σπαταλούνται, το δυναμικό αυτής της ανάπτυξης είναι σημαντικό για το αποτύπωμα άνθρακα της εταιρείας.

Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, τα απόβλητα τροφίμων και τα πλαστικά απορρίμματα είναι στο επίκεντρο των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, όσον αφορά την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Αυτή η πολύ λεπτή επίστρωση αλουμινίου παρέχει σημαντική προστασία στο περιεχόμενο από το οξυγόνο και το φως, χωρίς την ανάγκη κατάψυξης ή χρήσης συντηρητικών. Χωρίς αυτό το προστατευτικό στρώμα, το γάλα, οι χυμοί και τα φυτικά ροφήματα θα «χαλούσαν». Ωστόσο, αυτή η επίστρωση αλουμινίου συμβάλλει στο ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που συνδέονται με τα βασικά υλικά που χρησιμοποιεί η Tetra Pak.

Η νέα τεχνολογία είναι διαθέσιμη σε χάρτινες συσκευασίες που χρησιμοποιούνται αυτή τη στιγμή στην Πορτογαλία, ενώ η Tetra Pak θα προχωρήσει σε παραγωγή βιομηχανικής κλίμακας έως το 2025.

You might also like